Τι είναι ένας Luddite; Ένας Τεχνολόγος Εξηγεί.

0 14


Τι είναι ένας Luddite;  Ένας Τεχνολόγος Εξηγεί.

Εικόνα: PeskyMonkey (Shutterstock)

Ο όρος «Luddite» εμφανίστηκε στο αρχές του 1800 Αγγλία. Εκείνη την εποχή υπήρχε μια ακμάζουσα βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας που εξαρτιόταν από χειρωνακτικά κουφώματα πλεξίματος και ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να δημιουργήσει υφάσματα και ενδύματα από βαμβάκι και μαλλί. Αλλά όπως η βιομηχανική επανάσταση συγκέντρωσαν δυναμική, οι ατμοκίνητοι μύλοι απείλησαν τα προς το ζην χιλιάδων βιοτεχνών κλωστοϋφαντουργικών.

Αντιμέτωποι με ένα βιομηχανοποιημένο μέλλον που απειλούσε τη δουλειά και την επαγγελματική τους ταυτότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός εργατών κλωστοϋφαντουργίας στράφηκε στην άμεση δράση. Γαλβανισμένοι από τον αρχηγό τους, τον Ned Ludd, άρχισαν να σπάνε τις μηχανές που θεωρούσαν ότι τους κλέβουν την πηγή εισοδήματός τους.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν Ο Ned Ludd ήταν πραγματικό πρόσωπο, ή απλώς ένα αποκύημα της λαογραφίας που επινοήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής. Αλλά το όνομά του έγινε συνώνυμο με την απόρριψη των ανατρεπτικών νέων τεχνολογιών – μια σύνδεση που διαρκεί μέχρι σήμερα.

<img decoding="async" alt="Εικόνα για το άρθρο με τίτλο Τι είναι ένας Luddite και γιατί έχει σημασία; Ένας Τεχνολόγος Εξηγεί." data-chomp-id="2355313a4977c05fcd8ccb150e66e7fa" data-format="jpg" data-alt="Εικόνα για το άρθρο με τίτλο Τι είναι ο Luddite και γιατί έχει σημασία; Εξηγεί ένας ειδικός στον τομέα της τεχνολογίας." data-anim-src="" src="https://www.techwar.gr/wp-content/uploads/2023/05/2355313a4977c05fcd8ccb150e66e7fa.jpg"/

Εικόνα: Συλλογή Everett (Shutterstock)

Η αμφισβήτηση δεν σημαίνει απόρριψη

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το Οι αρχικοί Λουδίτες δεν ήταν αντι-τεχνολογικοίούτε ήταν τεχνολογικά ανίκανοι. Μάλλον, ουήταν έμπειροι υιοθέτες και χρήστες των τεχνολογιών κλωστοϋφαντουργίας της εποχής. Το επιχείρημά τους δεν ήταν με την τεχνολογία, αυτή καθαυτή, αλλά με τους τρόπους με τους οποίους οι πλούσιοι βιομήχανοι τους έκλεβαν τον τρόπο ζωής τους.

Σήμερα, αυτή η διάκριση μερικές φορές χάνεται.

Το να σε αποκαλούν Luddite συχνά υποδηλώνει τεχνολογική ανικανότητα – όπως στο, «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς να στείλω emoji. Είμαι τόσο Luddite». Ή περιγράφει μια αδαή απόρριψη της τεχνολογίας: «Είναι τόσο Luddite που αρνείται να χρησιμοποιήσει το Venmo».

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Stephen Hawking, ο Elon Musk και ο Bill Gates προτάθηκαν από κοινού για ένα “Βραβείο Luddite.» Η αμαρτία τους; Εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ειρωνεία τριών διακεκριμένων επιστημόνων και επιχειρηματιών που χαρακτηρίζονται ως Luddites υπογραμμίζει την αποσύνδεση μεταξύ της αρχικής σημασίας του όρου και της πιο σύγχρονης χρήσης του ως επίθετου για όποιον δεν ασπάζεται ολόψυχα και αδιαμφισβήτητα την τεχνολογική πρόοδο.

Ωστόσο, τεχνολόγοι όπως ο Musk και ο Gates δεν απορρίπτουν την τεχνολογία ή την καινοτομία. Αντίθετα, απορρίπτουν μια κοσμοθεωρία ότι όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι τελικά καλές για την κοινωνία. Αυτή η κοσμοθεωρία υποθέτει αισιόδοξα ότι όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι καινοτομούν, τόσο καλύτερο θα είναι το μέλλον.

Αυτό “κινηθείτε γρήγορα και σπάστε τα πράγματαΗ προσέγγιση προς την τεχνολογική καινοτομία έχει τεθεί υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο τα τελευταία χρόνια – ειδικά με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η απεριόριστη καινοτομία μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά επιβλαβείς συνέπειες ότι ένας βαθμός ευθύνης και προνοητικότητας θα μπορούσε να βοηθήσει να αποφευχθεί.

