Ιδανικοί τρόποι εκγύμνασης που σου φτιάχνουν τη διάθεση

0 17


Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσεις όχι μόνο τη διάθεσή σου, αλλά και την ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι το στρες!

Οι ενδορφίνες (ορμόνες της ευτυχίας), οι οποίες παράγονται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε βοηθούν να νιώσεις αμέσως καλύτερα ψυχολογικά. Παράλληλα, το σώμα παράγει και τη νορεπινεφρίνη, ένα χημικό το οποίο σε βοηθά να αντιμετωπίσεις καλύτερα το στρες. Επιπλέον, η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, πράγμα το οποίο ενισχύει με τη σειρά του την ικανότητα συγκέντρωσης.

Με τόσα οφέλη λοιπόν που έχει η άσκηση για τον οργανισμό, την ψυχολογία και την υγεία σου, πώς είναι δυνατόν να μην την εντάξεις στην καθημερινότητά σου; Πάμε να δούμε ποιοί είναι οι ιδανικοί τρόποι εκγύμνασης που θα σου φτιάξουν τη διάθεση στο λεπτό!

Αερόβια γυμναστική

Η αερόβια είναι ένα από τα καλύτερα είδη άσκησης για να φτιάξεις τη διάθεσή σου, αφού η ένταση που έχει αυξάνει τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται στον οργανισμό. Όμως, ποιά άσκηση θεωρείται αερόβια;

Αερόβια θεωρείται η άσκηση που αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς και σε κάνει να ιδρώνεις, όπως το τρέξιμο, το περπάτημα, το κολύμπι, η ποδηλασία, ή ακόμα και η χρήση ελλειπτικού μηχανήματος στο γυμναστήριο. Υπάρχουν αμέτρητες μορφές αερόβιας άσκησης και μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη για σένα με βάση την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά σου.

Αν, για παράδειγμα, σου αρέσουν τα ομαδικά σπορ, τότε μπορείς να συμμετάσχεις σε μία ομάδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου ή βόλεϊ. Έτσι, εκτός του ότι θα γυμναστείς, θα έχεις και την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς και να γνωρίσεις καινούργιο κόσμο. Εναλλακτικά, μπορείς να γραφτείς σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο -άλλωστε σχεδόν όλα τα μεγάλα γυμναστήρια, όπως το Alterlife διαθέτουν ποικιλία ομαδικών προγραμμάτων. Τέλος, μπορείς να βρεις αμέτρητα προγράμματα αερόβιας άσκησης στο YouTube, τα οποία μπορείς να κάνεις από την άνεση του σπιτιού σου! Επιλογές υπάρχουν!

Tai Chi

Το Tai Chi είναι μία παραδοσιακή κινέζικη πολεμική τέχνη, η οποία είναι δημοφιλής σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρη στο γεγονός ότι απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης για τους ηλικιωμένους!

Τα οφέλη του Tai Chi είναι τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, αφου εναρμονίζει σώμα και πνεύμα, μέσα από μια σειρά επαναλαμβανόμενων και εύκολων ασκήσεων. Μάλιστα, το Tai Chi έχει χαρακτηριστεί ως ‘διαλογισμός εν κινήσει’, πράγμα που υποδηλώνει τη συνεργασία σώματος και πνεύματος, καθώς και τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει και στα δύο επίπεδα.

Όσον αφορά στα οφέλη του Tai Chi στο σώμα, μειώνει τους πόνους, βελτιώνει την ισορροπία, ενδυναμώνει τους μύες τόσο του πάνω όσο και το κάτω μέρους του σώματος, και βελτιώνει την κινητικότητα. Όσον αφορά στα ψυχολογικά του οφέλη, βοηθάει όσους έχουν κατάθλιψη και στρες, βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, και διευκολύνει, σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, τη ροή της ενέργειας στο σώμα.

Γιόγκα

Η γιόγκα είναι μία ακόμη μορφή άσκησης που είναι ιδανική για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και να μειώσουν το στρες. Αυτό συμβαίνει γιατί η γιόγκα έχει μια ολιστική προσέγγιση, καθώς δε γυμνάζει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Περιλαμβάνει μια σειρά από ασκήσεις, στάσεις (asanas) και τεχνικές αναπνοής που στόχο έχουν να ισορροπήσουν το σώμα και το πνεύμα.

Παρόλο που η γιόγκα δεν είναι αερόβια άσκηση, έχει πολλά ψυχολογικά οφέλη. Εκτός του ότι μειώνει το στρες, δημιουργεί την αίσθηση ευεξίας, βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς και στη διαχείριση του μετατραυματικού στρες.

Υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα που μπορείς να κάνεις, ανάλογα με το στόχο και τη διάθεσή σου. Μερικά από αυτά είναι η vinyasa yoga, η power yoga, η hatha yoga, η iyengar yoga, η ashtanga yoga και η kundalini yoga. Κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει στο σώμα και το πνεύμα σου, οπότε γιατί να μην εντάξεις παραπάνω από ένα στο πρόγραμμά σου;

Εσύ ποιό από τα παραπάνω είδη άσκησης θα επιλέξεις για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου; Όποιο κι αν διαλέξεις, φρόντισε να απευθυνθείς στον κατάλληλο επαγγελματία, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει και θα σε βοηθήσει να αποκομίσεις όλα τα οφέλη που έχει η άσκηση για την ψυχολογία σου!Πηγή

Απάντηση