fbpx

Το σαδιστικό κυβερνητικό γιο γιο στη Θεσσαλονίκη

0 17

Προσεχώς… κλειστά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, μετά την αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση της τελευταίας στιγμής (Φωτογραφία Αρχείου)

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

03.04.2021, 13:06

«Μην ανεβεί καθόλου. Θα του στείλουμε εμείς “τσουρέκια” Θεσσαλονίκης για το Πάσχα». Η ευθεία μπηχτή στον πρωθυπουργό που εκστόμιζε πολίτης πρωί πρωί, σε ένα «πηγαδάκι» εμπόρων έξω από τα μαγαζιά τους στην αγορά της Καλαμαριάς, απεικονίζει με διαύγεια τον θυμό που διακατέχει εμπόρους και καταστηματάρχες στο πολεοδομικό συγκρότημα μετά τις τελευταίες κυβερνητικές ανακολουθίες για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Και είναι τέτοιος ο θυμός που τον «έπιασαν στον αέρα» και ο δήμαρχος και νεοδημοκράτες βουλευτές, οι οποίοι με δηλώσεις τους «καταχεριάζουν» την κυβέρνηση και ζητάνε εδώ και τώρα τα «ρέστα». Είναι μεταξύ άλλων χαρακτηριστική η αντίδραση του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, στο ίδιο μήκος κύματος με το καλαμαριώτικο «πηγαδάκι», καθώς δηλώνει (thestival.gr) ότι ««ξεκινάμε έναν αγώνα τον οποίο θα γευτεί η κυβέρνηση 100%. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν μπορεί να μας καταστρέφει. Έχουμε οικογένειες, υποχρεώσεις, προβλήματα. Πρέπει να σεβαστεί τον εμπορικό κόσμο». Τι «γεύση» θα έχει ο αγώνας τους; Οργής που τώρα δεν κρύβεται και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα μαζευτεί.

Μόνο τυχαίο φυσικά δεν είναι ότι «ξεσπάθωσαν» και όσοι μέχρι τώρα μετρούσαν μία μία τις λέξεις τους, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Χαρακτηριστική η δήλωσή του: «Η εισήγηση της τελευταίας στιγμής για την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από τα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι αιφνιδιαστική, δυσάρεστη και έρχεται μια στιγμή κατά την οποία όλοι ανέμεναν το αντίθετο. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έκαναν τον προγραμματισμό τους, ακολουθώντας δημόσιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις. Μετά από τόσους μήνες πιστής τήρησης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης. Οι αντικρουόμενες πληροφορίες, οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια. Έχω δηλώσει εδώ και καιρό ότι η διαχείριση της πανδημίας πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο, με έξυπνα μέτρα, με ρυθμίσεις και διαβαθμίσεις. Το “όλα κλειστά – όλα ανοιχτά” είναι προφανές ότι πλέον δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.  Έναν χρόνο μετά, απαιτούνται νέες προσεγγίσεις, νέοι τρόποι, νέα μέτρα και νέες αποφάσεις, που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία πιο αποτελεσματικά. Η αγορά μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Είναι ανάγκη επιτακτική, που θα δώσει μια απολύτως απαραίτητη οικονομική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια διέξοδος αποσυμπίεσης για την κοινωνία. Κάνω έκκληση προς τους αρμόδιους και όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Και ο κυβερνητικός βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος τα άκουσε τα «πηγαδάκια» σε όλη την πόλη, γι’ αυτό έσπευσε να απαιτήσει να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται, ζητώντας «να εξηγηθεί η απόφαση και να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης». Ολόκληρη η δήλωση του: «Χθες βράδυ η κυβέρνηση πήρε τη δύσκολη απόφαση αναστολής του ανοίγματος της Δευτέρας για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα και στην Κοζάνη. Ο εμπορικός κόσμος αντιδρά, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από το πολυήμερο lockdown και το κόστος για ένα “άνοιγμα” που δεν θα γίνει. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να κατανοήσει τι άλλαξε σε μια ημέρα και το “άνοιγμα” έγινε “αναστολή”.  Θεωρώ ότι οφείλεται μια εξήγηση στους εμπόρους, ενώ οι τελευταίοι πρέπει να αποφύγουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πανδημία είναι παρούσα και μάλιστα σε μεγάλη έξαρση στις τρεις προαναφερθείσες πόλεις. Παράλληλα, οι παραγωγικοί φορείς του εμπορίου και οι βουλευτές, κυρίως της Ν.Δ., πρέπει να ζητήσουμε ώστε για το τοπικό αυτό lockdown να υπάρξει ειδική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση που έχει αποδείξει τη δυνατότητά της να “ακούει”».

