fbpx

Ανοίγουν στόματα, αποκαλύπτεται η φρίκη, νέο τσουνάμι #metoo

0 5

Αποφασισμένοι οι αθλητές να δώσουν ονόματα όσων τους κακοποίησαν και να περιγράψουν με λεπτομέρειες όσα τραυματικά έζησαν ● Δεν είναι μόνο ποινικό, αλλά και ηθικό και κοινωνικό ζήτημα ● Επικοινωνούν μαζί μας και αθλητές από το εξωτερικό, δηλώνει ο δικηγόρος τους Αλέξης Αδαμίδης ● Αμεση η αντίδραση του υπουργείου Αθλητισμού ● Εκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΓΟ ● Παρέμβαση της Εισαγγελίας.

Ετοιμοι να δώσουν ονόματα των προπονητών που τους κακοποιούσαν επί δεκαετίες δηλώνουν οι αθλητές και οι αθλήτριες που αποκάλυψαν το ένοχο «κοινό μυστικό» της συστηματικής πολλαπλής κακοποίησής τους πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα του αθλητισμού με τις διακρίσεις και τα μετάλλια. Μετά τη δημοσιοποίηση από την «Εφ.Συν.» χθες της επιστολής των 22 αθλητών της ενόργανης γυμναστικής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους φορείς, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από σειρά δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου και προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι αποκαλύψεις συνταράζουν τον κόσμο της γυμναστικής εντός και εκτός συνόρων, καθώς συναθλητές από άλλες χώρες επικοινωνούν από χθες με τον δικηγόρο των 22 αθλητών στην Ελλάδα. Αλλωστε, τα όσα σοκαριστικά αποκάλυψαν οι 22 χθες δεν ήταν μόνο ένα ελληνικό, αλλά μάλλον ένα κοινότατο διεθνές «μυστικό»: ανάλογες καταγγελίες τους τελευταίους μήνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Πρόκειται για μια κουλτούρα κακοποίησης στο όνομα του πρωταθλητισμού, μια άγρια «παράδοση» που έρχεται από παλιές εποχές και που οι σύγχρονοι αθλητές βρήκαν τη δύναμη να αμφισβητήσουν και να αποκαλύψουν.

Οπως και οι ξένοι συνάδελφοί τους σε ανάλογες αποκαλύψεις, οι Ελληνες αθλητές δεν κάνουν απλώς λόγο για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για ένα «σύστημα» όπου η κάθε μορφή κακοποίησης μικρών παιδιών και εφήβων –οι σκληρές τιμωρίες, οι ξυλοδαρμοί, οι υποχρεωτικές νηστείες μέχρι λιποθυμίας, ένα κλίμα απόλυτης εξουσίας και εκφοβισμού που ανεχόταν μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις– από μεγάλη μερίδα προπονητών, ως προπονητικό μέσο, «έφτασαν στο όριο του βασανισμού και κάθε είδους εκβιασμού μέσω του φόβου που προκαλούσαν».

«Τα περιστατικά σε ένα τόσο ευρύ χρονικό διάστημα είναι πάρα πολλά», σημειώνουν οι αθλητές, ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής τους αναφέρουν: «Διαδραματίζονταν καθημερινά 2 περιστατικά στα οποία οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές-τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης και με κλοτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα», ενώ «πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα».

«Κάθε ώρα που περνάει προστίθενται κι άλλοι αθλητές και αθλήτριες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος των 22 που ξεκίνησαν τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων, Αλέξης Αδαμίδης. «Ετοιμάζω υπόμνημα προς την εισαγγελία και οι αθλητές είναι έτοιμοι να καταθέσουν αν κληθούν. Ενδεχομένως να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για τη ρυθμική. Οι αθλητές είναι αποφασισμένοι να δώσουν ονόματα όσων τους κακοποίησαν και να περιγράψουν με λεπτομέρειες όσα τραυματικά αναφέρουν στην επιστολή. Δεν είναι μόνο ποινικό, άλλα και ηθικό και κοινωνικό ζήτημα. Επικοινωνούν μαζί μας και αθλητές από το εξωτερικό. Υπάρχει κύμα συμπαράστασης. Οι αθλητές θα το πάνε μέχρι τέλους».

