Μες στην καλή χαρά οι αγορές για την Ελλάδα

0 38


«Πιστωτικά θετική» η νίκη Ν.Δ. κατά τη Moody's, την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών λόγω Ταμείου Ανάκαμψης εξαίρει η Morgan Stanley. ● Το ελληνικό χρηματιστήριο αγνόησε χθες τις δυσάρεστες ειδήσεις για τη Γερμανία και ήταν η μόνη ευρωπαϊκή σε άνοδο.

Η «πιάτσα» των αγορών, των πιο κερδοφόρων επιχειρηματικών ομίλων και των ξένων επενδυτών παραμένει σε κατάσταση ευφορίας. Κυρίως λόγω του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής από το οποίο αναδύεται η βεβαιότητα για «ακόμη πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα» δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη, αλλά και λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου που συνεχίζουν την εκρηκτική αύξηση κερδοφορίας η οποία καταγράφηκε και όλο το 2022.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, που από την αρχή του χρόνου έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 30%, χθες αποτέλεσε την πανευρωπαϊκή θετική εξαίρεση. Ενώ όλα τα ευρωπαϊκά αντέδρασαν με πτώση στην είδηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, πέρασε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους -0,58% έχασε ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, 0,32% έπεσε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600- η Αθήνα ήταν μες στην καλή χαρά. Ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,89% χθες, ενώ από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές η άνοδός του φτάνει το 7%.

Το κλίμα ευφορίας συνεχίζουν να τροφοδοτούν εκθέσεις και αναφορές επενδυτικών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης. Η Morgan Stanley, προεξοφλώντας την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας στην περίφημη επενδυτική βαθμίδα, συστήνει στους πελάτες της επενδυτές την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές ως προτιμώμενες ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης. Η επενδυτική τράπεζα λέει ότι οι ελληνικές μετοχές είναι ακόμη φτηνές και έχουν περιθώρια μεγάλων υπεραποδόσεων εντός του 2023.

Τι κάνει τόσο ελκυστικές τις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις, εκτός από την κερδοφορία τους; Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι 11 δισ. που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα και τα άλλα 20 δισ. ευρώ, σε δάνεια και επιδοτήσεις, που θα πάρει μέχρι και το 2026. Το υπονοούμενο πίσω από αυτά τα μάλλον γνωστά στοιχεία είναι πως η επόμενη κυβερνητική τετραετία είναι χρηματοδοτικά εγγυημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης κι ακόμη ότι βασικοί αποδέκτες του πακτωλού πόρων είναι αρκετές από τις επιχειρήσεις των οποίων συνιστά να αγοραστούν οι μετοχές τους.

Πιο πολιτική η Moody's, σε νέα αναφορά της στην Ελλάδα χαρακτηρίζει «πιστωτικά θετικό γεγονός» την πιθανότατη επανεκλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. Η Moody's εξαίρει τις προοπτικές μείωσης του ελληνικού χρέους με τη συνέχιση του μείγματος οικονομικής πολιτικής Μητσοτάκη. Ο οίκος κάνει την τολμηρή εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως και το χρέος γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% πέρσι. Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτήν της Ιταλίας, αλλά ταυτόχρονα σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3, βαθμολογία που η Moody's έχει δώσει και στο ελληνικό χρέος.Πηγή

Απάντηση