fbpx

Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφηση της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

0 4

Στη Βουλή συζητείται σήμερα η τροπολογία αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Στο σώμα του νομικού κειμένου θεσμοθετούνται, μεταξύ άλλων:

Υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζομένους, καθώς οι προϊστάμενοι και οι εργοδότες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει «να διαμορφώνουν σαφή εικόνα για την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας στους χώρους δουλειάς».

Υποχρεωτική διεξαγωγή εμβολιασμού σε όλο το προσωπικό σε νοσοκομεία, δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας, αλλά και στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Ειδικότερα, διακρίνονται τρεις κατηγορίες εργαζομένων. Όσοι απασχολούνται:

· σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
· σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου,
· σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται τα εξής:

Δεν προσδιορίζεται χρονική διάρκεια στην αναστολή, αλλά παραμένει αόριστη. Ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ, ειδικά για το Δημόσιο, δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Η αναστολή καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών, στην περίπτωση εργαζόμενων στον δημόσιο φορέα αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ στον εργοδότη.

Ως απώτατο χρονικό όριο «επαναξιολόγησης» του υποχρεωτικού εμβολιασμού ορίζεται η 31η Οκτωβρίου, ενώ

Προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 3 μηνών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Μπορούμε να αφήσουμε τους ανεμβολίαστους να χειρίζονται ευπαθείς ομάδες; Πρέπει να απομακρυνθούν. Αν απομακρυνθούν μπορούν να παίρνουν αμοιβή;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αποκαλύπτοντας παράλληλα πως θα υπάρξει συνύπαρξη ανεμβολίαστων με εμβολιασμένους συμβασιούχους για τρεις μήνες.

Συνύπαρξη τριμήνου

«Το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. Θα υπάρξουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου 3 μηνών και οι νέοι εργαζόμενοι θα αντικαθιστούν τους μη εμβολιασμένους. Αν κάποιος εργαζόμενος εμβολιαστεί και γυρίσει νωρίτερα από τους 3 μήνες τότε θα δουλεύουν παράλληλα με τον αντικαταστάτη έως τη λήξη της σύμβασης του», εξήγησε σχετικά ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα με την «μάχη των εμβολιασμών», δίνεται για τα ελληνικά χρώματα και η μάχη των εντυπώσεων, αφού, ασφαλιστικές δικλείδες θεσπίζουν μια σειρά από χώρες -και ευρωπαϊκές- απέναντι στην πανδημία, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ να υποχρεώνει τους επιστρέφοντες από περιοχές αυξημένου κινδύνου να μπουν σε καραντίνα, εκτός εάν έχουν αρνητικό τεστ, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει.

1626434742 51 Google News - Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφηση της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμόΠατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More