fbpx

Αν έχουμε κάνει το εμβόλιο κι ακόμα φοβόμαστε, δεν είμαστε μόνοι

0 3

Υπάρχουν επίσης συγκεχυμένα μηνύματα σχετικά με το τι είναι ασφαλές να κάνουμε μετά το εμβόλιο

Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο για τους εμβολιασμένους ανθρώπους να μεταβούν από αυτόν τον «τόπο» φόβου είναι τα ευρέως μπερδεμένα μηνύματα που δέχονται ως προς την δημόσια υγεία σχετικά με το τι είναι και δεν είναι ασφαλές μετά τον εμβολιασμό.

«Υπάρχουν τόσα πολλά ”μεγάφωνα” και τόσες πολλές αντικρουόμενες συμβουλές», λέει η ΜακΜπράιντ…

Η επιστήμη είναι «εκεί έξω» κι είναι ξεκάθαρη: Είναι πολύ δύσκολο να νοσήσουμε από COVID-19 εάν έχουμε εμβολιαστεί πλήρως. «Θα έπρεπε να προσπαθήσουμε σκληρά», λέει η ΜακΜπράιντ.

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί είναι απίστευτα αποτελεσματικοί, αλλά τα πραγματικά στοιχεία είναι ακόμη πιο συναρπαστικά. Σύμφωνα με τη Μόνικα Γκάντι, ειδική για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος εμφάνισης COVID-19 μετά τον εμβολιασμό είναι περίπου 0,05% – κι αυτό όταν περιτριγυριζόμαστε από πολλούς ανθρώπους.

Το να πάμε γυμναστήριο, να δειπνήσουμε σε εσωτερικό χώρο, να πάμε κινηματογράφο ή κομμωτήριο – όλες αυτές οι δραστηριότητες που θεωρούνται ανασφαλείς για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί – δεν φέρουν τον ίδιο κίνδυνο για εμβολιασμένα άτομα. Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν με ασφάλεια «όλα αυτά και πολλά άλλα», λέει η Γκάντι.

Τώρα, τα δεδομένα (αυτά) δεν είναι δυνατόν να ισχύουν για κάθε άτομο στον πλανήτη, αναφέρει η ΜακΜπράιντ. Θα υπάρξουν σπάνιες λοιμώξεις και θα ακούσουμε για εμβολιασμένους ανθρώπους που είναι θετικοί (στον Covid -19). Αλλά σε γενικές γραμμές, μετά τον εμβολιασμό, ο θάνατος και η σοβαρή ασθένεια είναι σχεδόν εκτός συζήτησης. Υπήρξαν πολύ λίγες αποτυχίες μετά τον εμβολιασμό και η συντριπτική πλειονότητα των πρωτοποριακών λοιμώξεων είναι πιθανό να είναι ήπιες, αν όχι ασυμπτωματικές.

Ωστόσο, δεν είναι ώρα για τους εμβολιασμένους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις μάσκες ακόμα – κυρίως λόγω του σεβασμού για την πλειοψηφία εκείνων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως και παραμένουν ευαίσθητοι στο COVID-19. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ απίθανο να αρρωστήσουν, να μεταφέρουν τον ιό ή να τον διαδώσουν σε άλλους, αλλά όσο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, οι μάσκες πιθανότατα θα είναι ο κοινωνικός κανόνας.

«Να είστε ευγενικοί στο κοινό και να διατηρείτε τους περιορισμούς που επιβάλλονται επειδή δεν έχουμε όλοι εμβολιαστεί», δηλώνει η Γκάντι.

Πώς να επανέλθουμε μετά το εμβόλιο για τον COVID-19

Τα ανθρώπινα όντα έχουν γεννηθεί για επιβίωση, αλλά είμαστε επίσης φτιαγμένοι και για να συνδεόμαστε με τους άλλους. Υπάρχουν τόνοι μελετών που επισημαίνουν πώς οι κοινωνικές σχέσεις βελτιώνουν την ψυχική και σωματική υγεία μας και μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Η ουσιαστική αλληλεπίδραση με άλλους είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας, γι ’αυτό οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αρχίζουν να λένε στους εμβολιασμένους ασθενείς να χαλαρώσουν τα ηνία.

Η ΜακΜπράιντ συνιστά πρώτα να βρούμε κάποιον που εμπιστευόμαστε, όπως έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή έναν θεραπευτή, ο οποίος μπορεί …να παρέχει λεπτή καθοδήγηση για τις μοναδικές ανάγκες σωματικής και ψυχικής υγείας. Η εκτίμηση κινδύνου για εμβολιασμένα άτομα που είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα μπορεί να διαφέρει από εκείνη που ισχύει για το γενικό εμβολιασμένο κοινό.

Θα χρειαστεί χρόνος για τα εμβολιασμένα άτομα να ξεπεράσουν το τραύμα και όλοι πρέπει να πάνε με τον δικό τους ρυθμό. Ας ξεκινήσουμε αργά. Εάν εξακολουθούμε να αισθανόμαστε φοβισμένοι μετά τον εμβολιασμό, μην πάμε αμέσως για φαγητό σε μια πολυσύχναστη εσωτερική συγκέντρωση. Ας κάνουμε ε ένα πικνίκ με έναν φίλο που επίσης έχει εμβολιαστεί, κι αν αισθανόμαστε καλά, το ξανακάνουμε ή δοκιμάζουμε κάτι άλλο. Πρακτική κοινωνικοποίηση και έξοδο. Σταδιακά, θα μοιάζει λιγότερο τρομακτικό.

«Είναι σαν να βρέχουμε τα πόδια μας», λέει η Γκάντ. «Μετά από οποιοδήποτε τραύμα, αργά μπαίνοντας στο νερό, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα».

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More