Μετά τον σάλο που προκάλεσε το δημοσίευμά μας, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες. Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου. «Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Παρακολουθούμε την εξέλιξή του», τόνιζαν στην «Εφ.Συν.» πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σιγά σιγά ανοίγουν τα στόματα για τον χώρο της ενόργανης μετά την αποκάλυψη της συγκλονιστικής επιστολής, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαίωσε χτες στο OPEN πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής: «Από τη στιγμή που μπαίναμε μέσα στο γυμναστήριο μέχρι τη στιγμή που βγαίναμε τρώγαμε ξύλο. Θυμάμαι (σ.σ. δεν ακούγεται το ποιος) να κατεβάζει μια αθλήτρια από τη δοκό ισορροπίας, να παίρνει το κεφάλι της και να της το χτυπάει στον τοίχο. Τρώγαμε ξύλο γιατί μπορεί να είχαμε παχύνει, τρώγαμε ξύλο γιατί δεν εκτελούσαμε καλά την άσκηση, τρώγαμε ξύλο γιατί μπορεί να είχαν τα νεύρα τους με κάτι άλλο».

«Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε το κίνημα #metoo στην Ελλάδα», σχολίασαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι «μετά την απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί της και έκανε λόγο για “μια κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα”. Τόνισε ότι στέκεται δίπλα της και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: “ας κάνουμε λοιπόν όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι”. Υποθέσεις όπως αυτή που ήρθε χτες στο φως από την “Εφ.Συν.”, θα πρέπει πάντα να κινητοποιούν την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά μας. Το κράτος δικαίου οφείλει να εξαντλήσει το νομικό του οπλοστάσιο για την σε βάθος διερεύνησή τους. Η αντίδραση του υπουργείου Αθλητισμού όπου έφτασε η επιστολή ήταν άμεση. Το υπουργείο ζήτησε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο των αθλητριών και αθλητών όλα τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».

Οντως ο υφυπουργός Αθλητισμού ζήτησε από τον Αλέξανδρο Αδαμίδη, εφόσον το επιθυμούν οι εντολείς του, να θέσει υπόψη του κ. Αυγενάκη συγκεκριμένα στοιχεία, ονόματα και ημερομηνίες, ώστε να εξεταστούν οι περαιτέρω ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητριών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Σταθόπουλος, ο οποίος ζήτησε συνάντηση με τους καταγγέλλοντες αθλητές και συγκάλεσε χτες έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΓΟ. «Θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Ελληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Ελληνες φιλάθλους», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος. Η Ομοσπονδία συγκρότησε επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες – στην επιτροπή συμμετέχουν και η Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΓΟ, ολυμπιονίκης Ειρήνη Αϊνδιλή, και η Γ΄ αντιπρόεδρος, παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ειρήνη Μανδραβέλη.

«Η επιστολή των 20 αθλητριών είναι σοκαριστική», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Πολιτισμού-Αθλητισμού του κόμματος, Σία Αναγνωστοπούλου. «Είναι μία ακόμη αποκάλυψη από πολλές που τους τελευταίους μήνες διαρρηγνύουν το πέπλο σιωπής και συγκάλυψης ακραίων συμπεριφορών και πρακτικών κακοποίησης και βίας, σεξουαλικής ή άλλης. Τις έχουμε δει κυρίως σε χώρους με μεγάλη κοινωνική προβολή, που θα έπρεπε να διέπονται από άλλες αρχές και αξίες, όπως αυτοί του αθλητισμού και του πολιτισμού. Δεν αποτυπώνονται στο κείμενο μόνο οι απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ασκείται συχνά ο πρωταθλητισμός, σε βάρος της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγείας αθλητών και αθλητριών, αλλά και συμπεριφορές κυριολεκτικά σαδιστικές, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την επιδίωξη κανενός αποτελέσματος. Σοκάρει ακόμη περισσότερο ότι αφορούν ανήλικους αθλητές και αθλήτριες. Παρούσα είναι φυσικά και η έμφυλη διάσταση, μια και τις περισσότερες φορές οι πράξεις αυτές γίνονται από άνδρες σε βάρος γυναικών και κοριτσιών. Δεν μπορούμε προφανώς να μείνουμε απαθείς. Απαιτείται κατ’ αρχάς διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, αλλά και διαμόρφωση συνθηκών που δεν θα επιτρέψουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, κάθαρση στο πεδίο των αθλητικών ομοσπονδιών, δημιουργία θεσμών υποδοχής των καταγγελιών, έλεγχος και εποπτεία από ειδικούς, ακόμη περισσότερο και με ιδιαίτερη ευαισθησία κυρίως στις περιπτώσεις που τα θύματα είναι παιδιά».

