Εγκώμια και φιλοφρονήσεις στις τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων

0 21


Με ταχείς ρυθμούς προχώρησαν σήμερα οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία, μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι απελθόντες υπουργοί εκθείασαν το έργο τους ανά υπουργείο στους διαδόχους τους υπηρεσιακούς υπουργούς, ενώ δεν έλειψαν και οι αβρότητες αφού σε γενικές γραμμές το υπηρεσιακό κυβερνητικό σχήμα φέρει τη σφραγίδα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τη συμβολή του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελή Κάπρου, καθηγητή ενεργειακής οικονομίας στη διαμόρφωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές υπογράμμισε ο τέως υπουργός Κώστας Σκρέκας στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

«Τα τελευταία δύο χρόνια περάσαμε πολλές ώρες μαζί προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς που θα ανακούφιζαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και να σχεδιάσουμε τον ενεργειακό χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο τέως υπουργός Κώστας Σκρέκας ο οποίος παρέδωσε στον Παντελή Κάπρο, καθηγητή ενεργειακής οικονομίας.

«Έχω συνεργαστεί με όλους τους υπουργούς από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Ο κ. Σκρέκας είναι ο καλύτερος», είπε ο κ. Κάπρος σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι αυστηρός στη βαθμολογία στο Πολυτεχνείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης λέγοντας: «Έχουμε ασχοληθεί επί χρόνια με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα ήταν ότι αυτά κοστίζουν. Είναι η πρώτη φορά που άλλαξε άρδην αυτή η αντίληψη. Δεν περίμενα ότι θα φθάναμε στο σημείο, ο περιορισμός του λιγνίτη να είναι η βασική κυβερνητική γραμμή».

Τις ευχαριστίες τους προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΕΝ διατύπωσαν οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι μετά από χρόνια μπήκε τάξη στη χωροταξία ενώ ο κ. Αμυράς δήλωσε υπερήφανος για το έργο στον τομέα προστασίας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τελετή παράδοσης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ. «Είμαι περήφανος διότι παραδίδουμε το Υπουργείο σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ό,τι το παραλάβαμε» είπε προς την υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή, που σημείωσε πως «με την συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα σε εξέλιξη».

Στο έργο τους αναφέρθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης.

Υπουργείο Οικονομικών 

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών, από τον Χρήστο Σταϊκούρα στον υπηρεσιακό υπουργό Θεόδωρο Πελαγίδη, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/EUROKINISSI

«Με ιδιαίτερη χαρά παραλαμβάνω το υπουργείο Οικονομικών από ένα φιλικό και σταθερό χέρι. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ευγενής και ακούραστος, παραδίδει την ελληνική οικονομία σε μια κατάσταση που οπωσδήποτε σε πάρα πολλά πράγματα δεν θυμίζει καθόλου τις εποχές της οικονομικής κρίσης» δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο.

«Σκοπός μου είναι να παραλάβω και να παραδώσω στον επόμενο υπουργό ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα έχει τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που επίκεινται, άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ ακόμη καλύτερη» είπε.

Ο απελθών υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας έκανε κατ’ αρχάς αναφορά στα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο και είπε ότι «όλα αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Είναι πιο ισχυρή, έχει χαράξει νέα πορεία και έχει θέσει στέρεες βάσεις για ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλες και όλους, πρωτίστως για τη νέα γενιά. Όλα αυτά τα κατακτήσαμε, οικοδομώντας τις πολιτικές με ακρογωνιαίους λίθους την ισχυρή βούληση, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία. Όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς φορείς, τους θεσμούς, τις αγορές, τους επενδυτές, αλλά πρωτίστως από την ελληνική κοινωνία».
 

Υπουργείο Εξωτερικών

Τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Δένδια στον υπηρεσιακό υπουργό Βασίλη Κασκαρέλη, Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πιστοί σε μια πολύ βασική αρχή, στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», υπογράμμισε ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώντας για τη στρατηγική του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε ένα «πολυεπίπεδο πλέγμα κύκλων» και σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με χώρες της Μέσης Ανατολής, της υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αυστραλίας.

