Η Neeva, κάποτε ένας πολλά υποσχόμενος ανταγωνιστής της Αναζήτησης Google, κλείνει

0 16


Η Neeva, κάποτε ένας πολλά υποσχόμενος ανταγωνιστής της Αναζήτησης Google, κλείνει

Η Neeva, η οποία για λίγο έμοιαζε με μια από τις startups με πραγματική ευκαιρία να αμφισβητήσει την υπεροχή της Αναζήτησης Google, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κλείνει τη μηχανή αναζήτησής της. Η εταιρεία λέει ότι στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη — και μπορεί να εξαγοραστεί από την Snowflake, Η πληροφορία έχουν αναφερθεί — αλλά κυρίως φαίνεται να πιστεύει ότι απέτυχε.

«Η δημιουργία μηχανών αναζήτησης είναι δύσκολη», έγραψαν οι συνιδρυτές της Neeva, Sridhar Ramaswamy και Vivek Raghunathan. μια ανάρτηση ιστολογίου που ανακοινώνει το κλείσιμο. (Ιδιαίτερα ο Ραμασγουάμι είναι μέρος του λόγου που ο Νίεβα φαινόταν πολλά υποσχόμενος – ως επί μακρόν επικεφαλής της διαφημιστικής επιχείρησης της Google, λίγοι άνθρωποι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ξέρουν πώς να δημιουργούν και να δημιουργούν έσοδα από την αναζήτηση από αυτόν.) Αλλά η Νίεβα το έκανε, είπε. Έφτιαξε μια καλή, ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης. Ήταν πραγματικά πολύ μπροστά από την Google από ορισμένες απόψεις, όπως η εναλλαγή 10 μπλε συνδέσμων για μια πιο οπτική σελίδα και η έμφαση στις πληροφορίες που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο.

Αλλά η κατασκευή της μηχανής αναζήτησης ήταν στην πραγματικότητα το εύκολο μέρος. «Σε όλο αυτό το ταξίδι, ανακαλύψαμε ότι άλλο πράγμα είναι να δημιουργείς μια μηχανή αναζήτησης και εντελώς διαφορετικό να πείσεις τους τακτικούς χρήστες για την ανάγκη να στραφούν σε μια καλύτερη επιλογή», ​​συνέχισαν οι Ramaswamy και Raghunathan.

Η κατασκευή της μηχανής αναζήτησης ήταν στην πραγματικότητα το εύκολο μέρος

Έχω μιλήσει με τους συνιδρυτές της Neeva αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια και η λίστα με τα παράπονά τους εδώ είναι μακρά και βάσιμη. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τις συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφει η Google για να γίνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε συσκευές παντού. το τεράστιο “είσαι σίγουρος ότι θέλεις να αλλάξεις;” αναδυόμενα παράθυρα που εμφανίζονται κάθε φορά που προσπαθείτε να ορίσετε ένα νέο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ή μηχανή αναζήτησης. η δυσκολία εύρεσης αυτών των ρυθμίσεων εξαρχής. το χάος που είναι το Chrome Web Store. και πάνω και πάνω. Όποιος προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα μηχανή αναζήτησης δίνει μια τεράστια μάχη.

Το Neeva ήταν επίσης ένα προϊόν επί πληρωμή, καθώς η εταιρεία προσπάθησε να αποδείξει ένα επιχειρηματικό μοντέλο για αναζήτηση εκτός από διαφημίσεις και επιτήρηση. «Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση», έγραψαν οι συνιδρυτές στην ανάρτηση ιστολογίου, «το να πείσεις τους χρήστες να πληρώσουν για μια καλύτερη εμπειρία ήταν στην πραγματικότητα ένα λιγότερο δύσκολο πρόβλημα σε σύγκριση με το να τους κάνεις να δοκιμάσουν μια νέα μηχανή αναζήτησης εξαρχής». Συνδυάστε το με μια σκληρή οικονομία και η Neeva απλά δεν μπορούσε να δει μια επιχειρηματική πορεία προς τα εμπρός.

Το timing εδώ είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Η Neeva κλείνει τη λειτουργία της σε αυτή που μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή των τελευταίων δύο δεκαετιών για τις πρωτοποριακές μηχανές αναζήτησης. Οι χρήστες είναι βαριούνται όλο και περισσότερο με τη φόρτωση διαφημίσεων και τα χαμηλότερα αποτελέσματα που λαμβάνουν από την Google, και τα chatbot AI, όπως το Bing και το ChatGPT, έχουν ανατρέψει την ιδέα όλων σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης με το Διαδίκτυο. Η Neeva στοιχηματίζει και σε αυτό, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο σύστημα βασισμένο σε γλωσσικά μοντέλα που ονομάζεται Neeva AI που είναι από πολλές απόψεις πιο χρήσιμο από αυτό που θα πάρετε από το Bing ή το Bard. Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό.

Ο αγώνας για την κατάρριψη της Google είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό, φυσικά: η Bing συνεχίζει να πιέζει σκληρά για να κερδίσει μερίδιο αγοράς και η Brave πρόσφατα διαφημίστηκε ότι τώρα εκτελείται πλήρως στη δική του στοίβα αναζήτησης. Εταιρείες όπως you.com και το DuckDuckGo προσπαθούν επίσης να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αναζήτηση και χρησιμοποιούν AI για να το κάνουν. Αλλά μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ο μόνος πραγματικός ανταγωνιστής της Google είναι, λοιπόν, η Google.

Η μηχανή αναζήτησης της Neeva θα κλείσει στις 2 Ιουνίου. Στο εξής, η Neeva θα «μετατοπιστεί σε μια νέα περιοχή εστίασης», η οποία φαίνεται πιθανό να βασίζεται στο LLM και να σχετίζεται με την εξαγορά του Snowflake. Η εταιρεία θα επιστρέφει στους χρήστες το αχρησιμοποίητο τμήμα των συνδρομών τους στο Neeva και θα διαγράφει όλα τα δεδομένα χρήστη. «Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στην κοινότητά μας», έγραψαν οι συνιδρυτές, «και λυπούμαστε πραγματικά που δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να παρέχουμε τη μηχανή αναζήτησης που θέλετε και σας αξίζει».

theverge.com

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9816651697894810

Το άρθρο Η Neeva, κάποτε ένας πολλά υποσχόμενος ανταγωνιστής της Αναζήτησης Google, κλείνει εμφανίστηκε πρώτα στο TechWar.GR.Πηγή: TechWar.GR

Απάντηση