fbpx

Υπόδειγμα… εταιρικής κοινωνικής ανευθυνότητας | Η Εφημερίδα των Συντακτών

0 6

Αμερικανικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αφού καρπώθηκαν επιστροφές φόρου και συνολικά στήριξη 8,2 δισ., απαλλάχθηκαν από το 16% του εργατικού δυναμικού τους.

Στα παλιά τους τα παπούτσια έγραψαν την «πολυφορεμένη» τα τελευταία χρόνια εταιρική κοινωνική ευθύνη δεκάδες αμερικανικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων στη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανάλυση της BailoutWatch (μιας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδας παρακολούθησης των πακέτων διάσωσης και τόνωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ), οι εταιρείες αυτές, αν και έλαβαν φορολογικά οφέλη δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κράτος στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης από την πανδημία, προχώρησαν στη συνέχεια σε απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα, 77 εταιρείες των ΗΠΑ που έχουν αντικείμενο δραστηριότητάς τους την εξόρυξη και διύλιση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καρπώθηκαν πέρυσι φορολογικά οφέλη 8,2 δισ. δολαρίων χάρη στις νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασε το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Πέντε από αυτές τις εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μάλιστα με περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια και από το πρόγραμμα προστασίας θέσεων εργασίας (ΡΡΡ) που στόχευε στην παροχή κινήτρου στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μην προβούν σε απολύσεις.

Παρά την τεράστια στήριξη, οι εταιρείες αυτές προχώρησαν όμως σε μαζικές απολύσεις, πετώντας στον δρόμο από την έναρξη της πανδημίας περισσότερους από 58.000 ανθρώπους ή το 16% του συνολικού εργατικού δυναμικού τους.

Η Marathon Petroleum, η εταιρεία που ωφελήθηκε περισσότερο από την κρατική ενίσχυση, απολαμβάνοντας φορο-οφέλη 2,1 δισ. δολαρίων, απέλυσε ώς τα τέλη του περσινού Δεκεμβρίου 1.920 εργαζομένους ή το 9% του εργατικού της δυναμικού. Συγκριτικά, όπως υπογραμμίζει το BailoutWatch, η εταιρεία διύλισης του Οχάιο χρηματοδοτήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για κάθε εργαζόμενό της που απέλυσε με περίπου 1 εκατ. δολάρια!

Οι αμέσως πιο ωφελημένες εταιρείες από τις αλλαγές του φορολογικού κώδικα ήταν οι Phillips 66, Vistra Corp, National Oilwell Varco και Valero. Ολες απέλυσαν. Η National Oilwell Varco, ειδικότερα, απέλυσε πέρυσι το 22% του εργατικού της δυναμικού παρότι έλαβε την ίδια χρονιά στήριξη συνολικού ύψους 591 εκατ. δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα φορολογικά οφέλη που καρπώθηκαν οι εταιρείες προέκυψαν μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του περασμένου Μαρτίου, οι οποίες επέτρεψαν στις επιχειρήσεις που είχαν καταγράψει ζημιές στα τελευταία 7 χρόνια να τις χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αντισταθμίσουν οφειλόμενους φόρους. Η ρύθμιση αυτή «αγκαλιάστηκε» από τις εταιρείες του πετρελαϊκού τομέα που κατέγραφαν -λόγω της ύφεσης και της καθίζησης της ζήτησης για πετρέλαιο- μεγάλες ζημιές και οδήγησε σε τεράστιες επιστροφές φόρου σε αυτές από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι εισροές αυτές ουδόλως επηρέασαν την απόφαση των εταιρειών για μείωση του προσωπικού τους, αλλά από την άλλη πλευρά και το ύψος των αποδοχών των ανώτερων στελεχών τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Marathon, Μάικλ Χένιγκαν, που προσλήφθηκε πέρυσι, είχε ετήσιες απολαβές 15,5 εκατ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 1 εκατ. δολάρια περισσότερα απ’ όσα πληρώθηκε ο προκάτοχός του το 2019. Αμφότεροι αμείβονται 99 φορές περισσότερα απ’ ό,τι ένας μέσος εργαζόμενος της Marathon.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More