fbpx

Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι Έλληνες με 1 στους 3 να εκφράζει «θυμό» και τον Κ.Μητσοτάκη να γίνεται «κεντρώος»

0 4

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οι Έλληνες δείχνουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το μέλλον αλλά επίσης καταγράφηκαν και ορισμένα ιδιαίτερα στοιχεία για τον Κ.Μητσοτάκη και για το δρόμο του “ΠΑΣΟΚ” που οδηγεί το κόμμα καθώς όλο και πιο πολύ ζητά να γίνει ένα κεντρώο.

Η δημοσκόπηση το επιβεβαιώνει και οι ψηφοφόροι της ΝΔ βρίσκουν τον Κ.Μητσοτάκη να είναι πιο πολύ κεντροδεξιός και κεντρώος παρά δεξιός.

Η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις επίσημες προβλέψεις για απόκτηση του «τείχους ανοσίας» στα μέσα του καλοκαιριού, οδηγεί το 50,1% να δηλώνει ότι αυτή τη χρονιά, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα από την προηγούμενη, ενώ το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι «θα πάνε καλύτερα» φτάνει το 32,9%.

Παράλληλα, το άγχος και η ανασφάλεια καταγράφεται ως το πρωταχικό συναίσθημα των πολιτών στην συγκεκριμένη συγκυρία (46,2%), με τον θυμό να έπεται με 33%. Αισιοδοξία δηλώνει το 10,5% και η «βεντάλια των συναισθημάτων» ολοκληρώνεται με τον φόβο(8,2%).

Αντίστοιχα, το 38,5% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει μέσα στο 2021, ενώ μόλις το 13,9% πιστεύει ότι θα καλυτερέψει – με την πλειοψήφία (46,7%) να εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση «θα παραμείνει ίδια».

Ο “κεντρώος” Μητσοτάκης και η έκπληξη από την Γεννηματά

Κυριάκος Μητσοτάκης και την Φώφη Γεννηματά εμφανίζουν σημαντική καταγραφή στον κεντρώο χώρο, στον οποίον κυριαρχούν οι μη σταθεροί ψηφοφόροι: είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 46% όσων δηλώνουν κεντρώοι ψηφίζουν σταθερά το ίδιο κόμμα από το 2015.

Ως έχουσα πιο κεντρώο προφίλ, η Φώφη Γεννηματά έχει τα μεγαλύτερα κέρδη για το κόμμα της καθώς ένα 12,4% των ψηφοφόρων δηλώνουν ως «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να το ψηφίσουν στο μέλλον. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο που στην ερώτηση αυτή έχει μία άνοδο 4 μονάδων σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, με τη ΝΔ να χάνει 2 μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ 4 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, «απόβαση στο κέντρο» κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρείται «κεντρώος» από σχεδόν ένα στους 5 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και από έναν στους δέκα ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται «κεντροδεξιός» από το 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ, όπως και από το 51,3% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Ακόμα και ένα ποσοστό 14,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη «κεντροδεξιό» ή «κεντρώο».

Έχει ενδιαφέρον ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που καταγράφεται στην συνείδηση των ψηφοφόρων είτε ως «αριστερός» (44%) είτε ως «κεντροαριστερός» (38,2%), η Φώφη Γεννηματά έχει ένα πιο πολυσυλλεκτικό ιδεολογικό προφίλ, που «απλώνεται από την κεντροδεξιά(20,5) στο Κέντρο (44,00) ως την κεντροαριστερά(21,5%).

Μάλιστα, αυτό έχει αντίκρυσμα και στην ερώτηση για το «ποιο από τα δύο κόμματα θα θέλατε να είναι ο ισχυρός πόλος στη χώρα απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη»: ο 49,1% απαντά «το ΚΙΝΑΛ και το 41,4 «ο ΣΥΡΙΖΑ». Φυσικά, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ πριμδοτείται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ , που το επιλέγουν σε ποσοστό 70,6%. Ωστόσο καταγράφεται και ένα ποσοστό 5,3% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν το ΚΙΝΑΛ, όπως και ένα ποσοστό 23,6% ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ισχυρό προοδευτικό πόλο».

Ακόμα, η Γεννηματά κυριαρχεί καθαρά με 48,2% με 37,3% απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση ποιος εκφράζει περισσότερο τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το ίδιο καταγράφεται και μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «αριστερή στροφή» από το κόμμα τους και λιγότεροι από το 30% «στροφή στο Κέντρο» – μία εικόνα που αποτυπώνεται και στις εσωκομματικές διαμάχες των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αποδεικνύει και τις δυσκολίες της «διεύρυνσης» προς το κέντρο,την οποία ξεκίνησε μετά από την εκλογική του ήττα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίθετα, το κυρίαρχο αίτημα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής είναι στροφή προς το Κέντρο (58,8%) , ενώ προς τα αριστερά κοιτάζει μόλις το 21,8%.

ekthesi panelladikis ereynas martios 2021 3 - Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι Έλληνες με 1 στους 3 να εκφράζει «θυμό» και τον Κ.Μητσοτάκη να γίνεται «κεντρώος»

ekthesi panelladikis ereynas martios 2021 4 - Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι Έλληνες με 1 στους 3 να εκφράζει «θυμό» και τον Κ.Μητσοτάκη να γίνεται «κεντρώος»

ekthesi panelladikis ereynas martios 2021 5 - Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι Έλληνες με 1 στους 3 να εκφράζει «θυμό» και τον Κ.Μητσοτάκη να γίνεται «κεντρώος»

ekthesi panelladikis ereynas martios 2021 6 - Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι Έλληνες με 1 στους 3 να εκφράζει «θυμό» και τον Κ.Μητσοτάκη να γίνεται «κεντρώος»

ekthesi panelladikis ereynas martios 2021 7 - Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι Έλληνες με 1 στους 3 να εκφράζει «θυμό» και τον Κ.Μητσοτάκη να γίνεται «κεντρώος»

1617878336 244 Google News - Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι Έλληνες με 1 στους 3 να εκφράζει «θυμό» και τον Κ.Μητσοτάκη να γίνεται «κεντρώος»Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More