fbpx

«Ανάπλαση – αντιπαροχή» | Η Εφημερίδα των Συντακτών

0 4

Σκληρή κριτική από την Κίνηση Πολιτών για την προωθούμενη ανάπλαση της ΔΕΘ ● «Απευθύνεται σε ένα ελάχιστο club επιχειρηματιών», τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ● Αντιπρόταση για ανάπλαση τριπλής ωφέλειας με στήριξη και από τους επτά δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης

«Ψευδοανάπλαση-αντιπαροχή σε club επιχειρηματιών», το σχέδιο της ΔΕΘ για δήθεν αστικό πάρκο με πολυώροφο ξενοδοχείο και πάρκινγκ-μαμούθ! Σκληρή κριτική με βαριές κουβέντες και υπαινιγμούς για αλλότρια συμφέροντα άσκησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για την προωθούμενη ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα που χιλιάδες πολίτες αντιδρούν στα «φαραωνικά» αυτά σχέδια, είναι ζήτημα ημερών η απόφαση της διεθνούς κριτικής επιτροπής για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού σχεδίου που θα επικρατήσει.

Νέτα σκέτα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, ξεκαθάρισε χθες τους λόγους εμμονής της κυβέρνησης και αρκετών τοπικών παραγόντων στη συγκεκριμένη ανάπλαση. «Για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο της ανάπλασης, μπήκε ο παράγοντας του real estate, δηλαδή του ιδιώτη ο οποίος θα καλύψει τα έξοδα, και για τον λόγο αυτό καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν το Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Κεντρικής Μακεδονίας από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ύπαρξη του ΣΔΙΤ και του ιδιώτη είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να δοθούν τα χρήματα στο ΤΑΙΠΕΔ, τα χρήματα αυτά όμως θα προέλθουν και πάλι από το Δημόσιο, δηλαδή από τους φορολογούμενους. Το σχέδιο αυτό, με αύξηση κόστους κατά 60%, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», ανέφερε.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πολεοδόμος-χωροτάκτης Στράτος Μάνος χαρακτήρισε το σχέδιο που προτείνει η ΔΕΘ μια «ψευδοανάπλαση των εργολάβων, του real estate, μια “ανάπλαση-αντιπαροχή” που απευθύνεται σε ένα ελάχιστο club επιχειρηματιών». Σ’ αυτό το σχέδιο αντιπαρέβαλε την πρόταση της Κίνησης Πολιτών, την οποία χαρακτήρισε «ανάπλαση τριπλής ωφέλειας», αφού μ’ αυτήν αναβαθμίζεται το κέντρο της πόλης, αναβαθμίζεται παράλληλα η Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ διασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη ανάπτυξη σε βάθος πεντηκονταετίας αλλά και οι υποδομές για την ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων, όπως η διοργάνωση μεσαίων και μεγάλων εκδηλώσεων.

Ο Σάκης Κούγκολος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη διαχείριση περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική μηχανική, στάθηκε ιδιαίτερα στο περιβαλλοντικό σκέλος της πρότασης. Θύμισε ότι, αντί για τα 10 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου που πρέπει να αναλογούν ανά κάτοικο, στους Θεσσαλονικείς αναλογούν μόλις 2-2,5 τ.μ. (ενδεικτικά, για τους κατοίκους του Αμστερνταμ η αναλογία είναι 27 τ.μ.!). Τόνισε, επίσης, ότι με το σχέδιο της λεγόμενης «ανάπλασης» θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο η αέρια ρύπανση, λόγω του πάρκινγκ που θα επιβαρύνει τον κυκλοφοριακό φόρτο των αυτοκινήτων, αλλά και η αστική θερμική ρύπανση, λόγω των κτιρίων που θα ανεγερθούν και του περιορισμένου πρασίνου.

Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη των επτά δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην πρόταση της Κίνησης Πολιτών, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική» την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης και επιβεβλημένη τη μεταφορά της στα δυτικά.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται και συνεδριάζουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. Πρόκειται για εννιά (και δύο αναπληρωματικούς) καταξιωμένους επαγγελματίες διεθνούς κύρους οι οποίοι θα επιλέξουν τη μία από τις 15 αρχιτεκτονικές προτάσεις που πέρασαν στην τελική φάση για το πρώτο βραβείο και θα αποτελέσει τη βάση της σχεδιαζόμενης ανάπλασης.

Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε σύμφωνα με τις αρχές της UNESCΟ και τέθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), με στόχο, όπως αναφέρει η διοίκηση της HELEXPO ΔΕΘ, τον σχεδιασμό ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More