fbpx

Η Κεραμέως επικαλείται «ατομική ευθύνη» για τις τρύπες του σχεδιασμού στο άνοιγμα Λυκείων – The Press Project

0 4

Το άνοιγμα των Λυκείων ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως και σήμερα κλήθηκε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα μέτρα που έχει πάρει το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα λύκεια με τα self test.

Η Κεραμέως αφού περιέγραψε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί με τα self test, καθώς από εδώ και πέρα οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, είπε ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εκτυπωτής για να εκτυπώσει τη βεβαίωση ότι έγινε το τεστ, «υπάρχει η δυνατότητα χειρόγραφης βεβαίωσης».

Στη συνέχεια όταν ερωτήθηκε «αν ο μαθητής δεν έχει κάνει το τεστ αλλά έχει μια ψευδή βεβαίωση από τον γονέα, αφού αυτή είναι χειρόγραφη, πώς θα ελέγχεται η αξιοπιστία;», η ίδια απάντησε ότι «οι λέξεις κλειδί είναι προσωπική και ατομική ευθύνη», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κριτική που δέχτηκε σχετικά με την εφαρμογή της μάσκας στα σχολεία, καταλύγωντας ότι όλοι τήρησαν τα μέτρα στο έπακρο.

«Τα παιδιά μας επιστρέφουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον» υποστήριξε η υπουργός, και στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι το μέτρο των self test ισχύει για όλους τους τύπους λυκείων, ενώ οι ενήλικες μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται μόνοι τους το τεστ.

Ειδικά για τα εσπερινά, η Κεραμέως είπε ότι «επειδή το ΑΜΚΑ τους δεν ανοίγει με τέτοιο τρόπο, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για αποστολή Self test στα εσπερινά που την ευθύνη έχει αναλάβει ο διευθυντής του σχολείου».

Δεν θα ανοίξουν πριν το Πάσχα οι υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων, διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των λυκείων, εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς και το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι το υπουργείο δεν θα εισηγηθεί επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων πριν το Πάσχα.

«Για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες», είπε.

Η διαδικασία

1. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν από σήμερα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και από αύριο στην υπόλοιπη χώρα, να παραλάβουν δωρεάν το πρώτο τεστ από τα φαρμακεία, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμα και τα δεύτερα τεστ.

2. Για τα Ειδικά Σχολεία η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

3. Η διαδικασία θα γίνεται στο σπίτι. Μάλιστα, συστήνεται να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ της μέρας που θα πρέπει να πάνε οι μαθητές σχολείο. Δηλαδή, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει είτε το βράδυ της Κυριακής είτε το πρωί της Δευτέρας και το δεύτερο είτε το βράδυ της Τετάρτης είτε το πρωί της Πέμπτης.

4. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η είσοδος στην οποία θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet.

● Στην περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται σχετική δήλωση για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές σχολική κάρτα, την οποία θα επιδεικνύουν την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Αν η πρόσβαση σε εκτυπωτή είναι αδύνατη, τότε οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα ή τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

● Στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή υγείας. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, τότε οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Σε ερώτηση που απευθύναμε στο υπουργείο Παιδείας για περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς την «τύχη» όσων έχουν θετικό τεστ, η απάντηση ήταν: «Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική».

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More