fbpx

Ναυτεργάτες: «Καμιά παρέκκλιση στη θερινή οργανική σύνθεση»

0 3

Υποστηρίζουν ότι η ΑΝΕΚ την παραβίασε στα πλοία της, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας ότι θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου. «Καμία αυθαιρεσία» απαντά η ΑΝΕΚ.

Οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας και η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας από την 1η Απριλίου να έχει ισχύ η θερινή οργανική σύνθεση εξελίσσονται σε σημείο αιχμής ανάμεσα στα ναυτεργατικά σωματεία, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και το υπουργείο.

Η έναρξη της νέας αυτής αντιδικίας ξεκίνησε όταν πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ-ακτοπλόοι) με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη και στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ζητούσε την παράταση των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ για την ενίσχυση των εργαζομένων πρότεινε τη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των επιπλέον ναυτικών, τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν σύμφωνα με τη νομοθεσία περί θερινών συνθέσεων μετά την 1η Απριλίου.

Χθες οι διοικήσεις 13 ναυτεργατικών σωματείων με κοινή τους ανακοίνωση κατήγγειλαν ως πράξη «αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά την επάνδρωση των επιβατηγών – οχηματαγωγών ακτοπλοϊκών πλοίων για τη θερινή σύνθεση, τη διαπίστωση ότι αυτή παραβιάστηκε στα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ LINES». Αναφέρουν ότι η μεθόδευση έγινε παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των 13 σωματείων ότι η θερινή σύνθεση θα εφαρμοστεί σε όλη την έκταση των πλοίων από την 1η Απριλίου 2021.

Υποστηρίζουν ότι η ΑΝΕΚ «με τη συναίνεση των υπηρεσιών του υπουργείου, σκαρώνοντας αλχημείες, προχώρησε στο σφράγισμα καμπινών με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να εφαρμόζει παράτυπα τη χειμερινή σύνθεση». Ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η «αυθαιρεσία» αποτελεί αιτία άμεσης σύγκρουσης και αντιπαράθεσης και απαιτούν από το υπουργείο να επιβάλει χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση την εφαρμογή της θερινής σύνθεσης σε όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία. Σε διαφορετική περίπτωση κάνουν σαφές ότι θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τι απαντά η ΑΝΕΚ

Η ΑΝΕΚ απαντώντας στην ανακοίνωση των σωματείων κάνει λόγο για «κατάφωρα ψεύδη» και «ανυπόστατες κατηγορίες», ενώ χαρακτηρίζει «λυπηρό συνδικαλιστικές οργανώσεις που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζομένους και γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο να ψεύδονται καταφανώς και να παραποιούν την πραγματικότητα, θέτοντας μάλιστα και θέμα ασφάλειας των ελαχίστων επιβατών, όταν τις περισσότερες μέρες τα πλοία μας εκτελούν δρομολόγια έχοντας περισσότερα μέλη πληρώματος από επιβάτες».

Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία «αυθαιρεσία» από πλευράς της σε ό,τι αφορά τη θερινή σύνθεση και κάνει γνωστό ότι το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχώρησε η εταιρεία για τη μείωση των διαθέσιμων καμπινών των πλοίων έγινε εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία και μετά από ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Καλεί, τέλος, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τα «ψεύδη και τις συκοφαντίες» προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και «να σταθούν ως οφείλουν υποστηρικτικά στο αίτημα που κατέθεσε ο ΣΕΕΝ στο υπουργείο Ναυτιλίας για την επιδότηση από το ελληνικό Δημόσιο των ναυτικών».

Η ανακοίνωση 13 Ναυτεργατικών Σωματείων

Προειδοποίηση προς ΥΕΝ – ΣΕΕΝ – ΑΝΕΚ: Εφαρμόστε χωρίς καμιά παρέκκλιση την θερινή οργανική σύνθεση.

Οι Διοικήσεις των 13 Ναυτεργατικών σωματείων καταγγέλλουν ως πράξη αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης της ισχύουσας νομοθεσίας στην επάνδρωση των Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων στην θερινή σύνθεση που διαπιστώθηκε ότι παραβιάστηκε ασύστολα στα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ LINES.

Η μεθόδευση αυτή έγινε παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ε.Ν στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων ο οποίος είχε δηλώσει ότι η σύνθεση θα εφαρμοστεί σε όλη την έκταση των πλοίων που αυτή έχει εφαρμογή από 1η Απρίλη 2021.  

Η ΑΝΕΚ με την συναίνεση των υπηρεσιών του ΥΕΝ και σκαρώνοντας άθλιες αλχημείες προχώρησε στο σφράγισμα καμπινών με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να εφαρμόζει παράτυπα την χειμερινή σύνθεση!!!

Πρόκειται για μια επιθετική και εχθρική κίνηση απέναντι στον Ναυτεργατικό μας κόσμο με την οποία επιχειρείται η ντε φάκτο παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας και με τον τρόπο αυτό παρατείνει την ανεργία δεκάδων Ναυτεργατών του ξενοδοχειακού προσωπικού που έπρεπε ήδη να έχουν ναυτολογηθεί στα πλοία της εταιρείας και το χειρότερο ανοίγει τον δρόμο με αντίστοιχες παράτυπες διαδικασίες αυτό να επεκταθεί και σε άλλες εταιρίες στο μέλλον!!

