Θρίλερ με «χαμένο» σκάφος με 500 μετανάστες στη Μεσόγειο

0 20


Φωτογραφία Αρχείου

(AP Photo/Salvatore Cavalli)

Άκαρπες έχουν αποδειχθεί οι έρευνες σκαφών ΜΚΟ να εντοπίσουν τους αγνοούμενους. Δεν έχει τοποθετηθεί για το περιστατικό η ιταλική ακτοφυλακή. Καταγγελίες ότι επαναπροωθήθηκαν στη Λιβύη και έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Βεγγάζη.

Ένα ανησυχητικό περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ημέρες στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών, καθώς, δύο ΜΚΟ προειδοποιούν ότι υπάρχει αγνοούμενο σκάφος που μεταφέρει 500 , ανάμεσά τους ένα νεογέννητο και μια έγκυος.

Η Alarm Phone είχε ενημερώσει ότι έχει χάσει την επικοινωνία με το σκάφος από το πρωί της Τετάρτης, όταν έπλεε ακυβέρνητο και χωρίς λειτουργική μηχανή περίπου 320 χλμ βόρεια της Λιβύης και περισσότερα από 400 χλμ από τις ακτές της Μάλτας και της Σικελίας.

Η ιταλική ΜΚΟ Emergency αναφέρει ότι το σκάφος της  Life Support, αλλά και το γνωστό  Ocean Viking, πραγματοποίησαν πολύωρες έρευνες χωρίς να καταφέρουν να εντοπίσουν το σκάφος, ενώ δεν έχουν εντοπίσει ούτε σημάδια ναυαγίου.

Εκπρόσωπος της  Emergency δήλωσε σήμερα ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν οι μετανάστες να έχουν διασωθεί από άλλο σκάφος ή μπορεί να κατάφεραν να επισκευάσουν τη μηχανή και να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη Σικελία.

Από την πλευρά της η ιταλική ακτοφυλακή αναφέρει ότι διέσωσε την Πέμπτη 423 και 671 μετανάστες σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, όμως η Alarm Phone επιμένει ότι δεν σχετίζονται με το αγνοούμενο σκάφος. Οι ιταλικές αρχές, πάντως, δεν έχουν σχολιάσει τις προειδοποιήσεις.

Σήμερα το μεσημέρι η Alarm Phone επανήλθε στο θέμα αναφέροντας ότι συγγενείς των αγνοουμένων υποστηρίζουν ότι έχουν επαναπροωθηθεί στη Λιβύη και έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Βεγγάζη. «Εάν αληθεύει πρόκειται για εγκληματική πράξη μέσα στα εθνικά ύδατα της Μάλτας» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική ΜΚΟ SOS Humanity καταγγέλλει ότι  27 μετανάστες περισυνελέγησαν από τάνκερ και μεταφέρθηκαν παράνομα πίσω στη Λιβύη. Στο εν λόγω περιστατικό εμπλέκεται και ελληνικών συμφερόντων εταιρεία η Performance Shipping στην οποία ανήκει το τάνκερ P. Long Beach . Η εταιρεία δεν έχει τοποθετηθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Πηγή

Απάντηση