fbpx

Θεοδωρίδου: 28 θρομβώσεις σε 17 εκατ. εμβολιασμούς με AstraZeneca – “Υπερβολικός ο φόβος για τις αλλεργίες”

0 5

Μόλις 28 περιστατικά θρομβώσεων έχουν εμφανιστεί σε 17 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, υποστήριξε η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ισχυρό όπλο κατά του κοροναϊού. Όπως είπε, η Ελλαδα παραμένει συστρατευμένη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (για περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει πως ένα εμβόλιο το οποίο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τυχόν παρενέργειες», υπογράμμισε αναφορικά με τα περιστατικά θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχουν ανησυχήσει τους πολίτες.

«Υπάρχουν στο σύνολο 28 τέτοιες περιπτώσεις σε 17 εκατ. εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα» είπε στη συνέχεια, ενώ τόνισε ότι στη διάρκεια του Μαρτίου έχει γίνει πρόοδος για να διευκρινιστεί αυτή η κατάσταση που δημιουργείται.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως ο ΕΟΔΥ είναι σε ανοικτή γραμμή με την AstraZeneca και έχει προσθέσει στο φύλλο οδηγιών του εμβολίου επισημάνσεις που είναι σημαντικές, κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας που διενεργούν τους εμβολιασμούς.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ισχυρό όπλο» «Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο», τόνισε στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου πριν αναφερθεί στο μήνυμα που δίνεται στην παρούσα φάση για τον εμβολιασμό:

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει ευαισθητοποίηση για την έγκυρη διάγνωση, τρόπος διάγνωσης εργαστηριακός και επιβεβαίωση εργαστηριακή αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν σωστές απαντήσεις, αυτές που ζητάμε όλοι, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη της AstraZeneca που είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».

«Ο φόβος για τις αλλεργίες»
Σχετικά με το πρακτικό μέρος των εμβολιασμών, αλλά και τον φόβο των πολιτών για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο, εξήγησε πως δεν θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να εμβολιαστεί κανείς. «Οι εμβολιασμοί συνεχώς επιταχύνονται. Η εμπειρία μας για τη συμπεριφορά των συμπολιτών μας στο θέμα των εμβολιασμών έχει σημαντικά αυξηθεί.

Μια κοινή παρατήρηση είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει έναν υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών. Και οι γιατροί έχουν μια αυξημένη διστακτικότητα κι αυτός ο συνδυασμός οδηγεί αρκετά άτομα να μην εμβολιάζονται, να ακυρώνουν εμβολιασμούς ή να παραπέμπονται για απλές αλλεργίες σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα σε νοσοκομεία», σχολίασε.

«Θυμίζω ότι η μόνη περίπτωση που ένα άτομα αντενδείκνυται να εμβολιαστεί είναι να έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μάλιστα μη σχετιζόμενη με κάποιο αίτιο κι έχει χρειαστεί ενδοφλέβια αγωγή και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Οι κοινές αλλεργίες που θα ζήσουμε τώρα περισσότερο στη διάρκεια της Άνοιξης, αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Επομένως υπάρχει μια υπερεκτίμηση των αλλεργιών και αποφυγή των εμβολίων που είναι πολύτιμα. Για αυτό έχει ασχοληθεί ο κ. Θεμιστοκλέους που θα αναφερθεί για τον τρόπο που θα καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν ένας άνθρωπος με εποχική αλλεργία σε έξαρση θα πρέπει να εμβολιαστεί, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως ασφαλώς και πρέπει να κάνει το εμβόλιο, τόνισε όμως πως καλό θα είναι όταν θα γίνει η χορήγηση της δόσης να μην έχει πάρει αντισταμινικά, τα οποία είναι από τα βασικά φάρμακα καταπολέμησης των αλλεργιών.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More