Πολλές χώρες που επισκέφθηκε, όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά που τις επισκεπτόταν Έλληνας υπουργός, ενώ σημείωσε πως προωθήθηκε η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Έκανε επίσης αναφορά στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, αλλά και τη συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία για το θέμα της παραπομπής του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

«Ως κατακλείδα υπερηφάνως λέω ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το 1947 που απέρχεται από το υπουργείο με την ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη από ότι την παρέλαβα».
Επίσης, αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας από το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και το Σουδάν.

«Είμαι ευτυχής γιατί αφήνουμε τη σχέση μας με την Τουρκία σε ένα σημείο που έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας και εκφράζω την ευχή αυτό το μικρό παράθυρο να γίνει μια μεγάλη πύλη», τόνισε και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία. Βεβαίως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».

«Νομίζω ότι μπορούμε να φύγουμε υπερήφανοι από αυτό το υπουργείο», υπογράμμισε.

«Έχω βρεθεί πολλές φορές σ’ αυτή την αίθουσα σε αντίστοιχες τελετές, πρώτη φορά όμως από τη θέση του υπουργού», ανέφερε ο Βασίλης Κασκαρέλης που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Επίσης που διαδέχομαι τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έναν υπουργό που κατά γενική ομολογία με το σημαντικότατο έργο του αναβάθμισε τη διεθνή παρουσία, το κύρος και το ρόλο της Ελλάδος», σημείωσε.

«Στο σύντομο διάστημα που θα αναλάβω την ευθύνη, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ομαλή συνέχιση της αποστολής του υπουργείου, καθώς και στην άρτια διοργάνωση των επόμενων εκλογών στο εξωτερικό», επισήμανε.

Υπουργείο Παιδείας

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Παιδείας από την Νίκη Κεραμέως στον υπηρεσιακό υπουργό Χρήστο Κίττα, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

«Μιλάμε για έναν ωκεανό αντικειμένων, ανθρώπων, προκλήσεων, μία θάλασσα όχι πάντοτε ήρεμη και καλοτάξιδη, αλλά με συχνούς ανέμους και τρικυμίες. Παρ’ όλα αυτά, και με το χέρι στην καρδιά, ομολογώ ότι αυτό το ταξίδι το αγάπησα. Με τις νηνεμίες και με τις φουρτούνες, με τις λαμπρές στιγμές του και με τα λάθη και τις αστοχίες μας, με την ποικιλομορφία και τις εκπλήξεις του», ανέφερε στην ομιλία της η απερχόμενη υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως  παραδίδοντας στον υπηρεσιακό υπουργό Χρήστο Κίττα.

Για τον νέο υπουργό, ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του οποίου έχει διατελέσει και πρύτανης, ενώ έχει υπηρετήσει την Πολιτεία και από ανάλογη διοικητική θέση, ως υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι είναι «ένας εξαιρετικός επιστήμονας» και υπογράμμισε ότι είχε την τιμή να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της, ζητώντας τις συμβουλές του για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και ότι τον έχει ήδη ενημερώσει για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η λήξη του σχολικού έτους, οι πανελλαδικές εξετάσεις και η προετοιμασία για την νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Από την πλευρά του, ο κ. Κίττας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη» και ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν για να αναλάβει το «ωραίο βάρος» να είναι υπεύθυνος «για το μοναδικό όπλο που έχουμε στην φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε ό,τι κακό υπάρχει, την Παιδεία».

Υπουργείο Άμυνας

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στον υπηρεσιακό υπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Δύσκολα και συναρπαστικά» χαρακτήρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε: «Ανταπεξήλθαμε στις κρίσεις και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας». «Η προσπάθεια για ισχυροποίηση της Ελλάδας και της αποτρεπτικής της δύναμης δεν σταματά» επισήμανε.

Ο δε απελθόντας υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αποχαιρέτησε λέγοντας «αποστολή εξετελέσθη», δηλαδή ό,τι είχε πει ο υπηρεσιακός υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής όταν πριν σχεδόν δύο χρόνια είχε αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού για να τον διαδεχθεί ο Ν. Χαρδαλιάς. 

