fbpx

Ξεκινά το έργο της η προανακριτική

0 3

Σήμερα υποβάλλουν τα κόμματα τις λίστες με τα πρόσωπα που θα κληθούν ως μάρτυρες για να καταθέσουν στις εργασίες της ● Πρώτη θέση στο τραπέζι της Ν.Δ. ο Καλογρίτσας

Από την ερχόμενη Τρίτη ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής που οργάνωσε η κυβέρνηση εναντίον του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, καθώς τα μέλη της καταλήγουν στους μάρτυρες που θα εξεταστούν πρώτοι σχετικά με τις καταγγελίες Καλογρίτσα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Χθες η επιτροπή συγκροτήθηκε τυπικά σε σώμα –με πρόεδρο τον βουλευτή Εβρου της Ν.Δ., Σταύρο Κελέτση– ενώ στη σημερινή της συνεδρίαση οι εισηγητές των κομμάτων πρόκειται να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την κλήτευση των προσώπων που θα καταθέσουν στις εργασίες της. Αποφασίστηκε επίσης η διεξαγωγή τριών τακτικών συνεδριάσεων την εβδομάδα -Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη- στη βάση του χρονοδιαγράμματος που ορίζει δίμηνη (αρχική) προθεσμία για την παράδοση του σχετικού πορίσματος.

Οπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της επιτροπής εξελέγη με 12 θετικές ψήφους και έξι «λευκά», ενώ με ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα ορίστηκαν στις θέσεις του αντιπροέδρου και του γραμματέα οι βουλευτές της Ν.Δ. Ανδρ. Νικολακόπουλος και Τ. Μπαρτζώκας. Υπενθυμίζεται πως η προανακριτική απαρτίζεται από 18 μέλη, δέκα από την κυβερνητική πτέρυγα, πέντε από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ με έναν βουλευτή εκπροσωπούνται το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση (το ΜέΡΑ 25 απέχει από τη διαδικασία). Συνάγεται έτσι πως τα μέλη του προεδρείου αναδείχτηκαν με τη σύμπραξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης, των δύο κομμάτων δηλαδή που υπερψήφισαν στην Ολομέλεια την πρόταση της Ν.Δ. για τη συγκρότηση της προανακριτικής.

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία αναμένεται να προτάξει την εξέταση του εργολάβου Χρ. Καλογρίτσα, καθώς στις καταγγελίες του στηρίζεται η έρευνα που θα διεξαχθεί για τις ενέργειες του πρώην υπουργού, ενώ προβλέπεται να προτείνει τις καταθέσεις του Βαγγ. Μαρινάκη, εκπροσώπου του Δημ. Κοντομηνά και του εκδότη Κ. Βαξεβάνη. Η λίστα των μαρτύρων της Ν.Δ. εικάζεται πως θα περιλαμβάνει και συνεργάτες του εργολάβου (Χρ. Νικολάου και Κυρ. Τόμπρας), όπως και εκπρόσωπο της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC που εμπλέκεται στις σελίδες της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει προτεραιότητα στην εξέταση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. για «ύποπτες διαδρομές» χρήματος. Υπενθυμίζεται πως και ο Ν. Παππάς, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότησης της προανακριτικής, είχε προτείνει την κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη, υπογραμμίζοντας πως οι εγγυητικές επιστολές που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προέρχονταν από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Στη λίστα των μαρτύρων του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, να περιλαμβάνονται στελέχη της Τράπεζας Αττικής που βρίσκονταν στη διοίκηση του ιδρύματος την περίοδο της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής του Χρ. Καλογρίτσα, (όπως η πρώην πρόεδρος της τράπεζας Αννα Πουσκούρη και ο πρώην νομικός σύμβουλος Μάριος Μπαχάς).

Η επιτροπή που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση θα διερευνήσει εάν δικαιολογείται η άσκηση ποινικής δίωξης που υποδεικνύει η κυβερνητική πλευρά κατά του πρώην υπουργού, για δωροληψία (κακούργημα) και παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) κατά τη διάρκεια της θητείας του. Υπενθυμίζεται πως στη σχετική της πρόταση η Ν.Δ. υποστηρίζει πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για ενοχή του Ν. Παππά, υιοθετώντας τις καταγγελίες Καλογρίτσα για την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού και την υπόγεια διαδρομή του ποσού των 3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας προς όφελος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγγέλλει σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση πως διώκει εκδικητικά τους πολιτικούς της αντιπάλους, προκειμένου να εξοφλήσει τα «γραμμάτιά» της στη διαπλοκή και για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More