Ακόμη μια έρευνα για το Nord Stream: Στοιχεία οδηγούν ξανά προς την Ουκρανία 

0 16Τη διαδρομή του ιστιοφόρου «Ανδρομέδα» που φέρεται να συμμετείχε στην επιχείρηση δολιοφθοράς των αγωγών καταγράφει το Der Spiegel. Στην Ουκρανία οδηγούν τα στοιχεία, άγνωστο εάν υπάρχει σχέση με την κυβέρνηση του Κιέβου.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα μια γερμανική έρευνα καταγράφει στοιχεία που δείχνουν προς την Ουκρανία σχετικά με τις έρευνες για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν την Ρωσία με τη Γερμανία.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι οι αστυνομικές έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στο ιστιοφόρο «Ανδρομέδα», που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολιοφθορά τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Βαλτική Θάλασσα.

Ερευνώντας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε από τη θέση του ιστιοφόρου το Spiegel συμπεραίνει ότι εστάλη από την Ουκρανία, ενώ η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το πλοίο είναι πολωνοουκρανική.

Το περιοδικό αναφέρει επίσης ότι στο σκάφος βρέθηκαν ίχνη ενός εκρηκτικού, της κυκλοτετραμεθυλενοτετρανιτραμίνης, «πολύ διαδεδομένου τόσο στη Δύση όσο και στην πρώην ανατολική Ευρώπη».

Εκείνο που δεν έχει εξακριβώσει το Der Spiegel είναι και το ζητούμενο της υπόθεσης, δηλαδή ποιος είναι ο εντολέας, καθώς το περιοδικό δεν αναφέρει εάν έχει εντοπιστεί κάποια σύνδεση του πλοίου ή των ιδιοκτητών του με το Κίεβο ή αξιωματούχους.

Το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία από τον Σεπτέμβρη του 2022 συνεχίζεται, καθώς και οι δύο πλευρές επικαλούνται στοιχεία και έρευνες και εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για το ποιοι κρύβονται πίσω από το σαμποτάζ.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες η Ραδιοτηλεόραση Βόρειας Γερμανίας, η Ραδιοτηλεόραση Βορειοδυτικής Γερμανίας και η Sueddeutsche Zeitung έδωσαν στη δημοσιότητα έρευνα με την οποία ανέφεραν ότι τα ίχνη για το σαμποτάζ οδηγούν σε ύποπτες εταιρείες στην Ουκρανία, αλλά και σε ένα άτομο με πιθανές διασυνδέσεις στον ουκρανικό στρατό.Πηγή

Απάντηση