fbpx

Πρεμιέρα με το απόλυτο αλαλούμ για τα self test

0 8

Με αρκετά παρατράγουδα έκαναν πρεμιέρα τα self test για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, καθώς κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επιμένουν πως αυτή είναι η… ενδεδειγμένη λύση για το ασφαλέστερο άνοιγμα των Λυκείων, τη Δευτέρα.

Τις χθεσινές καταγγελίες φαρμακοποιών για τις συσκευασίες σε πακέτα που παρέλαβαν ακολούθησαν, σήμερα, καταγγελίες για φαινόμενα εντελώς άσχετων διατυπώσεων μέσα στην πλατφόρμα για διασταύρωση των στοιχείων, που έφεραν στο μυαλό την περίπτωση των «σκοιλ ελικίκου» σε ένα από τα προηγούμενα φιάσκο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε ιστοσελίδες υπήρξαν διαμαρτυρίας ότι οι οδηγίες των τεστ άλλα λένε στα αγγλικά και άλλα στα ελληνικά.

Ειδικότερα, όπως ανέδειξε και το tvxs σε ρεπορτάζ του, αλλά δημοσίευσε και στο facebook ο Παύλος Πολάκης φαίνεται στα αγγλικά να αναγράφεται ότι το τεστ πρέπει να το κάνει εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ στα ελληνικά αναφέρεται ότι μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε μόνος του.

Αποκλεισμό τους καταγγέλλουν οι καθηγητές των ιδιωτικών

Το τελευταίο «χτύπημα» σε μια μακρά ημέρα ήταν η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, η οποία κατήγγειλε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι αποκλεισμένοι από την πλατφόρμα των self test.

Αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, το υπουργείο αντλεί τα στοιχεία τους από το myschool, όπου δεν έχουν περαστεί τα ΑΜΚΑ τους, κάτι για το οποίο ευθύνονται οι σχολάρχες και το ίδιο το υπουργείο.

Η ΟΙΕΛΕ ζητά να λυθεί άμεσα το ζήτημα, ενώ προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση

Αιδώς: αποκλεισμένοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τα self tests, δεν έχουν περαστεί τα ΑΜΚΑ τους στο myschool! Απεργία θα κηρύξει η ΟΙΕΛΕ σε όσα ιδιωτικά Λύκεια δεν καταχωρίσουν τα ΑΜΚΑ

Για μια ακόμη φορά, με ευθύνη της  κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, ορισμένα ιδιωτικά σχολεία αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους μας ως πολίτες β κατηγορίας και μάλιστα για ζήτημα που σχετίζεται με την υγεία και την ασφάλειά τους καθώς και με την ασφάλεια χιλιάδων μαθητών, γονέων και της ευρύτερης κοινότητας!

Εμβρόντητοι δεκάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ενημερώνουν από το πρωί την Ομοσπονδία ότι, ενώ έσπευσαν να παραλάβουν τα self tests κορωνοϊού από τα φαρμακεία, πληροφορούνταν πως δεν είναι δικαιούχοι, διότι τα ΑΜΚΑ τους είναι «κλειδωμένα» και δεν ανήκουν στους εκπαιδευτικούς που μπορούν να τα προμηθευτούν! Μετά από έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι η πλατφόρμα των self tests αντλεί τα ΑΜΚΑ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την πλατφόρμα του myschool. Δυστυχώς, όμως, λόγω της συνεννόησης της  ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τους σχολάρχες, υπάρχει «ανοχή» στον έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων που τα ιδιωτικά σχολεία καταχωρίζουν στο σύστημα (ο περίφημος έλεγχος νομιμότητας και όχι…σκοπιμότητας). Αυτό, βέβαια, γίνεται για να μπορούν να «κρύψουν» ορισμένοι επιτήδειοι σχολάρχες αδήλωτους εκπαιδευτικούς, αδήλωτα τμήματα κ.λπ. για λόγους φοροαποφυγής. Θύματα όμως της προκλητικής ανοχής της ηγεσίας του Υπουργείου και της παραβατικής δραστηριότητας ορισμένων ιδιωτικών σχολείων είναι αυτή τη στιγμή η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους και μελών της ευρύτερης κοινότητας.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Να εκδοθεί εγκύκλιος οδηγία του Υπουργείου Παιδείας προς τα ιδιωτικά σχολεία, με την οποία θα δίδεται ρητή εντολή για καταχώριση των ΑΜΚΑ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο myschool.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη για την προμήθεια self tests για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε φροντιστήρια- Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εάν αυτά ανοίξουν για μαθητές της ίδιας βαθμίδας ταυτόχρονα, να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη για το διοικητικό-βοηθητικό προσωπικό όλων των ιδιωτικών σχολικών μονάδων καθώς και αυτοί έρχονται σε επαφή με εκπαιδευτικούς και μαθητές (γραμματείς, οδηγοί και συνοδοί σχολικών λεωφορείων, καθαρίστριες, μάγειροι και τραπεζοκόμοι κ.λπ.).

