Τα σαπούνια που σας κάνουν «μαγνήτες» κουνουπιών: Ποια μυρωδιά τα κρατάει μακριά

0 19


Το να σαπουνίζεσαι μπορεί να φαίνεται μια λογική στρατηγική προκειμένου να αποφύγεις τα κουνούπια, καθώς υποθέτει κανείς πως αν δεν μπορούν να σε μυρίσουν, δεν μπορούν να σε δαγκώσουν.

Ωστόσο μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αντί να μας βοηθούν να προστατευτούμε από τα κουνούπια, τα αρώματα του σαπουνιού μας κάνουν πιο ελκυστικούς στόχους.

Πιο συγκεκριμένα, τα έντομα που μετείχαν στο πείραμα… προτίμησαν το άρωμα των εθελοντών που πλύθηκαν με τρεις από τις τέσσερις δημοφιλείς μάρκες σαπουνιού που δοκιμάστηκαν, με τους επιστήμονες να καταλήγουν πως τα κουνούπια μπορεί να έλκονται από το σαπούνι επειδή, όταν δεν τρέφονται με αίμα, συμπληρώνουν την πρόσληψη σακχάρων με… φυτικό νέκταρ.

«Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε αυτές τις λουλουδάτες, φρουτώδεις μυρωδιές και τις βάζουμε στο σώμα μας σημαίνει ότι πλέον ως στόχοι μυρίζουμε ταυτόχρονα σαν λουλούδι και σαν άνθρωπος», δήλωσε ο Clément Vinauger, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

«Θα ήταν σαν να ξυπνάμε και να μυρίζουμε κάτι που να μοιάζει τόσο με καφέ όσο και με μάφινς. Πολύ ελκυστικό».

Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ακόμη ότι το «εφέ» των σαπουνιών διέφεραν από άνθρωπο σε άνθρωπο, πιθανώς λόγω αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σαπουνιών και του μοναδικού προφίλ οσμών του κάθε ατόμου.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο άτομο που είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τα κουνούπια όταν είναι άπλυτο μπορεί να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για τα κουνούπια με ένα σαπούνι και στη συνέχεια να γίνει απωθητικό για τα κουνούπια με ένα άλλο σαπούνι».

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του σαπουνιού θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει το γιατί κάποιοι άνθρωποι μαγνητίζουν τα κουνούπια, ενώ άλλοι τη γλιτώνουν χωρίς τσιμπήματα.

Τσιμπήματα με Dove, «αλώβητοι» με καρύδα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό iScience, επιστράτευσε τέσσερις εθελοντές, οι οποίοι υπέβαλαν δείγματα υφασμάτων που είχαν φορέσει ως μανίκι, ενώ ήταν είτε άπλυτοι είτε μετά από πλύσιμο με τέσσερις διαφορετικές μάρκες σαπουνιού – Dial, Dove, Native και Simple Truth. Τα θηλυκά κουνούπια – μόνο τα θηλυκά τρέφονται με αίμα – προσγειώθηκαν στα δείγματα υφασμάτων για να δώσουν μια ένδειξη της προτίμησής τους. 

Το πλύσιμο με Dove, Dial και Simple Truth αύξησε την ελκυστικότητα ορισμένων, αλλά όχι όλων των εθελοντών, ενώ το πλύσιμο με σαπούνι Native έτεινε να απωθεί τα κουνούπια. Η σχετικά απωθητική δράση του Native θα μπορούσε να συνδέεται με το άρωμα καρύδας, καθώς υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα έλαια καρύδας αποτελούν φυσικό αποτρεπτικό παράγοντα για τα κουνούπια.

Πηγή: Guardian

#ΕΡΕΥΝΑ #ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ #ΜΥΡΩΔΙΑ #ΟΣΜΗ #ΠΕΙΡΑΜΑ #ΕΝΤΟΜΑΠηγή

Απάντηση