fbpx

«1 στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης στο χειρότερο σενάριο από εμβόλιο AstraZeneca» – διαφορετικό

0 5

tsiodras thrombosis me embolio tis astrazeneca 960x480 - «1 στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης στο χειρότερο σενάριο από εμβόλιο AstraZeneca» – διαφορετικό

Τσιόδρας: «1 στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης στο χειρότερο σενάριο από εμβόλιο AstraZeneca»

«Στο χειρότερο σενάριο» τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρεται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 αφορούν 1 άτομο ανά 100.000, σύμφωνα με μελέτες που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρεται να σχετίζονται με αυτό το εμβόλιο αφορούν 1 άτομο ανά 100.000 «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%.

Όπως είπε, τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει», συμπληρώνοντας ότι «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή», αναφέροντας το παράδειγμα του Ισραήλ.

«Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου», πρόσθεσε, τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς. «Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα (…) Το μέλλον εξαρτάται τον εμβολιασμό», σημείωσε και τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.

«Προσοχή για ηλικίες 20-50 ετών»

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών, σημειώνοντας ότι «ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει αυτές τις ηλικιακές ομάδες. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε πρόκειται για τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και ενδεικτικά παρέθεσε πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Για τις θεραπευτικές επιλογές είπε ότι δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει αντιικό φάρμακο που να χορηγείται στην αρχή της νόσου. «Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν».

Τα ποσοστά θνησιμότητας

Στο δεύτερο κύμα, η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν μικρότερη παντού στον κόσμο, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ειδικά στην Ελλάδα, ο ρυθμός θνησιμότητας ανά μόλυνση από τον κορωνοϊό, κυμαίνεται από 11,6% έως 16,4% για τους άνδρες και από 4,6% έως 6,5% για γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών.

Κατά τον λοιμωξιολόγο, δεν είναι εφικτές οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις με την νόσο Covid-19, γιατί όλα εξαρτώνται και από τη συμπεριφορά των κοινωνιών. «Μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ κοντά στον Μάιο, αν το Rt ανεβεί κοντά στο 1,1», προειδοποίησε.

Η απόδειξη πως ο εμβολιασμός έχει αποτέλεσμα; Το Ηνωμένο Βασίλειο

Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου, όπως είπε ο καθηγητής, φέρνοντας ως παράδειγμα όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και τη Βρετανία, όπου περισσότεροι από 31.000.000 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πλέον έχει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε όλη την Ευρώπη», εξήγσε ο λοιμωξιολόγος.

Κατά τον καθηγητή, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την εξέλιξη της πανδημίας είναι οι μεταλλάξεις, η διάρκεια και το εύρος της ανοσίας, η εμβολιαστική κάλυψη ανά χώρα και η τήρηση των μέτρων υγιεινής και απόστασης.

Πηγή : lifo.gr

1617715804 776 Google News - «1 στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης στο χειρότερο σενάριο από εμβόλιο AstraZeneca» – διαφορετικόΠατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More