fbpx

Στον Δήμο Χανίων και επίσημα το οικόπεδο ΑΒΕΑ – Θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου

0 2

Ο χώρος της εγκαταλελειμμένης βιομηχανίας ΑΒΕΑ, στην παραλία της νέας Χώρας Χανίων. 

Chania Aerial Creations

08.04.2021, 20:27

Στην υπογραφή του συμφωνητικού για την απαλλοτρίωση οικοπέδου του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ, στην περιοχή της Νέας Χώρας, προχώρησαν ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ», Γιώργος Ανδρουλάκης.

Στον υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για την δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης.

Για την υπογραφή του συμφωνητικού καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, που ομόφωνα ζητούσε το συγκεκριμένο οικόπεδο που επί 27 χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία ως ελεύθερος δημόσιος χώρος.

Όπως δήλωσε κατά την υπογραφή του συμφωνητικού ο δήμαρχος Χανίων, «με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και διαφάνεια, αφουγκραζόμαστε τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες του τόπου και διεκδικούμε. Ο κόσμος θα απολαμβάνει μελλοντικά το ακίνητο αυτό, ως έναν ελεύθερο δημόσιο χώρο».

Από την πλευρά του, ο δ/νων σύμβουλος της εταιρίας «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ», Γιώργος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο η συμφωνία μεταξύ δήμου-Κρητικών Ακινήτων, επισημαίνοντας ότι «με την ισχυρή βούληση και των δύο πλευρών για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και την αποφυγή περαιτέρω διενέξεων και μακρόχρονων δικαστικών αγώνων, αλλά και με αμοιβαίες υποχωρήσεις μέχρι του επιτρεπτού, καταφέραμε από κοινού ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ως ημέρα χαράς και δικαίωσης όσων πίστεψαν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο πρέπει να περιέλθει οριστικά στον δήμο, χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ευτύχης Δαμιανάκης, επισημαίνοντας ότι «φθάσαμε στην οριστική λύση με ξεκάθαρους κανόνες νομιμότητας και διαφάνειας».

Το ιστορικό

Tο ποσό της αποζημίωσης που θα πληρώσει ο Δήμος για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ ανέρχεται στα 4.940.000 ευρώ, ενώ εγκρίθηκε και η αποδοχή δωρεάς ύψους 400.000, από την εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της το παρακείμενο οικόπεδο που βρίσκεται δυτικά εκείνου της ΑΒΕΑ.

Συνεπώς, το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι δημότες για την αγορά του οικοπέδου είναι 4.540.000 δηλαδή είναι η τιμή της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, όπως αυτή έχει θεσμικά προσδιορισθεί, και κάτω από την εμπορική του αξία, που είναι περίπου 5.500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πριν από περίπου 1,5 χρόνο αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Τ. Βάμβουκα και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομική απαλλοτρίωση με πολεοδομική χρήση «Ελεύθεροι Χώροι- Αστικό Πράσινο». Αυτή η αλλαγή έφερε κόντρα με την Τράπεζα Χανίων, η οποία ζητούσε το αντίτιμο σε περίπτωση που άλλαζαν οι όροι χρήσης.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας «Κρητικά Ακίνητα», η οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για ανάκληση της απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που αφορούσε στην κοινωφελή χρήση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ από τον Δήμο Χανίων.

Το οικόπεδο

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1889 από τον Γάλλο χημικό Ιούλιο Δέη και το 1894 αγοράστηκε από την εταιρία Sahel Tunisien. Το 1917 εξαγοράστηκε από τέσσερις Χανιώτες επιχειρηματίες , που συνέστησαν ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρία ΑΝΑΤΟΛΗ» (ΑΒΕΑ). Το 2004 πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της εταιρίας ενώ το 2014 το 51% των μετοχών της μεταβιβάζεται στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Παρά τις προτάσεις που έγιναν για αναστήλωση των σημαντικότερων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία ενός βιομηχανικού μουσείου για την πόλη ή για τη χρήση του χώρου προς πολιτιστικές δραστηριότητες, κομμάτι του εργοστασίου κατεδαφίστηκε και κτίστηκαν σχολεία. Τα κτίρια που απέμειναν περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.», εταιρίας που ανήκει στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία με τη σειρά της πούλησε τις εγκαταστάσεις στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία “Leptos”. Η εταιρία αυτή έχει πλέον τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του χώρου των 3 στρεμμάτων, μετά την άρση της απαλλοτρίωσης από τον Δήμο.   

Τον Απρίλιο του 2019, οι δύο καμινάδες του κτιριακού συγκροτήματος κηρύχθηκαν διατηρητέες με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και πλέον απαγορεύεται η κατεδάφισή τους. 

1617878336 244 Google News - Στον Δήμο Χανίων και επίσημα το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνουΠατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More