​​Τέλος, ανακοινώνουμε ότι η ΟΙΕΛΕ θα κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα, 12/4, σε όσα ιδιωτικά σχολεία δεν προχωρήσουν άμεσα στην καταχώριση των ΑΜΚΑ των εκπαιδευτικών στο myschool. Κανείς ιδιωτικός εκπαιδευτικός δεν πρέπει να μπει σε σχολική τάξη, χωρίς να έχει υποβληθεί σε self test. Κανένα ιδιωτικό σχολείο του οποίου οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν υποβληθεί στον στοιχειώδη έλεγχο της υγείας τους δεν πρέπει να ανοίξει.

ΥΓ – ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν τα self tests λόγω “παγωμένου” ΑΜΚΑ, να επικοινωνήσουν με την ΟΙΕΛΕ για να μας δηλώσουν το σχολείο στο οποίο υπηρετούν είτε τηλεφωνικά είτε με e-mail ([email protected]) είτε με μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook

«Άδειασμα» και από τους φαρμακοποιούς

Τις φωνές για προχειρότητα στον σχεδιασμό για τα αυτοδιαγνωστικά ήρθαν να ενισχύσουν και τα όσα δήλωσε ο Β΄αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, επισημαίνοντας ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο να αποδέχεται μονάδα ένα τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ και όχι δύο, όπως είχε ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας.

Μιλώντας στο avgi.gr τόνισε ότι «το  σύστημα είναι σχεδιασμένο να αποδέχεται μονάχα 1 τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ. Δηλαδή ένας μαθητής ή καθηγητής δεν έχει δυνατότητα να προμηθευτεί σε μία εβδομάδα άνω του ενός self test, από εκείνα που χορηγούνται δωρεάν στον κόσμο. Η μόνη πιθανή εναλλακτική σε μία τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να διεξάγει ένας δικαιούχος, πχ. καθηγητής ή μαθητής Λυκείου, 2 τεστ ανά εβδομάδα, είναι να αναγκαστεί να πληρώσει το δεύτερο τεστ από την τσέπη του, θέλει δεν θέλει».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει δυστυχώς αυτή τη στιγμή καμία πρόνοια ούτε για την περίπτωση που κάποιος πολίτης διεξάγει λάθος το τεστ» και ότι «πρέπει να διεξαχθεί και άλλος ανάλογος διαγωνισμός και η διαδικασία των διαγωνισμών να επαναληφθεί συνολικά 4 φορές μέχρι να ικανοποιηθεί η εγγύηση προμήθειας της ικανής ποσότητας τεμαχίων που απαιτείται».

Χωρίς τα απαραίτητα μέτρα το άνοιγμα των λυκείων

Βέλη προς τη Ν. Κεραμέως εκτόξευσε και η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της για το άνοιγμα των Λυκείων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ούτε ολοκληρωμένο σχέδιο.

Σχετικά με τα self test αναφέρει πως «το μόνο “μέτρο” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test» και «μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», επισημαίνοντας πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι «η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού».

Προειδοποιήσεις για σημαντικό κενό στο πρωτόκολλο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πρωί, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε  για ένα μεγάλο κενό που άφησε η κυβέρνηση στο πρωτόκολλο για το άνοιγμα των Λυκείων και τα self test και το οποίο ενδέχεται να φέρει επιπλέον προβλήματα. 

Μιλώντας στο Open, δήλωσε «τα διπλά self tests εφόσον λειτουργήσουν σωστά σίγουρα θα βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει ένα θετικό τεστ. Κλείνει αμέσως το σχολείο; Κλείνει η τάξη; Νομίζω ότι αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Υπάρχει ένα κενό στο πρωτόκολλο. Τι θα συμβεί κατά το διάστημα που ένα self test έχει βγει θετικό, μέχρι να έχουμε και το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ, το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα είναι rapid ή μοριακό».

Συνεχίζοντας ανέφερε «η άποψή μου είναι ότι επί θετικού τεστ σταματάει η λειτουργία της τάξης, δηλαδή ο γονιός ειδοποιεί αμέσως τον διευθυντή του σχολείου για να εξεταστεί άμεσα τουλάχιστον όλο το τμήμα του παιδιού. Αυτό θα προσέθετε ασφάλεια και επιπλέον θα έδινε μια γρήγορη γνώση και εμπειρία για το πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ που γίνονται στο σπίτι. Δηλαδή αν έχουμε ένα θετικό και μετά, με την επανάληψη τεστ, σε όλο το τμήμα βρεθούν άλλα δύο – τα οποία δεν είχαν βρεθεί αρχικά – αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλή η διαδικασία. Αν αντίθετα δεν βρεθεί άλλο θετικό και υπάρξει συμφωνία της παρατήρησης που έχουν οι γονείς όλου του τμήματος με την τελική διάγνωση, αυτό σημαίνει ότι τα τεστ στο σπίτι λειτουργούν πολύ καλά. Νομίζω ότι τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, για την πρώτη-δεύτερη εβδομάδα»  για να προσθέσει ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας στα σχολεία όπως για παράδειγμα να μειωθούν οι ώρες που οι μαθητές βρίσκονται σε κλειστές αίθουσες με πολυπληθή τμήματα.

«Αυτό που δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή όπως έχουν σχεδιαστεί τα πράγματα για τα σχολεία είναι ότι παραμένουν πολλά παιδιά σε κάθε τμήμα χωρίς να είναι εφικτό να τηρηθούν αποστάσεις στις αίθουσες» σχολίασε και πρότεινε να βγαίνουν περισσότερες ώρες στο προαύλιο.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More