fbpx

Πολύ δυσκολότερη επί πανδημίας η πρόσβαση προσφύγων σε υγεία και δικαιώματα

0 4

Στο τμήμα της έρευνάς της που αναφέρεται στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία εντοπίζει σοβαρούς περιορισμούς στο δικαίωμα στην υγεία εξαιτίας των μέτρων λιτότητας της προηγούμενης δεκαετίας, που δυσκολεύει πολλούς να αντεπεξέλθουν στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Ο οπισθοδρομικός αντίκτυπος αυτών των μέτρων, που επηρέασαν δυσανάλογα τους φτωχότερους και πιο περιθωριοποιημένους, σε συνδυασμό με τον τρόπο εφαρμογής τους, παραβίασαν το δικαίωμα στην απόλαυση του όσο το δυνατόν υψηλότερου επιπέδου υγείας. Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών λόγω του περιορισμένου αριθμού προσωπικού, επιδεινώθηκαν από τον Covid-19», αναφέρεται στην έκθεση.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η πανδημία επιδείνωσε την ήδη επισφαλή κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε πολλές χώρες, «παγιδεύοντας μερικούς σε άθλιους καταυλισμούς, διακόπτοντας ζωτικής σημασίας προμήθειες ή επιταχύνοντας συνοριακούς ελέγχους που άφησαν πολλούς αποκλεισμένους και πολλές αποκλεισμένες».

Επισημαίνει για την Ελλάδα: «Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως οι μειωμένες αφίξεις ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της, ο αριθμός των πληθυσμών επηρεάστηκε επίσης από τον Covid-19 και από την αυστηρότερη προσέγγιση στον έλεγχο των συνόρων, που σε πολλές περιπτώσεις συνοδευόταν από αναφορές για επαναπροωθήσεις και βία». Καταγράφει, μεταξύ άλλων, την υπερβολική βία στα σύνορα του Εβρου τον Μάρτιο 2020, με αποτέλεσμα τον θάνατο δυο ανδρών από πυροβολισμούς και την εξαφάνιση μιας γυναίκας.

Αναφέρεται, επίσης, στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με τις κατηγορίες σε βάρος 33 μελών οργανώσεων και στους νέους νομικούς περιορισμούς της δουλειάς των οργανώσεων σε ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.

Καταγράφει την απόφαση-ορόσημο της καταδίκης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, την ανησυχητική απόφαση των ελληνικών αρχών να προσφύγουν κατά της δικαστικής απόφασης που επιδικάζει αποζημίωση στον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο που τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που του εκσφενδόνισε αστυνομικός το 2011, την απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδη για τις δημόσιες συναθροίσεις και τις συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More