Ψυχική Υγεία: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Οικοτροφείο στην Ελλάδα για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές

0 10


Το οικοτροφείο «Άγιος Μάρκος» (Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης τύπου Α7) ανοίγει διάπλατα την πόρτα στο όραμα για το κλείσιμο των ψυχιατρείων, προσφέροντας ένα νέο, αληθινό σπίτι σε 15 ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν αυξημένης φροντίδας και μέχρι τώρα φιλοξενούνταν επ’ αόριστον σε ψυχιατρικές κλίνες.

Οι δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται στην πρωτοποριακή και μοναδική στο είδος της δομή αφορούν την ασφαλή και ευχάριστη διαμονή, σίτιση και ιατρονοσηλευτική περίθαλψη των φιλοξενουμένων, τη διενέργεια θεραπευτικών προγραμμάτων, καθώς και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, με γνώμονα τις επιθυμίες και τις δυνατότητες κάθε ατόμου.

Οι παροχές του νέου Οικοτροφείου

Το Οικοτροφείο στοχεύει, επίσης, στη δημιουργία ομάδων προσωπικής ανάπτυξης, τη διενέργεια εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για την ευεξία και την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην περιοχή για τη μείωση του στίγματος, κάτι που διευκολύνεται από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα στης συγκεκριμένης γειτονιάς του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η νέα δομή στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτή, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχίατρο, νοσηλευτές και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό. Η μετάβαση των ασθενών για τη φιλοξενία τους στο Οικοτροφείο «Αγ. Μάρκος» θα πραγματοποιείται κατόπιν αποφάσεων της Επιτροπής Μετάβασης Ψυχικά Ασθενών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, αλλά και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά & Νήσων. Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες στο τηλ. 2114188635 ή με αποστολή email στo [email protected]

Το νέο Οικοτροεφείο δημιουργήθηκε κατόπιν διαγωνισμού, από την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ και λειτουργεί στην 1η και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ). Περιλαμβάνεται στις 106 νέες δομές Ψυχικής Υγείας που υλοποιούνται στην επικράτεια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», οι οποίες παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες.

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 18 Μαϊου από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ παραβρέθηκαν ο Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοχάρης, εκπροσωπώντας τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο Πατέρας Ιωάννης και ο Πατέρας Κύριλλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμικής Ανάπτυξης Πολυτίμη Λεονάδρου, η Αναπληρώτρια Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ, Μαρίζα Οικονόμου, η πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ Μαρία Ηλιάκη-Σαρρή, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΣΙΣ Νίκος Μπαλτάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΨΑΕΕ Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, οι εργαζόμενοι της Δομής και πλήθος κόσμου.

Πηγή

Απάντηση