Επέστρεψαν στους δρόμους οι Ισραηλινοί για τη μεταρρύθμιση Νετανιάχου

0 16


Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους ισραηλινών πόλεων αυτό το Σάββατο, για να εκφράσουν –για ακόμα μια φορά– την έντονη αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το περασμένο Σάββατο, ακυρώθηκαν οι κινητοποιήσεις λόγω ανησυχιών σε θέματα ασφάλειας, καθώς υπήρχε ένταση με τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδηλώσεις δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, καθώς συνεχίζονται εδώ και περίπου πέντε μήνες. Αυτό το Σάββατο, λοιπόν, η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στο Τελ Αβίβ, τον οικονομικό κόμβο του Ισραήλ στη Μεσόγειο, με μικρότερες άλλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ισραήλ συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συνομιλίες σχετικά με τις νομικές αλλαγές, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες σε ό,τι αφορά τον διορισμό δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τις αποφάσεις του οποίου θα μπορεί το κοινοβούλιο να τις ανατρέψει με απλή πλειοψηφία. Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων, στα τέλη Μαρτίου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία, ώστε να αφήσει «περιθώριο για διάλογο». Ωστόσο, τώρα δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους του που τον πιέζουν να προχωρήσει στην αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Στον αντίποδα, οι επικριτές της μεταρρύθμισης ισχυρίζονται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία στο Ισραήλ και δίνει ανεξέλεγκτη εξουσία στην κυβέρνηση.

Πηγή

Απάντηση