<img decoding="async" alt="Εικόνα για το άρθρο με τίτλο Τι είναι ένας Luddite και γιατί έχει σημασία; Ένας Τεχνολόγος Εξηγεί." data-chomp-id="42a892c2d9f693ca48fab745b45bb1f2" data-format="jpg" data-alt="Εικόνα για το άρθρο με τίτλο Τι είναι ο Luddite και γιατί έχει σημασία; Εξηγεί ένας ειδικός στον τομέα της τεχνολογίας." data-anim-src="" src="https://www.techwar.gr/wp-content/uploads/2023/05/42a892c2d9f693ca48fab745b45bb1f2.jpg"/

Εικόνα: Συλλογή Everett (Shutterstock)

Γιατί ο Λουδισμός έχει σημασία στην εποχή του AI

Σε μια ηλικία ChatGPTτην επεξεργασία γονιδίων και άλλες μετασχηματιστικές τεχνολογίες, ίσως όλοι πρέπει να διοχετεύσουμε το πνεύμα του Ned Ludd καθώς παλεύουμε με το πώς να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές τεχνολογίες κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό.

Στην πραγματικότητα, “Νεολουδίτες» ή «Νέοι Λουδίτες» είναι ένας όρος που εμφανίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα.

Το 1990, η ψυχολόγος Chellis Glendinning δημοσίευσε ένα δοκίμιο με τίτλο «Σημειώσεις για ένα Μανιφέστο Νεο-Λουντ

Σε αυτό, αναγνώρισε τη φύση του πρώιμου κινήματος των Λουδιτών και το συσχέτισε με μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των κοινωνικών αξιών και της τεχνολογικής καινοτομίας στα τέλη του 20ού αιώνα. Όπως γράφει ο Glendinning, «Όπως οι πρώτοι Λουδίτες, κι εμείς είμαστε ένας απελπισμένος λαός που επιδιώκουμε να προστατεύσουμε τα προς το ζην, τις κοινότητες και τις οικογένειες που αγαπάμε, που βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής».

Από τη μια πλευρά, οι επιχειρηματίες και άλλοι που υποστηρίζουν μια πιο μετρημένη προσέγγιση στην τεχνολογική καινοτομία, ώστε να μην σκοντάψουμε σε κινδύνους που μπορούν να αποφευχθούν – και δυνητικά καταστροφικοί – χαρακτηρίζονται συχνά «Νεο-Λουδίτες».

Αυτά τα άτομα αντιπροσωπεύουν εμπειρογνώμονες που πιστεύουν στη δύναμη της τεχνολογίας να αλλάξει θετικά το μέλλον, αλλά έχουν επίσης επίγνωση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών κινδύνων που συνεπάγεται η καινοτομία.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι Νεολουδίτες που απορρίπτουν ενεργά τις σύγχρονες τεχνολογίες, φοβούμενοι ότι είναι επιζήμιες για την κοινωνία. της Νέας Υόρκης Luddite Club πέφτει σε αυτό το στρατόπεδο. Συγκροτημένο από μια ομάδα απογοητευμένων από την τεχνολογία Gen-Zers, ο σύλλογος υποστηρίζει τη χρήση αναδιπλούμενων τηλεφώνων, τη χειροτεχνία, τις παρέες σε πάρκα και την ανάγνωση βιβλίων με σκληρό εξώφυλλο ή χαρτόδετο βιβλίο. Οι οθόνες είναι ένα ανάθεμα για την ομάδα, η οποία τις βλέπει ως αποστράγγιση για την ψυχική υγεία.

Δεν είμαι σίγουρος πόσοι από τους σημερινούς Νεολουδίτες –είτε είναι στοχαστικοί τεχνολόγοι, έφηβοι που απορρίπτουν την τεχνολογία ή απλώς άνθρωποι που ανησυχούν για την τεχνολογική αναστάτωση– έχουν διαβάσει το μανιφέστο του Glendinning. Και σίγουρα, μέρη του είναι μάλλον αμφιλεγόμενα. Ωστόσο, υπάρχει ένα κοινό νήμα εδώ: η ιδέα ότι η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική και κοινωνική βλάβη εάν δεν αναπτυχθεί υπεύθυνα.

Και ίσως αυτή η προσέγγιση δεν είναι τόσο κακό.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη, τα chatbots και το μέλλον της μηχανικής μάθησης; Δείτε την πλήρη κάλυψή μας για τεχνητή νοημοσύνηή περιηγηθείτε στους οδηγούς μας Οι καλύτερες δωρεάν γεννήτριες τέχνης AI και Όλα όσα γνωρίζουμε για το ChatGPT του OpenAI.

Άντριου ΜέιναρντΚαθηγητής Μεταβάσεις Προηγμένης Τεχνολογίας, Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα

Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από Η συζήτηση με άδεια Creative Commons. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.

gizmodo.com

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9816651697894810

Το άρθρο Τι είναι ένας Luddite; Ένας Τεχνολόγος Εξηγεί. εμφανίστηκε πρώτα στο TechWar.GR.Πηγή: TechWar.GR

Απάντηση