Πρόσκληση από Μπάιντεν για τριμερή συνάντηση στον Ιάπωνα πρωθυπουργό και το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο

0 12


Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, προσκάλεσε τον Iάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και το Nοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ για μια τριμερή συνάντηση στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε Aμερικανός αξιωματούχος.

Οι τρεις ηγέτες είχαν σύντομες συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, στην οποία η Ιαπωνία είχε προσκαλέσει τη Νότια Κορέα για να συμμετάσχει ως τρίτη χώρα, καθώς οι δύο γείτονες επιδιώκουν να συσφίξουν τις σχέσεις τους απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως αυξανόμενη απειλή από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

«Οι ηγέτες συζήτησαν πώς θα οδηγήσουν σε νέα ύψη την τριμερή συνεργασία τους», στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται ο νέος συντονισμός τους απέναντι «στις αθέμιτες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές» εκ μέρους της Βόρειας Κορέας, ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Λευκός Οίκος.

Ο Aμερικανός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του πως η ημερομηνία της τριμερούς συνάντησης στην Ουάσινγκτον θα καθορισθεί «σύντομα» και πως καμιά άλλη λεπτομέρεια δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή.

Οι Κισίντα και Γιουν προσευχήθηκαν μαζί το πρωί της Κυριακής 21/5 στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των Κορεατών που έπεσαν θύματα της ατομικής βόμβας που έπληξε τη Χιροσίμα.

«Θα θυμόμαστε αυτή τη θαρραλέα πράξη του πρωθυπουργού Κισίντα που ανοίγει το δρόμο σε ένα ειρηνικό μέλλον, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη θλίψη του για τους Κορεάτες που έπεσαν θύματα του ατομικού βομβαρδισμού», δήλωσε ο Γιουν στο τέλος της διμερούς συνάντησής τους μετά την επίσκεψη στο μνημείο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Πηγή: ErtNews.gr

Απάντηση