Επισημαίνουμε ότι με αυτήν την απαράδεκτη απόφαση τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών των Ναυτεργατών και των ίδιων των πλοίων!!!

Η ευθύνη ΥΕΝ – ΣΕΕΝ – ΑΝΕΚ είναι βαρύτατες και από την πλευρά μας θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή η αυθαιρεσία όχι μόνο δεν γίνεται κατά οποιοδήποτε τρόπο αποδεκτή αλλά αποτελεί αιτία άμεσης σύγκρουσης και αντιπαράθεσης προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κατοχυρωμένα Ναυτεργατικά δικαιώματα.

Σημειώνουμε ότι η προκλητική ενέργεια έλαβε χώρα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ε.Ν επαναλαμβανόμενα παρέχει κίνητρα – προνόμια με εκατομμύρια ευρώ στηρίζοντας με δημόσιο χρήμα τις Ακτοπλοϊκές εταιρίες σε όλη την περίοδο της πανδημίας, τους απαλλάσσει από το ΦΠΑ, τους καταργεί τις ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία μας, τους αυξάνει κατά 40% τις επιδοτήσεις για την εκτέλεση των δρομολογίων στις άγονες γραμμές.

Απαιτούμε από το ΥΕΝ άμεσα να επιβάλει χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση την εφαρμογή της θερινής σύνθεσης σε όλα τα Ακτοπλοϊκά πλοία και ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση μας η κατάργηση του 4150/2013.

Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουμε ότι θα μας βρει αποφασιστικά απέναντί του.

Καθιστούμε σαφές ότι θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ναυτεργατών.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 • · Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν
 • · Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν
 • · Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ε.Ν
 • · Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων Ε.Ν
 • · Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
 • · Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν
 • · Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν
 • · Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν
 • · Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν
 • · Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν
 • · Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν
 • · Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ
 • · Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ  

Με αφορμή την επιστολή – «προειδοποίηση» που απέστειλαν σήμερα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία στην ΑΝΕΚ, η εταιρεία μας έχει χρέος να αποκαταστήσει την αλήθεια δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις για τα κατάφορα ψεύδη και τις ανυπόστατες κατηγορίες που μας απευθύνουν.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό, συνδικαλιστικές οργανώσεις που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζομένους και γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο, να ψεύδονται καταφανώς και να παραποιούν την πραγματικότητα, θέτοντας μάλιστα και θέμα ασφάλειας των ελαχίστων επιβατών, όταν τις περισσότερες μέρες τα Πλοία μας εκτελούν δρομολόγια έχοντας περισσότερα μέλη πληρώματος από επιβάτες.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν οτι δεν υπάρχει καμία «αυθαιρεσία» από την ΑΝΕΚ σε οτι αφορά τη θερινή σύνθεση.  Το σύνολο των ενεργειών, στις οποίες προβήκαμε για την μείωση των διαθέσιμων καμπινών των πλοίων, συντελέστηκαν σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας  και έγινε εν προκειμένω, κατόπιν ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΕΝ.

Παράλληλα, επί του δήθεν «πακτωλού δημοσίου χρήματος» που έχει λάβει η ΑΝΕΚ από το  Δημόσιο η πραγματικότητα έχει ως εξής:

 • Η ΑΝΕΚ από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, έχει λάβει κρατική ενίσχυση 1.590.000 ευρώ, εκτελώντας το σύνολο των προγραμματισμένων δρομολογίων με κατακόρυφα μειωμένο αριθμό επιβατών.
 • Δεν έγινε καμία απαλλαγή στο ΦΠΑ αλλά μείωση στο 13% μόνο για τους επιβάτες  που μετακινήθηκαν χωρίς κανένα όφελος για την εταιρία.
 • Δεν έγινε κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΝΑΤ, αλλά επιδότηση εισφορών  για τους μήνες Ιούλιο 2020 έως Σεπτέμβριο 2020, η οποία ανήλθε στο ποσόν των 604.000 ευρώ.
 • Καμία αύξηση της επιδότησης των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας δεν πραγματοποιήθηκε.

Επιτρέψτε μας τα ανωτέρω ποσά να μην τα θεωρούμε ως «κίνητρα – προνόμια», όταν μόνο το κόστος μισθοδοσίας των πληρωμάτων της ΑΝΕΚ για το 2020 ξεπερνά τα 25 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, η μείωση του μεταφορικού έργου είναι κατακόρυφη και ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ.

Η ΑΝΕΚ στην50ετη και πλέον πορεία της, έχει καλλιεργήσει ως αξία τον σεβασμό στον Έλληνα Ναυτικό. Απόδειξη αυτού η σταθερότητα των ναυτικών που απασχολούνται σε αυτήν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σπιλώσει τη φήμη και την ιστορία μας με ανακρίβειες που υπηρετούν άγνωστους σκοπούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τα ψεύδη και τις συκοφαντίες προς τις Ακτοπλοϊκές Εταιρείες και να σταθούν ως οφείλουν υποστηρικτικά στο αίτημα που κατέθεσε ο ΣΕΕΝ στο ΥΕΝ για την επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο των ναυτικών. Είναι ώρα επιτέλους να επιτελέσουν εποικοδομητικά τον ρόλο τους και να προστατεύσουν τους Έλληνες Ναυτικούς.

 

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More