fbpx

Το ΔΝΤ βλέπει ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη στο 6% για το 2021

0 4

PHIL NOBLE via REUTERS

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Τρίτη ότι οι πρωτοφανείς δημόσιες δαπάνες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ωθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη στο 6% φέτος, ποσοστό που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970.

Το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 5,5% το 2021, που έκανε πριν από τρεις μήνες, αντανακλώντας μια όλο και πιο φωτεινή προοπτική για την αμερικανική οικονομία, την οποία το ΔΝΤ βλέπει τώρα να αυξάνεται κατά 6,4% το 2021 – η ταχύτερη άνοδος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η πρόβλεψη για τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψη του 5,1% στα τέλη Ιανουαρίου και σχεδόν διπλασιάστηκε από το ποσοστό που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόνιπαθ, δήλωσε ότι η βελτίωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη δημοσιονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένου του νέου πακέτου βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, των επιταχυνόμενων εμβολιασμών και της συνεχιζόμενης προσαρμογής της οικονομικής δραστηριότητας για την αντιμετώπιση των περιορισμών της πανδημίας.

«Ακόμη και με μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία αυτής της πανδημίας, μια διέξοδος από αυτήν την οικονομική κρίση στον τομέα της υγείας είναι ολοένα και πιο ορατή», δήλωσε η Γκόνιπαθ σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η πανδημία είναι ακόμη πολύ μακριά από το να καταπολεμηθεί, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλές χώρες.

CALLAGHAN O’HARE via REUTERS

Οι προβλέψεις για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, ενώ βελτιώθηκαν κάπως (στο 6,7%), υστερούν πολύ σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες, σημειώνοντας μια πολύ μικρή αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου.

Εάν επαληθευτεί, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για παγκόσμια ανάπτυξη 6% για το 2021 θα σηματοδοτήσει τον ταχύτερο ρυθμό από το 1976, αλλά έρχεται αμέσως μετά από την πιο απότομη ετήσια κάμψη της μεταπολεμικής εποχής πέρυσι, καθώς η πανδημία σχεδόν ακινητοποίησε το εμπόριο σε όλο τον κόσμο κατά διαστήματα.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,3% το 2020.

HANNAH MCKAY via REUTERS

.

Η τελευταία παγκόσμια οικονομική προοπτική – που κοινοποιήθηκε στις αρχές των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας – αντικατοπτρίζει μια δραματική απόκλιση μεταξύ των προοπτικών για τις Ηνωμένες Πολιτείες και του μεγαλύτερου μέρους του υπόλοιπου κόσμου.

Οι προοπτικές για άλλες προηγμένες οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, δεν βελτιώθηκαν σχεδόν καθόλου από τον Ιανουάριο. Παρ ’όλα αυτά, με τη μεγάλη βελτίωση των προοπτικών των ΗΠΑ ως κύριου μοχλού, το ΔΝΤ αύξησε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της οικονομίας σε 5,1% από 4,3%.

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος θα συνοδεύσει την Κίνα στην  ανάκτηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε επίπεδα πάνω από αυτά που βρίσκονταν πριν από την πανδημία μόλις πριν από ένα χρόνο, δήλωσε το ΔΝΤ. Η Κίνα επανάκτησε όλη τη χαμένη ανάπτυξή της μέχρι το τέλος του 2020.

Η αναπτυξιακή πρόβλεψη της Κίνας για το 2021 αυξήθηκε (κατά 0,3%) σε 8,4%, μια αύξηση που αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ. Αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες στην Κίνα εξακολουθούν να υστερούν, και η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις δημόσιες επενδύσεις.

Το ΔΝΤ υπογράμμισε τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές και ότι οι βελτιώσεις θα μπορούσαν εύκολα να σκοντάψουν σε πολλούς παράγοντες, με την διαχείριση της πανδημίας να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

«Η μεγαλύτερη πρόοδος με τους εμβολιασμούς μπορεί να αυξήσει την πρόβλεψη, ενώ νέες παραλλαγές του ιού που ″ξεφεύγουν‴ από τα εμβόλια μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη υποβάθμιση», ανέφερε.

Ενας άλλος μεγάλος κίνδυνος επικεντρώνεται στην επιμονή σε προσαρμοστικές πολιτικές, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

(function (d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s);
js.id = id;
js.async = true;
js.src = “https://connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.10&appId=341529869337643”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

1617715804 776 Google News - Το ΔΝΤ βλέπει ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη στο 6% για το 2021Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More