Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη νέα εκλογική μάχη

0 22


EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

EΦ.ΣΥΝ.

Με την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έπραξε το αυτονόητο. Αναγνώρισε τη βαριά ήττα, ανέλαβε την πρώτη ευθύνη γι’ αυτό, προσδιόρισε με ακρίβεια την τακτική του κόμματος στη νέα εκλογική αναμέτρηση και έκλεισε το κεφάλαιο της εσωστρέφειας, όπου, κακά τα ψέματα, η Αριστερά έχει διαπρέψει πολλές φορές στο παρελθόν.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και προς κάθε κατεύθυνση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα – συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης». Από αυτή τη θέση και με αυτή την ταυτότητα, που είναι κατοχυρωμένη μέσα στην κοινωνία, οφείλει να δώσει τη νέα εκλογική μάχη.

Αλλη επιλογή δεν μπορούσε να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Γιατί όσο κι αν φαίνεται ακατόρθωτο να ανατραπούν οι συσχετισμοί, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο ισχυρής- κερδίζεται μόνο μέσα από τον αγώνα για τη διεκδίκηση της κυβέρνησης, καθώς ποτέ κανένα κόμμα δεν κατάφερε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικώντας αντιπολιτευτικό ρόλο.

Μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πείσει γι’ αυτό που δεν έπεισε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Οτι έχει εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική πρόταση που απαντάει στα λαϊκά προβλήματα και βρίσκεται στον αντίποδα της κυβερνητικής πρότασης της Ν.Δ. Οι πολίτες πρέπει να έχουν χειροπιαστά παραδείγματα τι σημαίνουν οι δύο αυτές προτάσεις για τη ζωή τους και γιατί έχουν συμφέρον από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οφείλει, επίσης, να οργανώσει την παρουσία του προς τα έξω. Το σκορποχώρι της προηγούμενης περιόδου, όπου ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε, έλεγε ό,τι ήθελε και οι περισσότεροι ήταν αδιάβαστοι, πρέπει να λάβει τέλος. Οι εκλογές δεν είναι εμποροπανήγυρη ούτε τα κόμματα εξουσίας περιφερόμενοι θίασοι ερασιτεχνών.

Θα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ να διδαχτεί από τον Κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του την οργανωμένη και στοχεύμενη πολιτική δουλειά, τη συνεχή παραγωγή επιχειρημάτων, την αξιολόγηση στην προβολή των θεμάτων, το ασταμάτητο σφυροκόπημα του αντιπάλου, την ευλυγισία. Προσθέτοντας σε όλα αυτά την τεκμηριωμένη αξιοπιστία, έχει όλες τις προϋποθέσεις, παρά την εκλογική διαφορά, να αναμετρηθεί στα ίσια με τον αντίπαλό του και να πετύχει τους στόχους του-.Πηγή

Απάντηση