«Σοβαρά εμπόδια» βλέπει η Μόσχα για επανέναρξη ειρηνευτικών επαφών

0 32


Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι κινεζικές προσπάθειες, χωρίς ξεκάθαρη στόχευση πάντως, για μεσολάβηση στο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα συνάντηση με τον αντιπρόσωπο του Πεκίνου, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δύση και την Ουκρανία για την ακινησία στο διπλωματικό πεδίο.

«Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια» στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών είπε ο Σεργκέι Λαβόφ στον Λι Χουί, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Λι, ο οποίος έχει εργαστεί ως πρέσβης της Κίνας στη Ρωσία από το 2009 έως το 2019, πραγματοποιεί εδώ και μια εβδομάδα περιοδεία στην Ευρώπη με την αποστολή να συζητήσει για πολιτική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. 

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Χουί είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Κατά τη συζήτησή τους, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επέμεινε στον «σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Τώρα ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας για μια πολιτικο-διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας, όμως, τα «σοβαρά εμπόδια που δημιουργούν η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών».

«Ο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Κίνα για την ισορροπημένη θέση της απέναντι στην ουκρανική κρίση και εξέφρασε την μεγάλη εκτίμησή του για την προθυμία του Πεκίνου να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον Κινέζο διπλωμάτη να ασκήσει πίεση προς τη Μόσχα για να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά εδάφη. 

Άνοιγμα και από Λούλα για ειρήνευση

Παρά το μεγάλο αιματοκύλισμα τις συνεχείς αποστολές όπλων και την ακραία ρητορική ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση οι επαφές σε υψηλό επίπεδο συνεχίζονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λούλα Ντα Σίλβα.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε μετά την επαφή τους ότι η χώρα του είναι έτοιμη, μαζί με την Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία να μεσολαβήσουν υπέρ της ειρήνευσης στην Ουκρανία. 

Το χτύπημα στο Ντίνπρο

Την ίδια στιγμή η Μόσχα δέχεται σοβαρότατες επικρίσεις από το πυραυλικό χτύπημα σε νοσοκομείο της πόλης Ντνίπρο, το οποίο αποδίδεται στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο απολογισμός, μέχρι στιγμής, κάνει λόγο για δύο νεκρούς και τριάντα τραυματίες με το Κίεβο να κάνει λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Βίντεο δείχνει ένα κατεστραμμένο κτίριο από το οποίο βγαίνει καπνός όπου τα σωστικά συνεργεία διεξάγουν έρευνες. Μεγάλο μέρος του τελευταίου ορόφου του κτιρίου αυτού που δείχνει να είναι τριώροφο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, όπως και αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αποθήκες πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού, τονίζοντας ότι «όλες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι τα ουκρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 10 πυραύλους και πάνω από 20 μη επανδρωμένα (drones) που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις σε επιθέσεις τους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα Κίεβο, την πόλη Ντνίπρο και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Συνεχίζεται το παζάρι για τα F-16

Στο Κίεβο, πάντως, συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην άσκηση πίεσης προκειμένου οι ουκρανικές δυνάμεις να αποκτήσουν μαχητικά F-16, θέμα που αποτελεί κόκκινο πανί για τη Μόσχα και προς το παρόν δεν δείχνει να προχωρά.

Σε μια προσπάθεια να πείσει περαιτέρω, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αριθμούς, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται 48 μαχητικά προκειμένου να απελευθερωθεί.



Πηγή

Απάντηση