fbpx

Στο Ιράν καταγγέλλουν τις ΗΠΑ για συκοφαντική προπαγάνδα και φτωχοποίηση του λαού τους

0 5

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται το Ιράν εν μέσω πανδημίας και κυρώσεων από τη Δύση, οι οποίες τα τελευταία χρόνια στερούν από τον μέσο Ιρανό πολίτη πρόσβαση σε βασικά είδη της καθημερινότητας, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Όμως, όπως φαίνεται, υποφέρει και από την προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ γύρω από τις εκλογές που διεξάγονται στις 18 Ιουνίου.

Τον ρόλο που επιτελεί η δυτική προπαγάνδα στο πλαίσιο των ιρανικών εκλογών αλλά και τις κρίσιμες σχέσεις με τις ΗΠΑ εξήγησε στο Sputnik, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, ο Μοχάμεντ Μαραντί, διευθυντής Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Σήμερα τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι νέοι στο Ιράν θα απέχουν λόγω της οργής τους για το πολιτικό σύστημα.
«Τα ίδια έλεγαν ακόμα και 30 χρόνια πριν. Ότι η οργή μεγαλώνει. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν θα έλεγαν σε καμία περίπτωση κάτι καλό για τις εκλογές ή για το Ιράν. Σε διαφορετικές περιπτώσεις υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος του Ιράν δεν έχει καμία απολύτως δύναμη, ενώ στην περίοδο Τραμπ ανέφεραν ότι είναι τόσο ισχυρός ώστε να καταστρέψει τον κόσμο.
Σε άλλες περιπτώσεις αναφέρουν ότι οι εκλογές είναι χειραγωγούμενες ενώ σε άλλα σημεία ότι ο Ροχανί αντιτάχθηκε στην παγκοσμιοποίηση. Μα αν αντιτάχθηκε στην παγκοσμιοποίηση, πως εξελέγη σε πρώτη φάση; Δεν υπάρχει συνέπεια στη δυτική αφήγηση. Παρόμοιες αντιφάσεις εμφανίζονται από τα 90’ς»
τονίζει μεταξύ άλλων ο Μοχάμεντ Μαραντί.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν
Το Ιράν εγγυήθηκε την ασφάλεια της Συρίας από τους Τζιχαντιστές, αποτρέποντας πολλές από τις σφαγές. Ένας από τους εγγυητές ήταν ο Κασέμ Σολειμανί που δολοφονήθηκε από τους Αμερικανούς.
Ερωτηθείς από το Sputnik για το αν οι σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ αναμένεται να βελτιωθούν απάντησε ότι δεν είναι αισιόδοξος.
«Όταν ο Ομπάμα ήταν Πρόεδρος, δεν υλοποίησε ποτέ πλήρως τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Το Ιράν το έκανε, αλλά αντίθετα οι ΗΠΑ όχι. Οι Ιρανοί υπέφεραν αρκετά από την εποχή του Ομπάμα με τις βάρβαρες κυρώσεις που ξεκίνησε».
«Στη συνέχεια έγιναν πολύ χειρότερα»
αναφέρει. Πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι Αμερικανοί επέβαλαν κυρώσεις εναντίον των 18 βασικών ιρανικών τραπεζών, ρίχνοντας γροθιά στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Δεν θέλουν να τηρήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας, παρά μόνο το Ιράν έπρεπε να το κάνει αυτό. Είναι σαν να σας πουλάω ένα σπίτι και να σας λέω να πληρώσετε όπως πρέπει. Εσείς με τη σειρά σας μου λέτε ότι θα πληρώσετε μόνο το 1/3 της αξίας του. Αυτό ακριβώς κάνουν οι ΗΠΑ με τη Συμφωνία. Θέλουν να τηρούν μόνο ένα μικρό μέρος».
Το Ιράν έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη δια της πολιτικής του ηγεσίας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν προσδοκίες μόνο αν επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία και τερματίσουν τον οικονομικό τους πόλεμο που πραγματοποιούν εναντίον της ισλαμικής δημοκρατίας.

Όπως μάλιστα έχει καταγγείλει και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν δραστικά την ικανότητα της Τεχεράνης να εισάγει φάρμακα, αλλά και των πρώτων υλών για την παρασκευή τους.
Ο Μπάιντεν δήλωσε αρχικά ότι θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Όμως επέβαλλε κυρώσεις που αφορούν στρατιωτικούς των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και κρατικά ιρανικά κεφάλαια, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην πληττόμενη ισλαμική δημοκρατία.
«Από την αρχή της προεδρίας Μπάιντεν βλέπουμε ότι συνεχίζεται ξεκάθαρα η πολιτική Τραμπ. Θέλει να κάνει τον κόσμο να υποφέρει όσο το δυνατό περισσότερο, με τις κυρώσεις που εφαρμόζει σε βάρος του», αναφέρει ο καθηγητής.
Λόγω κυρώσεων αρκετοί έχασαν τις δουλειές τους. «Μας βύθισαν στη φτώχεια» επισημαίνει.

Το Ιράν προσπαθεί να βοηθηθεί με την τοπική παραγωγή και στρέφεται προς χώρες της Ανατολής ώστε να αποκτήσει συμμαχίες, σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο καθηγητής.
«Όσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις οικονομικές κυρώσεις σαν όπλο, τόσο τα κράτη θα βρίσκουν άλλο δρόμο».

Βασικό σημείο της τριβής των δύο χωρών παραμένει επίσης το ζήτημα της Υεμένης.

«Από τη μία οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη γενοκτονία της Υεμένης, ενώ αντίθετα το Ιράν στηρίζει την Υεμένη».

Διαφωνίες υπάρχουν και στα ζητήματα της Συρίας και της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα αναφέρει ότι το Ισραήλ αποτελεί μπελά για το Ιράν αφού στηρίζει τη στρατηγική των ΗΠΑ και αντιτίθεται στους Παλαιστινίους.
«Αν οι Αμερικανοί ήταν έξυπνοι και ήθελαν να περικόψουν τις αμυντικές δαπάνες, δεν θα εξοπλίζονταν κατά του Ιράν» εξηγεί την ίδια στιγμή.

Αναφορικά με την Ελλάδα και τις οικονομικές σχέσεις της με το Ιράν, τόνισε ότι παρεμποδίζονται από τις ΗΠΑ, «αλλά έχουμε πάρα πολλά κοινά πολιτιστικά στοιχεία».

Το Ιράν έχει εκφράσει επίσης ανοιχτά την αντίθεσή του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αλλάξουν καθεστώς στη Βενεζουέλα και σε άλλες γωνιές του πλανήτη.
«Η πραγματικότητα είναι ότι η δημοκρατία στο Ιράν είναι ένα επίτευγμα και πιστεύει ότι θα πρωταγωνιστήσει και σε αυτές τις εκλογές όπως σε όλες τις αναμετρήσεις», καταλήγει.

1622623433 925 Google News - Στο Ιράν καταγγέλλουν τις ΗΠΑ για συκοφαντική προπαγάνδα και φτωχοποίηση του λαού τουςΠατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More