Νίκος Χαρδαλιάς και Αλκιβιάδης Στεφανής κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο υπηρεσιακός υπουργός Αλκ. Στεφανής είπε ότι «η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής και εμείς είμαστε απλοί λειτουργοί του θεσμικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων».

Χαρακτήρισε το Ν. Παναγιωτόπουλο «στρατιώτη και εργάτη» που επέδωσε «τον δέοντα σεβασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ για τον Ν. Χαρδαλιά είπε ότι «όταν του παρέδωσα τα καθήκοντά μου ήμουν χαρούμενος γιατί τα παρέδωσα σε έναν άνθρωπο εργασιομανή» που γύριζε την Ελλάδα και «η παρουσία του υπουργείου ήταν παντού».

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον Κώστα Τσιάρα στον υπηρεσιακό υπουργό Φίλιππο Σπυρόπουλο, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και μεγάλη τιμή ότι διαδέχομαι εσάς στο Υπουργείο, που είναι γνωστό το πόσο καταξιωθήκατε με το νομοθετικό αλλά και το διοικητικό έργο σας, με άξιες επιλογές δικαστών στη λεγόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιατί στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν ηγέτες, υπάρχουν δικαστές» και προσέθεσε ότι ο κ. Τσιάρας «υπηρέτησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Τσιάρας εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει το υπουργείο σε έναν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εκλεκτό κατά γενική ομολογία καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου».

Σχετικά με το νομοθετικό έργο της τελευταίας τετραετίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «η προσπάθεια ήταν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης όλων των συνθηκών, όλων των δεδομένων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα». Σε επίπεδο νομοθετικό, συνέχισε ο κ. Τσιάρας, όπου ψηφίστηκαν 30 νομοσχέδια, σε επίπεδο ενίσχυσης όλων των διαδικασιών με βασική προτεραιότητα την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι στο τέλος του 2025 η Δικαιοσύνη θα είναι απολύτως ψηφιακή. Και στο επίπεδο των υποδομών, με τον προγραμματισμό της κατασκευής 7 νέων δικαστικών μεγάρων στην ελληνική περιφέρεια αλλά και δυο νέων στην Αθήνα και τον Πειραιά καθώς και στην ενίσχυση της ίδια της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με ανθρώπινο δυναμικό.

Υπουργείο Υγείας

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υγείας από τον Θάνο Πλεύρη στην υπηρεσιακή υπουργό Αναστασία Κοτανίδου, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κατά την παράδοση του υπουργείου Υγείας ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο έργο του λέγοντας ότι «σε αυτό το υπουργείο ο υπουργός δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος και πάντα θα πρέπει να σκέφτεται τι περισσότερο μπορεί να κάνει για τους ασθενείς». Στο Υπουργείο Υγείας είπε, απευθυνόμενος στη νέα υπουργό, «δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος, διαχειρίζεται καθημερινά κρίσεις και την υγεία των πολιτών».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε: «Η τύχη που μου ευχήθηκε ο υπουργός μάλλον θα μου χρειαστεί. Ευτυχώς είναι ένας μόνο μήνας που θα περάσει. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάτι έκτακτο, διότι αν συμβεί θα σας ξανακαλέσουμε πίσω στο Υπουργείο».

Υπουργείο Εργασίας

Τελετή παράδοσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απο τον τέως Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη στην υπηρεσιακή Υπουργό Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου. Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ/EUROKINISSI

«Για τέσσερα χρόνια, προσπαθήσαμε να παράγουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα: μείωση της ανεργίας, δημιουργία πολλών επιπλέον θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Σήμερα, παραδίδω το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου. Είμαι βέβαιος ότι στον μήνα, που μεσολαβεί, μέχρι τις εκλογές, θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε όλα να πάνε καλά: καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων, προώθηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και, φυσικά, προώθηση του προγράμματος στέγης, που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μήνες» είπε ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ανέφερε: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο για το σύνολο του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνω το υπουργείο αυτό με μεγάλο αίσθημα ευθύνης από τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πολιτικό που επανειλημμένα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σκοπός μου ως υπηρεσιακή υπουργός είναι το υπουργείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά για τους Έλληνες πολίτες έως ότου αναδειχθεί με την εκλογική αναμέτρηση η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, που θα αναλάβει να συνεχίσει παραπέρα».

