fbpx

Η σύγκρουση στην παχυσαρκία | Η Εφημερίδα των Συντακτών

0 4

Ο παχύσαρκος διαρκώς βιώνει δύο αντίθετα που τον οδηγούν σε σύγκρουση, δηλαδή και «θέλω» να αδυνατίσω και «δεν θέλω».

Η Αμαλία ξεκινούσε δίαιτα και δεν την κρατούσε ούτε μία μέρα. Τις πρώτες μέρες της εβδομάδας της όλο και κάτι τσιμπολογούσε και τις επόμενες μέρες έχανε τελείως τον έλεγχο και έτρωγε «πολλά» και σε μεγάλη ποσότητα. Ετσι έλεγε: «Εφαγα πολλά, δεν μπορούσα να σταματήσω».

Ολο το βάρος της αδυναμίας της το έριχνε επάνω της, μιας και διαρκώς χαρακτήριζε τον εαυτό της ασυνεπή, ανίκανο και απαράδεκτο.

«Τίποτα δεν καταφέρνω», συχνά μουρμούριζε μέσα από τα δόντια της και απογοητευμένη ξεκινούσε καινούργιες αρχές με καινούργιες εβδομάδες. Η Αμαλία πάλευε κυριολεκτικά με τον εαυτό της. Είχε μπει σε μια αδυσώπητη μάχη και αντιμετώπιζε τις πολυφαγίες της με εχθρότητα και επέκρινε τον εαυτό της που δεν υπάκουε στη βούλησή της.

Το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να της δείξω για να αναρωτηθεί και να δώσει μια απάντηση στον εαυτό της ήταν για ποια βούληση μιλούσε;

Η αλήθεια είναι ότι ο παχύσαρκος εσωτερικά ζει ένα «δράμα», χωρίς υπερβολή. Ισως η μόνη υπερβολή που υπάρχει στην πραγματικότητά του είναι πως το ότι δεν καταφέρνει να αδυνατίσει το χρεώνεται ο ίδιος. Αισθάνεται ένοχος ότι φταίει που δεν χάνει βάρος. Λες και μπορεί αλλά δεν το κάνει.

Είναι τόσο περίπλοκο το θέμα της διαταραχής βάρους και τόσα τα σημεία που δεν έχει υπόψη του ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους που σίγουρα θα του ήταν ωφέλιμο να αποκωδικοποιήσει μερικά.

Ας δούμε κάποια.

● Η επιθυμία του να αδυνατίσει έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να έχει παραπάνω βάρος.

● Η επιθυμία του να κάνει δίαιτα για να αδυνατίσει έρχεται σε αντίθεση με τις πολυφαγίες που του εμφανίζονται.

● Η επιθυμία να περνά καλά, να διασκεδάζει, να χαλαρώνει, να μην έχει άγχος έρχεται σε αντίθεση με αυτά που βιώνει και πράττει στην καθημερινότητά του.

● Τρεις μεγάλες αντιθέσεις καταρχάς που ζει ο παχύσαρκος. Διαρκώς βιώνει δύο αντίθετα που τον οδηγούν σε σύγκρουση, δηλαδή και «θέλω» να αδυνατίσω και «δεν θέλω».

● Δηλαδή θέλω να κάνω δίαιτα και δεν θέλω ταυτόχρονα, όπως επίσης θέλω να μην έχω τόσες υποχρεώσεις και θέλω να αναλαμβάνω τόσες υποχρεώσεις ώστε να μη χαλαρώνω.

Ποια βούληση πολεμούσε η Αμαλία; Μέσα της είχε ταυτόχρονα δύο βουλές, εκ των οποίων πότε υπερτερούσε η μία και πότε η άλλη. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αμαλία δεν ήθελε να έχει παραπάνω κιλά αλλά ταυτόχρονα η ίδια (ασυνείδητα) τα έβαζε. Με τον ίδιο τρόπο η Αμαλία ήθελε να ξεκινήσει δίαιτα να αδυνατίσει και επισκεπτόταν το γραφείο κάποιου ειδικού ενώ η ίδια ταυτόχρονα (αθέλητα) χάλαγε τη δίαιτά της.

Και κάπως έτσι λειτουργούσε με το να θέλει να έχει παραπάνω χρόνο για να ξεκουράζεται, μα δεν έβρισκε ποτέ χρόνο με το πρόγραμμα που είχε διαμορφώσει στην καθημερινότητά της.

Ωστόσο η Αμαλία έβλεπε μόνο τη μία επιθυμία της, που ήταν κάτω από το πρίσμα της λογικής.

