Τι μεταδίδουν όλα τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ελλάδα (pics)

0 18


Οι προβολείς των ξένων μέσων είναι στραμμένοι στη χώρα μας, όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη η εκλογική διαδικασία Τα περισσότερα μέσα σχολιάζουν πως θα είναι δύσκολο η κάλπη να βγάλει ξεκάθαρο νικητή από τη στιγμή που ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής και εξηγούν πως εφόσον δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού η χώρα θα πάει σε δεύτερες κάλπες στις αρχές Ιουλίου.

Το Associated Press – την ανταπόκριση του οποίου μεταδίδει και το Bloomberg στη σελίδα του – επισημαίνει ότι είναι οι πρώτες εκλογές μετά την πλήρη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αυστηρή εποπτεία των πιστωτών. «Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, Κυριακή, για τις πρώτες εκλογές από τη στιγμή που η οικονομία σταμάτησε να δεσμεύεται από αυστηρή εποπτεία και έλεγχο από τους διεθνείς πιστωτές, που είχαν προσφέρει τα κεφάλαια διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εφόσον δεν έχει αυτοδυναμία, ο νικητής των εκλογών θα έχει 3 ημέρες στη διάθεσή του για να διαπραγματευτεί μία κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα κόμματα. Αν αποτύχει, η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης περνάει στο δεύτερο κόμμα και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Αλλά οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και τέσσερα μικρότερα που αναμένεται να περάσουν το όριο για την είσοδο στη Βουλή, καθιστούν δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Δεύτερες κάλπες είναι πιθανές, ενδεχομένως στις 2 Ιουλίου» σχολιάζει.

Από την πλευρά του το Reuters στον τίτλο της ανταπόκρισής του αναφέρει «Οι Έλληνες στις κάλπες, χωρίς να διαφαίνεται ξεκάθαρος νικητής».

«Οι κάλπες στην Ελλάδα άνοιξαν για τις γενικές εκλογές που θα είναι δύσκολο να βγάλουν ξεκάθαρο νικητή, μεταδίδει συγκεκριμένα το ειδησεογραφικό πρακτορείο και προσθέτει ότι αν τα πολιτικά κόμματα δεν συμφωνήσουν σε κυβερνητικό συνασπισμό, οι δεύτερες κάλπες θα έρθουν τον Ιούλιο.

«Η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της χώρας σημαίνει ότι οι κάλπες δύσκολα θα παράξουν έναν ξεκάθαρο νικητή και μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση είναι πιθανή» σημειώνει στην ανταπόκρισή της η αγγλόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.

Έντονο το ενδιαφέρον για τις εκλογές στη χώρα μας και στον αραβικό κόσμο. Το Al Jazeera ενημερώνει τους αναγνώστες του για την εξέλιξη της εκλογικής μάχης με liveblog.

ισπανική El Pais αναφέρει ότι στις εκλογές «φαβορί είναι οι Συντηρητικοί, αλλά χωρίς αυτοδυναμία».

«Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκαν η οικονομία και οι καταγγελίες για το κράτος δικαίου. Για πρώτη φορά δεν απασχόλησαν τα μνημόνια» σχολιάζει.Πηγή

Απάντηση