Υπουργείο Μεταφορών

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη στον υπηρεσιακό υπουργό Γιάννη Γκόλια, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με την παράδοση δύο φακέλων με τις εκκρεμότητες ανά τομέα (Μεταφορές – Υποδομές) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον απερχόμενο υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Μεταφορές Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υφυπουργούς Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στον υπηρεσιακό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Γκόλια.

«Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννη Γκόλια. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υποστεί πολλά δεινά το τελευταίο διάστημα διότι ήταν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου κι ενδιαφέροντος του κοινού, για λόγους που δεν ήταν πάντοτε ευχάριστοι. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημάνω ότι στο υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτών» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μεταξύ άλλων ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο κομμάτι των σιδηροδρόμων και σημείωσε ότι προχωρούν οι διερευνήσεις που αφορούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελεία Εφετών Λάρισας.

«Τα έργα για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται σε εξέλιξη κι εκτιμούμε ότι το βόρειο τμήμα θα είναι έτοιμο ως το τέλος Ιουνίου και το νότιο τμήμα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από τον Οκτώβριο να υπάρχει πλήρως αναβαθμισμένο στο κύριο σιδηροδρομικό άξονα το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης», τόνισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό λέγοντας «ελπίζω οι μεταφορές και υποδομές της χώρας να αναβαθμιστούν στο επίπεδο που αξίζει στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Γκόλιας δήλωσε πως «αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η ελληνική πολιτεία μου ανέθεσε αυτήν την αποστολή αλλά και συγκίνηση, γιατί φθάνω στην ανώτερη θέση αυτού του υπουργείου, το οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες από όλες πλευρές. Επομένως, θεωρώ πως αυτό θα με βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο τυχόν προβλήματα που προκύψουν». Ο Γ. Γκόλιας τόνισε, επίσης, ότι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «τρέχουν» πολλά θέματα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όλα «έχουν μεγάλη σημασία για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη. Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προσέθεσε πως «θα αφοσιωθεί με όλες του τις δυνάμεις στον νέο του ρόλο, με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και υπερκομματικότητα στις όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρέχοντα θέματα».           

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον Χρήστο Στυλιανίδη στον υπηρεσιακό υπουργό Ευάγγελο Τουρνά, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε «οικογενειακό» και ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τον τέως υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη στον μέχρι χτες στενό του συνεργάτη από την θέση του υφυπουργού και νυν υπηρεσιακό υπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι παραδίδει αυτό το πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε πολύ έμπειρα χέρια, δοκιμασμένα και άξια.

«Η παραμονή του Βαγγέλη Τουρνά ως υπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αίτημα δικό μου και άλλων. Γιατί ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας για την αντιπυρική περίοδο».
«Ο Χρήστος Στυλιανίδης διδάσκει με τα έργα του, διδάσκει με τον χαρακτήρα του, με το ήθος του και με τον πολιτικό του πολιτισμό. Όλοι μας αισθανόμαστε τυχεροί που κάναμε μαζί αυτό το ταξίδι», σημείωσε ο κ. Τουρνάς.

Υπουργείο Πολιτισμού

Τελετή παράδοσης- παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI

«Θεωρώ τυχερό το υπουργείο που, έστω γι’ αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος χωρίς υπερβολή απογείωσε τον οργανισμό. Κατάφερε η Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία ήταν στο περιθώριο των αντίστοιχων της Ευρώπης, να γίνει ο προορισμός για τους απαιτητικούς, Ευρωπαίους φίλους της όπερας. Προσωπικά για μένα, ο Γιώργος Κουμεντάκης ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης. Με ήθος και συνέπεια υπηρέτησε τον οργανισμό, πέραν του ταλέντου του, με ιδιαίτερη διοικητική δεινότητα. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή για τη συνεργασία μας», δήλωσε μεταξύ άλλων η απερχόμενη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη που παρέδωσε τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη.

Η ίδια δήλωσε ότι «την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, αλλεπάλληλες, πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Όμως, αυτή η τετραετία είναι η περίοδος σημαντικών κυβερνητικών επιτευγμάτων, σε όλους τους τομείς, και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού». 

