Premia Properties: Διπλασιάστηκαν τα κέρδη προ φόρων το α’ τρίμηνο – Νέες επενδύσεις – Οικονομικός Ταχυδρόμος

0 27


Διευρύνοντας περαιτέρω το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο η Premia Properties ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των προ φόρων κερδών της το πρώτο τρίμηνο εφέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΕΕΑΠ, η λειτουργική κερδοφορία (Adjusted EBITDA) αυξήθηκε κατά 50% και ανήλθε στα 2,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων διπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 3,5 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Premia: Η επόμενη μέρα του Athens Heart – Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης

Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 136,5 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια στα 144,5 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 282,8 εκατ. ευρώ.

Επένδυση σε νέα ακίνητα

Την ίδια ώρα, η Premia προχώρησε στην προσθήκη δύο νέων επενδυτικών ακινήτων εντός του πρώτου τριμήνου 2023. Αποκτήθηκαν ένα βιομηχανικό ακίνητο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ και ένα αυτοτελές κτίριο στην Ξάνθη το οποίο θα ανακαινιστεί και θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία.

Επιπλέον, αποκτήθηκε ένα όμορο με το Athens Heart οικόπεδο το οποίο εντάσσεται στο σχεδιασμό μετατροπής του ακινήτου σε πράσινο γραφειακό συγκρότημα.

Ταυτόχρονα η εισηγμένη συμμετείχε σε μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελληνική αγορά. Τον Φεβρουάριο 2023 υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Skyline Real Estate Single Member S.A. («Skyline») από τον όμιλο ALPHA BANK στο επενδυτικό σχήμα «P&E INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» στο οποίο η PREMIA μετέχει με ποσοστό 25% ενώ με 75% συμμετέχει ο όμιλος DIMAND.

Προοπτικές για το 2023

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και αβεβαιότητες του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η Premia συνεχίζει με συνέπεια το επενδυτικό της πρόγραμμα αποσκοπώντας στη βελτιστοποίηση της σύνθεσης και στη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της καθώς και στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

Οι στόχοι παραμένουν η προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της Premia ποιοτικών ακινήτων με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, η επίτευξη υψηλών μισθωτικών αποδόσεων και η συνεργασία με φερέγγυους μισθωτές μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων.

Παράλληλα, η εταιρεία επιδιώκει την ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου της με στόχο την διατήρηση της αξίας του αλλά και την απελευθέρωση υπεραξίας από τα υφιστάμενα ακίνητα της, προβαίνοντας σε κινήσεις όπως οι πρόσφατες συμφωνίες μίσθωσης με την Leroy Merlin στο ακίνητο της στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και την Pepco στο ακίνητο της στην Παιανία, καθώς και η επέκταση του ακινήτου logistics στον Ασπρόπυργο με μισθωτή τη Friesland.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Premia δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση του παθητικού της προκειμένου να διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου και να επιτύχει τη βέλτιστη δυνατή χρηματοδοτική δομή με ανταγωνιστικούς όρους αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Βασική προτεραιότητα της διοίκησης είναι η συνεπής και αποτελεσματική υλοποίηση του business plan της PREMIA ώστε να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης των τελευταίων 3 ετών.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, παρακολουθεί συστηματικά και αξιολογεί τα μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται ώστε, εφόσον απαιτηθεί, να προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές.

Πηγή

Απάντηση