Ηταν λογικό να θέλει να χάσει βάρος, να μπορεί να αντέχει και να μη χαλά τη δίαιτά της, όπως και το να είναι πιο χαλαρή μέσα στη μέρα της.

Της φαινόταν παράλογο να έχει ανάγκη να παχύνει και να κρατά ένα περίσσιο βάρος, όπως παράλογο της φαινόταν και το ότι η ίδια σαμποτάριζε τη δίαιτά της τρώγοντας παραπάνω ποσότητα τροφής, και αδιανόητο να μη σταματά όλη μέρα με τον προγραμματισμό ζωής που είχε.

Οντως ήταν παράλογα. Δεν είχε άδικο.Ομως οι πολυφαγίες, το παραπάνω βάρος που κουβαλά κάποιος και το υπερφορτωμένο πρόγραμμα ζωής δεν έχουν να κάνουν με τη λογική παρά με τη συναισθηματική πλευρά των πραγμάτων. Εχουν να κάνουν με «ανάγκες», με «εκφράσεις-αποφορτίσεις» και με την ασφάλεια του ανθρώπου. Εξάλλου τα συναισθήματα δεν έχουν λογική.

Αν πούμε ότι το βάρος που βάζει ο άνθρωπος είναι ένας τεράστιος αμυντικός μηχανισμός, μια προστασία του ανθρώπου (όχι κατάλληλη προστασία, αν όμως δεν έχει μάθει κατάλληλα να προστατεύεται, ασυνείδητα χρησιμοποιεί την πάχυνση), τότε θα αντιληφθούμε πως πολλές φορές τα συναισθήματα και οι ανάγκες γίνονται τροφή που καταπίνεται, οι υπέρμετρες υποχρεώσεις είναι ο μόνος τρόπος να μη μείνεις με τον εαυτό σου και να πλησιάσεις τα συναισθήματά σου.

Η Αμαλία έλαβε υπόψη της αυτή της την πλευρά και έπαψε να είναι αυστηρή με τον εαυτό της. Εφτασε μάλιστα σε σημείο να έχει αντοχές ώστε να κρατά τις τρεις πρώτες μέρες της εβδομάδας της τη δίαιτά της και ήταν περήφανη γι’ αυτό.

Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους χρειάζεται να αναπτύξει συνείδηση και να επιτρέψει να μην μπορεί να κάνει δίαιτα.

Μετά θα αφουγκραστεί τα θέλω του, που είναι πολλά…


Τροφές κατά των φλεγμονών

Σύμφωνα με τον δρα Russell Greenfield, βοηθό καθηγητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, παρ’ όλο που η κάθε μελέτη είναι ξεχωριστή, όλες βασίζονται στη γενικότερη αντίληψη ότι η συνεχής ή εκτός ελέγχου φλεγμονή στο σώμα βλάπτει την υγεία και ότι η κατανάλωση τροφών με σκοπό την αποφυγή της συνεχούς φλεγμονής ενισχύει την καλύτερη υγεία και μπορεί να εμποδίσει τις ασθένειες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η φλεγμονή παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι νομίζαμε όσον αφορά ορισμένες ασθένειες», αναφέρει. «Μια ασθένεια με την κατάληξη -ίτιδα, όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή, όπως αρθρίτιδα ή σκωληκοειδίτιδα, αλλά και οι ασθένειες που δεν έχουν αυτή την κατάληξη, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ορισμένες μορφές καρκίνου ή ακόμη και η νόσος Αλτσχάιμερ μπορούν να προκληθούν εν μέρει από φλεγμονή». Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι μια χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι η βασική αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών.

Κάποιες κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές: σπόροι Chia, άγρια ψάρια, κουρκούμη, τζίντζερ, σκόρδο, μπρόκολο, λίπη από ζώα που τρέφονται με χόρτο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Για να πάρετε τη μέγιστη φυσική προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία (συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και της νευροεκφυλιστικής νόσου) καθώς και από τις τοξίνες του περιβάλλοντος, καταναλώστε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και μανιτάρια.

● Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά από όλα τα χρώματα και ιδιαίτερα μούρα, ντομάτες, πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
● Οποτε είναι δυνατόν, επιλέξτε βιολογικά προϊόντα. Μάθετε ποιες συμβατικές καλλιέργειες είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αποφύγετέ τις.
● Καταναλώστε σταυρανθή λαχανικά τακτικά.

Οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα Εναλλακτική Δράση.

1617971242 765 Google News - Η σύγκρουση στην παχυσαρκία | Η Εφημερίδα των ΣυντακτώνΠατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More