«Κυρία υπουργέ, είμαι υπερήφανος για την τόσο δημιουργική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταγεγραμμένα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Κουμεντάκης. Επίσης επισήμανε (για τη Λ. Μενδώνη) ότι «το σημαντικό σας έργο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και για τον σύγχρονο πολιτισμό, τα δεκάδες έργα υποδομής, με τα οποία αφήνετε σπουδαία παρακαταθήκη και κληρονομιά στις επόμενες γενιές, η επιμονή, η γνώση και το πάθος σας για το κοινό καλό είναι η προσφορά σας στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό».

Υπουργείο Ναυτιλίας

Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης. Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, ενώ ευχαρίστησε το ένστολο και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν και την αποτελεσματικότητα στο έργο τους.

«Είμαστε ήσυχοι που παραλαμβάνει αυτήν την κρίσιμη περίοδο της μεταβατικής φάσης το υπουργείο Ναυτιλίας» ο νέος υπουργός Θ. Κλιάρης που έχει στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια αντιμετωπίστηκαν κρίσιμες καταστάσεις και ζητήματα ασφαλείας. «Παραλάβαμε μία χώρα χωρίς θαλάσσια σύνορα και παραδίδουμε μία χώρα που φυλάει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ σώζοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας» υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδοτήσεις πάνω από ένα δισ. ευρώ.

«Το κύριο καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει τον νόμο διασφαλίζοντας τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους και δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και αξιοπιστίας στους διεθνείς εταίρους» τόνισε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Κλιάρης. 

Υπουργείο Τουρισμού

Τελετη παραδοσης και Παραλαβης στο Υπουργειο Τουρισμου.. Ο απελθων υπουργος Βασιλης Κικιλιας και αναπλ.υπουργος Σοφια Ζαχαρακη παρεδωσαν σημερα στην νεα υπηρεσιακη υπουργο Ιωαννα Δρεττα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και πετύχαμε την μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή παράδοση παραλαβή του τουριστικού χαρτοφυλακίου. Παραδίδοντας την σκυτάλη στην υπηρεσιακή υπουργό Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στις δράσεις του υπουργείου που οδήγησαν στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, που κάθε άλλο εύκολη ήταν εν μέσω πανδημίας. «Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό ο κ. Κικίλιας ανάφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας, έκανε διεθνείς κολοσσούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και να επενδύσουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές, με αποτέλεσμα την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και τη σημαντική στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Από την πλευρά της η νέα υπουργός Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα σημείωσε ότι η δική της δουλειά είναι να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση του τουριστικού χαρτοφυλακίου στην επόμενη τουριστική ηγεσία. Ο Ελληνικός τουρισμός έχει προσφέρει στην ελληνική οικονομία παρά πολλά, υπογράμμισε η νέα υπουργός Τουρισμού συμπληρώνοντας ότι παράλληλα έχει προκλήσεις και ευκαιρίες.

Υπουργείο Μετανάστευσης

Τελετή παράδοσης παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τον τέως Υπουργό, κ. Νότη Μηταράκη προς τον υπηρεσιακό Υπουργό κ. Δανιήλ Εσδρά Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ/EUROKINISSI

Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Μετανάστευσης ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του και στη δημιουργία ενός σύγχρονου υπουργείου μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, στη μεγάλη μείωση δομών και αριθμού προσφύγων στην ενδοχώρα και στα νησιά, όπως και στη μείωση των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου, πλέκοντας εν ολίγοις το εγκώμιο στη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Δανιήλ Εσδράς, ο οποίος ήταν για χρόνια επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα, αλλά μία πραγματικότητα που χρειάζεται διαχείριση. Είπε ότι σκοπός του είναι να υπάρξει συνέχεια στις πολιτικές του Υπουργείου και ότι σκοπεύει μέσα στον ένα μήνα της θητείας του να επισκεφθεί όλες τις δομές στην ενδοχώρα, στον Έβρο και στα νησιά για «να δουν οι άνθρωποι ότι εμείς εδώ τους στηρίζουμε»

♦Σήμερα έγινε η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ και αύριο, Σάββατο, στις 12:30 θα συνεδριάσει εκ νέου με προεδρεύοντα τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.Πηγή

Απάντηση