fbpx

AstraZeneca: Περιορισμός στη χρήση του εμβολίου από πολλές χώρες

0 4

Συνεχίζονται οι αναπροσαρμογές στις εμβολιαστικές εκστρατείες διαφόρων χωρών μετά τις αναφορές για συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, κάτι που για πρώτη φορά αναγνώρισε χθες ανοιχτά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να αποφανθεί εκ νέου αύριο, ενώ στο μεταξύ αυξάνονται οι χώρες που περιορίζουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου σε κάποιες ηλικιακές ομάδες.

Στον κατάλογο των χωρών αυτών προστέθηκαν τελευταίες η Ολλανδία, η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες, ενώ η Αφρικανική Ένωση εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών, αφού είχε ήδη αναστείλει από τις 2 Απριλίου τη χορήγησή του στους νέους από την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι πολίτες άνω των 60 «μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν με ασφάλεια» το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ οι νεότεροι θα κάνουν «ένα διαφορετικό εμβόλιο».

«Είναι ένας συμβιβασμός, από τη μία πλευρά των πλεονεκτημάτων του εμβολίου για την υγεία και από την άλλη των κινδύνων για την υγεία, ιδίως στις νεότερες γυναίκες, εξαιτίας μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε όμως ότι ο κίνδυνος για την υγεία, ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από Covid-19, σε ανθρώπους άνω των 60 είναι «κατά πολύ υψηλότερος» από τον κίνδυνο της σπάνιας θρόμβωσης με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Σύμφωνα με τη σύσταση του Ολλανδικού Συμβουλίου Υγείας, όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του AstraZeneca μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη, δεδομένου ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες μετά το χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η Αυστραλία συνέστησε τα άτομα κάτω των 50 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer, αντί της AstraZeneca, μια αλλαγή πορείας που προειδοποίησε ότι θα καθυστερήσει την εκστρατεία εμβολιασμού.
Αντίστοιχα, οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου για άτομα κάτω των 60 ετών.

Στο μεταξύ, η Αφρικανική Ένωση διερευνά επιλογές με την Johnson & Johnson, έχοντας εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.

Σημειώνεται ότι η Νότια Αφρική έχει αναστάλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον περασμένο μήνα, λόγω μιας μικρής κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι προσφέρει ελάχιστη προστασία στην ήπια έως μέτρια μορφή της ασθένειας, που προκαλεί η κυρίαρχη τοπική παραλλαγή του κοροναϊού.

Η Ιταλία προσχώρησε χθες στην “ομάδα” Γαλλίας, Ολλανδίας, Γερμανίας και άλλων χωρών, συνιστώντας ένα ελάχιστο όρο ηλικίας για τους αποδέκτες του εμβολίου της AstraZeneca και η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου.

Επίσης, το Βέλγιο, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΑΖ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δίνει το εμβόλιο αυτό, σε άτομα κάτω των 55 για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Η Νότια Κορέα ανέστειλε επίσης τη χρήση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών αυτήν την εβδομάδα, ενώ ενέκρινε αυτό της Johnson & Johnson.

Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την παραλαβή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 ώστε να καλύψει κενά στις παραδόσεις μετά από καθυστερήσεις στις αφίξεις των εμβολίων της αγγλοσουηδικής εταιρείας.

Προβλήματα και καθυστερήσεις στην παραγωγή
Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινδικό Ινστιτούτο Serum (SII), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων.

Αυτό επηρέασε τις προμήθειες στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τη συμμαχία εμβολίων GAVI και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω του οποίου 64 φτωχότερες χώρες υποτίθεται ότι θα λάμβαναν δόσεις από το SII.

Η Βρετανία έχει επιβραδύνει τη χορήγηση εμβολίων λόγω της καθυστέρησης άφιξης φορτίων από την Ινδία και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για τις εξαγωγές εμβολίων. Η Αυστραλία επίσης επέρριψε την ευθύνη για καθυστερήσεις, στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της σε θέματα εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Η AstraZeneca επικαλείται μειωμένη παραγωγή σε ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο, για το έλλειμμα εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βρετανική κυβέρνηση καθησύχασε σήμερα τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 που διατίθενται στη Βρετανία, την επομένη της ανακοίνωσης ότι είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται, για προληπτικούς λόγους, μια εναλλακτική στο εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου αυτή είναι διαθέσιμη.

Όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο “δεν ενέχουν κινδύνους για όλες τις ηλικίες”, αλλά λόγω του “εξαιρετικά σπάνιου” κινδύνου εμφάνισης θρόμβου αίματος, στους κάτω των 30 ετών θα προσφέρεται το εμβόλιο της Moderna ή των Pfizer/BioNTech, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος έκανε τον γύρο των τηλεοπτικών πάνελ το πρωί. της Πέμπτης

«Συντονισμένη προσέγγιση» ζητά η Επίτροπος Υγείας
«Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, επισημαίνοντας πως «η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια».

«Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι υποψίες για παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και οι ειδικοί μας συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις» υποστήριξε, για να προσθέσει πως οι αποφάσεις «πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση του ισοζυγίου μεταξύ των κινδύνων και των οφελών».

Πηγή: efsyn.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More