Εμπειρίες ζωής για δύο Έλληνες
Γαλλική νίκη με… άρωμα Ελλάδας για την ομάδα πόλο γυναικών της Λιλ. Οχι μόνο γιατί η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της γαλλικής πόλης κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Γαλλίας πρόσφατα, αλλά και γιατί είναι η 9η συνεχής φορά με Ελληνα προπονητή!
Η… επιτυχημένη εξίσωση ξεκίνησε με τον Ελληνα προπονητή Φίλιππο Σακέλλη, πριν από 8 χρόνια, και τη συνέχισε φέτος επάξια ο Ανέστης Πεσματζόγλου. «Πρωταγωνίστρια» της ομάδας είναι ακόμα μια Ελληνίδα: η Ελένη Μπόβαλη, που συνδυάζει τα αθλητικά της καθήκοντα με σπουδές. Αν θα γυρίσει στην Ελλάδα; «Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τέτοια που σε αναγκάζει να φύγεις», μας λέει.
Μιλήσαμε με προπονητή και παίκτρια σε μια… όχι και τόσο αθλητική συζήτηση. Τα τελευταία 10 χρόνια ο Αν. Πεσματζόγλου ζει και εργάζεται στο εξωτερικό σε 5 διαφορετικές χώρες. Στη Λιλ τού Σαρλ ντε Γκολ, όπως μας λέει, είχε μια πολύ όμορφη χρονιά σε μια από τις πιο όμορφες αρχιτεκτονικά και από τις πιο ζωντανές -λόγω των πανεπιστημίων- πόλεις της Γαλλίας.
«Είναι δύσκολο να είσαι μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά παράλληλα είναι μια εμπειρία ζωής να γνωρίζεις διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες», σχολιάζει. «Είχα την εμπειρία να ζήσω τις κινητοποιήσεις του γαλλικού λαού εναντίον όχι μόνο του συνταξιοδοτικού αλλά και εναντίον του αυταρχισμού της εξουσίας. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο γιατί κάθε εβδομάδα η πόλη γέμιζε με πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των πολιτικών τάσεων. Συνεργάστηκα με υπέροχους ανθρώπους που αγαπούν τη γυναικεία υδατοσφαίριση, με μπροστάρη τον πρόεδρο Τιερί Λαντρόν, ιδιοκτήτη της πιο παλιάς πατισερί στη Γαλλία (MEERT) με τις καταπληκτικές βάφλες, οι οποίοι με βοήθησαν να προσαρμοστώ στην καθημερινότητα της διαμονής μου και ήταν πάντα κοντά σε μένα και στην ομάδα», διηγείται.
«Φέτος η χρονιά ήταν ιδιαίτερη. Αλλά δουλέψαμε πολύ και οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Πρώτη η πρόκριση στους 8 του EURO CUP, στη συνέχεια η κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας και τέλος η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Είναι πολύ σημαντικό για το κλαμπ αλλά και για τη γαλλική γυναικεία υδατοσφαίριση ότι το πρότζεκτ της ομάδας κρατά ψηλά το κύρος του αθλήματος στην Ευρώπη», μας είπε ο προπονητής.
Από τον «Νηρέα» στη Γαλλία
Η Ελένη Μπόβαλη γνώριζε τον προπονητή από την ομάδα της στην Ελλάδα, τον Νηρέα, όπου κι εκεί είχαν πάρει πρωτάθλημα. «Ηθελα πάντα να σπουδάσω και να ζήσω στο εξωτερικό και η Γαλλία –λόγω Ελληνογαλλικού Σχολείου– ήταν μία από τις επιλογές μου. Ο Ανέστης Πεσματζόγλου με βοήθησε να έρθω σε επαφή με τον προπονητή τής Λιλ, που ήταν επίσης Ελληνας. Αφού είδα ότι η ομάδα είναι σε καλό επίπεδο, που σήμαινε ότι θα συμμετείχα σε ανταγωνιστικές διοργανώσεις και ότι η σχολή Βιολογίας στη Λιλ είναι ψηλά στην κλίμακα των πανεπιστημίων, επέλεξα να συνεχίσω την πορεία μου σε αυτή τη γαλλική πόλη», μας εξήγησε.
«Το πόλο είναι πολύ απαιτητικό άθλημα όπου για να αποδώσεις χρειάζονται πολύωρες και καθημερινές προπονήσεις, οπότε όταν υπάρχουν επιτυχίες, η χαρά είναι μεγάλη γιατί βλέπουμε πως ακόμα κι όταν στερούμαστε πράγματα, οι κόποι και οι θυσίες μας αποδίδουν», εξήγησε η Ελένη.
«Το πρόγραμμα μιας φοιτήτριας-αθλήτριας είναι απαιτητικό, με πολλές ώρες μαθημάτων, προπονήσεων και υποχρεώσεις μέχρι και τα Σαββατοκύριακα, που δεν μου αφήνουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Ομως η Λιλ είναι πολύ ευχάριστη πόλη να ζει κανείς και το ότι βρίσκομαι στο κέντρο της Ευρώπης, με τις πολύ καλές συγκοινωνίες που έχει η Γαλλία, μου δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθώ πολλά μέρη, ακόμα και με περιορισμένο χρόνο», περιγράφει την καθημερινότητά της.
«Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τέτοια που σε αναγκάζει να φύγεις. Είτε για δουλειά, είτε για τον συνδυασμό σπουδών με τον αθλητισμό, είτε για την κοινωνική ζωή, στο εξωτερικό η οργάνωση και οι υποδομές είναι πιο εξελιγμένες. Ιδιαίτερα για μια ειδικότητα όπως η δική μου, με πολλά εργαστήρια, που απαιτεί σύγχρονο και ακριβό εξοπλισμό για την εκπαίδευσή μου, εδώ τα μέσα είναι περισσότερα. Είναι βέβαιο ότι στο εξωτερικό η ζωή είναι αρκετά δύσκολη, κυρίως διότι είσαι μακριά από την οικογένειά σου και τους φίλους σου, αλλά αυτά που παίρνεις είναι τόσο πολλά και σημαντικά που αξίζει τον κόπο», συμπληρώνει.
Πάντως, υπάρχουν και άλλοι Ελληνες στην… εξίσωση της Λιλ. Ο Αν. Πεσματζόγλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον βοηθό του, Κώστα Πατσελο, αλλά και τον γυμναστή Ευτύχη Σουλιώτη.