Το ταξίδι του Ζελένσκι από τη Τζέντα στη Χιροσίμα και το «τρικολόρ» Airbus

0 10Ο ρόλος της ς στη μεταφορά του Ουκρανού προέδρου και τα ανοίγματα του Εμανουέλ Μακρόν.

Στραμμένα στο αεροσκάφος που μετέφερε τον στη Χιροσίμα ήταν τα ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προσγειωνόταν στη Χιροσίμα, με ένα στρατιωτικό Airbus, με εμφανή την τρίχρωμη σημαία της Γαλλίας.

Κατά περιόδους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα διπλωματικά ανοίγματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι δηλώσεις του περί ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εξόργισαν ορισμένους από τους συμμάχους του που αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τις πρωτοβουλίες του, μολονότι το Παρίσι παρείχε ουσιαστική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.

Όμως την Παρασκευή, όταν ο Ζελένσκι έφτασε πρώτα στην Τζέντα για να απευθυνθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο, το γαλλικό Airbus με το έμβλημα της τρικολόρ έκανε την έκπληξη με μια κίνηση με αρκετή δόση διπλωματίας.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, η ιδέα να παραστεί ο Ουκρανός πρόεδρος στην G7 ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά τις αρχικές συζητήσεις με τους Ιάπωνες οικοδεσπότες, δεδομένου ότι ο κατάλογος των συμμετεχόντων ήταν αυτήν τη φορά μακρύς.

«Οι Ουκρανοί ζήτησαν να μεταφερθεί ο πρόεδρος Ζελένσκι από τον γαλλικό στρατό» ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η οριστική απόφαση ελήφθη την Τετάρτη. «Μας ρώτησαν την Τετάρτη αν θα μπορούσαμε να τον μεταφέρουμε την Πέμπτη. Τους απαντήσαμε ναι», είπε ένας σύμβουλος του Μακρόν.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, παρέλαβαν την ουκρανική αντιπροσωπεία από τα σύνορα με την Πολωνία και την μετέφεραν στην Τζέντα, ένα ταξίδι 4,5 ωρών, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Ζελένσκι να απευθυνθεί σε χώρες που δεν έχουν λάβει θέση στον πόλεμο.

Πριν από τη συνάντηση που είχε με τον Μακρόν στη Χιροσίμα, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γαλλία και είπε ότι έλαβε «θετικές ενδείξεις» από τις αραβικές χώρες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μετά την ολοκλήρωση της G7, ο Ζελένσκι θα επιβιβαστεί ξανά στο γαλλικό αεροσκάφος αλλά είναι άγνωστο ποια θα είναι η επόμενη στάση του ή αν θα επιστρέψει πίσω στο Κίεβο.Πηγή

Απάντηση