Τα «έσπασαν», με αφορμή τη Ρωσία, πρόεδρος κι εθνικός αερομεταφορέας στη Γεωργία

0 14


Ο ιδρυτής της Georgian Airways, του εθνικού αερομεταφορέα της ς, απαγόρευσε στην πρόεδρο της χώρας να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της, μετά τις δηλώσεις της ότι θα την μποϊκοτάρει, επειδή άρχισε εκ νέου πτήσεις προς τη , μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αυτό τον μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αίρει την τετραετή απαγόρευση απευθείας πτήσεων με τη Γεωργία και τη  10ετή προϋπόθεση για έκδοση βίζας σε Γεωργιανούς που ταξιδεύουν προς τη Ρωσία.

Η Γεωργιανή Σαλομέ Ζουραμπισβίλι

Stephanie Lecocq/Pool Photo via AP

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έκανε έκκληση προς τις γεωργιανές αρχές να αποτρέψουν τη ρωσική πρωτοβουλία, ένα αίτημα που εκείνες αγνόησαν.

Ο Τάμαζ Γκαϊασβίλι, ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας Georgian Airways, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το TASS, ότι η Ζουραμπισβίλι είναι πλέον «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της εταιρείας μέχρι να «ζητήσει συγγνώμη από τον γεωργιανό λαό».

Δεν έχει υπάρξει ακόμη άμεση αντίδραση από την Ζουραμπισβίλι.

Παρότι αξιωματούχοι χαιρέτησαν την επανέναρξη των πτήσεων, κάποιοι Γεωργιανοί που επιθυμούν να αποστασιοποιηθεί η χώρα τους από τη Μόσχα προς όφελος της Ε.Ε., διαδήλωσαν κατά της απόφασης στο κέντρο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι.

AP Photo/Shakh Aivazov

Πολλοί Γεωργιανοί αντιτίθενται στην επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία, το 2008. Στις δύο επαρχίες σταθμεύουν χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα και η Ρωσία τους παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια.

Άλλοι Γεωργιανοί είναι περισσότερο ανοιχτοί στην ιδέα, ωστόσο και η γεωργιανή κυβέρνηση εργάζεται τα τελευταία χρόνια, για τη βελτίωση των δεσμών της με τη Μόσχα, αρνούμενη να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, λόγω του πολέμου με την .

Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι, ο ρόλος της οποίας είναι κυρίως εθιμοτυπικός και οι σχέσεις της με την κυβέρνηση τεταμένες, έχει προειδοποιήσει ότι η ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί μια μέρα στην Ε.Ε.Πηγή

Απάντηση