Ευνόητο λοιπόν είναι ότι οι της αντιπολίτευσης έστησαν «γιορτή» ανακοινώσεων. Δύο ανακοινώσεις έχουμε προλάβει να μετρήσουμε μόνο από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτόπουλου. Στην πρώτη σάρκαζε «Προβάλλεται σήμερα: “Χαμένες προσδοκίες!”. Μετά το «Μπέργκαμο» του Νοεμβρίου, τώρα το “Χαμένες προσδοκίες” από το ξαφνικό απαγορευτικό στο άνοιγμα της αγοράς στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Δευτέρα. Οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν επιτέλους να εξηγήσουν καθαρά στους Θεσσαλονικείς, γιατί δεν είχαν λάβει νωρίτερα υπόψη τους τις επιφυλάξεις των ειδικών. Δεν άκουγαν τους επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες, όταν προειδοποιούσαν για το υψηλό ιικό φορτίο. Αποφασίζοντας στο σκοτάδι, δεν κρύβουν ούτε τις ευθύνες τους, ούτε το τέλμα στο οποίο οδηγούν την πόλη και την αγορά της».

Στην δεύτερη ήταν περιγραφική: «Το “μάρμαρο” της κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση του κορονοϊού το πληρώνει για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το οριζόντιο άνοιγμα της αγοράς και δύο ημέρες μετά -σχεδόν μεσάνυχτα- ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Άφησαν τους έμπορους και τους επιχειρηματίες να ετοιμαστούν για το άνοιγμα της αγοράς και στην συνέχεια τους “άδειασαν”, αδιαφορώντας για το κόστος της προετοιμασίας. Άσχετα αν το “άδειασμα” κοστίζει… Και ενώ τιμωρούν την επιχειρηματικότητα υποβάλλοντάς την σε καψόνια δίχως ίχνος συστολής, την ίδια στιγμή δεν κάνουν τίποτα απολύτως για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Δεν εξαγγέλλουν κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ, επιπλέον στελέχωσής του, ενίσχυσης των Νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Και την ίδια ώρα, κλείνουν τα μάτια στον συνωστισμό στα αστικά λεωφορεία! Η ανικανότητα της Κυβέρνησης αποδεικνύεται πλέον ολέθρια για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι όμως η αντίληψη της Κυβέρνησης για την πόλη μας. Υποτίμηση, υποβάθμιση, παράταση της κρίσης. Το ίδιο συνυπεύθυνοι και ανίκανοι όμως είναι και οι γαλάζιοι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι εξαφανισμένοι δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία διεκδίκησης ή έστω σοβαρής αντιμετώπισης της Θεσσαλονίκης. Έτσι όμως όπως γυρίζει την πλάτη η Κυβέρνηση στην πόλη, έτσι και η Θεσσαλονίκη να τους γυρίσει την πλάτη. Όσο για το νέο κυβερνητικό φιάσκο, το λιγότερο που απαιτούμε αυτήν την ώρα είναι να αποζημιωθεί ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και για την νέα παράταση. Δεν υπάρχουν άλλοθι ή δικαιολογίες!».

Το μέγεθος της οργής εκφράζεται απερίφραστα σε ανάρτηση στο Facebook, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνου, ο οποίος απαιτεί  να ανοίξει η αγορά… «αλλιώς το μελλοντικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με των εκλογών αυτής της βδομάδας στον Αθλητισμό…»!!!

Να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΕΘ.

«Η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης», σημειώνει ο κ. Ζορπίδης και προσθέτει ότι «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More