Λευτέρης Πετρούνιας

«Νιώθω ότι έχω χρέος πάντοτε να βρίσκομαι στο πλευρό των συναθλητών μου και είμαι στη διάθεση των αρχών του αθλήματος όποτε με χρειαστούν για να καταθέσω ό,τι γνωρίζω», δήλωσε ο ολυμπιονίκης των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, στο SPORT 24, ο οποίος υπογράμμισε ότι «την προηγούμενη δεκαετία η νοοτροπία ήταν εντελώς διαφορετική. Και οι συνθήκες δημοσιοποίησης ή καταγγελίας συμπεριφορών ήταν διαφορετικές.
Είναι πολύ θετικό που ακόμη και σήμερα ανοίγει αυτή η συζήτηση και για την ενόργανη, παρά το γεγονός ότι σήμερα η νοοτροπία είναι διαφορετική. Είναι μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει ο αθλητισμός από λογικές και πρακτικές αλλά και πρόσωπα του παρελθόντος».

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - Ανοίγουν στόματα, αποκαλύπτεται η φρίκη, νέο τσουνάμι #metoo

«Ξεριζώστε το κακό, μη γενικεύετε!»

Η απαίτηση για διαλεύκανση δεν συνεπάγεται γενίκευση της δυσάρεστης πραγματικότητας! Ετσι τιτλοφορείται η αντίδραση του εθνικού προπονητή γυμναστικής και εκπαιδευτικού Κώστα Χατζηζήση(φωτο), από τη Θεσσαλονίκη, στην «Εφ.Συν.». «Είμαι πατέρας δύο κοριτσιών, άρα δεν μιλώ μόνο ως προπονητής γυμναστικής αλλά και ως, αν όχι κυρίως, στην παρούσα συγκυρία, πατέρας!» διευκρίνισε αυτόβουλα πριν μιλήσει: «Προκαλούν σοκ οι καταγγελίες και η ίδια αίσθηση ισοδυναμεί με ανάγκη διαλεύκανσής τους! Βρισκόμαστε όλοι προ των ευθυνών μας σε παρόμοιες συγκυρίες… Ολοι! Να λάμψει η αλήθεια, αυτό οφείλει να γίνει απαίτηση εκ μέρους όλων μας, πόσο μάλλον των μελών της γυμναστικής αθλητικής οικογένειας. Οπου υπάρχει το κακό, εκεί να ξεριζωθεί! Με τον ίδιο τόνο στη φωνή και στην σκέψη μου λέω πως πρέπει να αποφευχθεί η γενίκευση! Το άθλημα της γυμναστικής είναι αγωγή, παιδεία, να μην είναι σαρωτικές οι συνέπειες όσων ακούστηκαν…».

 Σας ξενίζουν; Δεν υπήρχαν ενδείξεις, υπόνοιες, αν όχι πληροφορίες για παρόμοια κρούσματα;

«Εδώ και είκοσι χρόνια δεν είχε υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου. Η διερεύνηση πρέπει να αναζητήσει και την απάντηση στο ερώτημα αν κάποιοι ήξεραν και δεν μιλούσαν, συμφωνώ! Αλλά η γυμναστική έχει στην εποχή μας σωματεία – κυψέλες διαπαιδαγώγησης, μη φτάσουμε στην απόρριψη».

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΜΗΣ

1617809534 989 Google News - Ανοίγουν στόματα, αποκαλύπτεται η φρίκη, νέο τσουνάμι #metooΠατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More