Brain gain για το θεαθήναι

0 4


Πτυχίο, μεταπτυχιακό, ντοκτορά, μεταδιδακτορικό. Ο Γιώργος τα τελευταία επτά χρόνια ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Πριν από την πανδημία, που έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας, ο Γιώργος είχε επιχειρήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, μέσω του προγράμματος κρατικών υποτροφιών, αλλά το τέρας της γραφειοκρατίας τον εμπόδισε να το πράξει.

Πέρυσι περίπου τέτοιο καιρό, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) έβγαλε προκήρυξη για τον Β’ κύκλο ενίσχυσης μεταδιδακτορικών ερευνητών, υποτροφία για την οποία ο Γιώργος έκανε αίτηση και παρά το γεγονός ότι ήταν μεταξύ των επιλεχθέντων, το ΙΚΥ αποφάσισε λίγο αργότερα να ακυρώσει τη χρηματοδότηση από υποψηφίους οι οποίοι θα επέστρεφαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό για την εκπόνηση της έρευνάς τους.

Και να λοιπόν, πώς το πολυδιαφημιζόμενο brain gain πάει στον κάλαθο των αχρήστων μαζί με τις ανέξοδες διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ανακοπής της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό. Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Ο Γιώργος Αρβανιτάκης σπούδασε στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό του στη Ραδιοηλεκτρολογία, συνέχισε με διδακτορικό στο Télécom ParisTech, ένα από τα κορυφαία δημόσια πανεπιστήμια της Γαλλίας στον κλάδο των μηχανικών, ενώ ολοκλήρωσε το μεταδιδακτορικό του στο Laboratoire Informatique της Γκρενόμπλ με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη. Εδώ και μερικά χρόνια εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο μαθηματικών και αλγοριθμικών επιστημών του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, στο Παρίσι. Για προσωπικούς λόγους αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα αιτούμενος υποτροφίας για μεταδιδάκτορες. Στις 12 Νοεμβρίου 2019 ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα από το ΙΚΥ ότι είναι ένας από τους επιλεχθέντες, με το μήνυμα να διευκρινίζει ότι «περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης υποτρόφου, καθώς και τη διαδικασία σπουδαστικής και οικονομικής παρακολούθησης των υποτρόφων θα αποσταλούν από το αρμόδιο Τμήμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών Εσωτερικού, κατά το προσεχές διάστημα».

Ο καιρός όμως περνούσε, χωρίς να έχει ενημέρωση σχετικά με τη σύμβαση, την οποία χρειαζόταν ως εχέγγυο πριν εκκινήσει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης. «Ο στόχος μου ήταν να έχω όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται, αφότου θα υπέγραφα τη σύμβαση, ώστε να κάνω όλες τις διαδικασίες επαναπατρισμού. Γι’ αυτό και δήλωσα ως ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας την αργότερα επιτρεπτή, 16η Φεβρουαρίου 2020. Κατά την περίοδο αυτή καλούσα επανειλημμένα στο ΙΚΥ για να ρωτήσω πότε θα μας αποσταλεί η σύμβαση γιατί ένιωθα τον χρόνο να πιέζει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αρβανιτάκης.

Προκήρυξη

Πέραν του απολύτως ορθολογικού συλλογισμού του Γιώργου και οι ίδιοι οι όροι της προκήρυξης αναφέρουν ότι οι «υποψήφιοι δύνανται να εργάζονται το αργότερο έως τη σύναψη της σύμβασης ΙΚΥ-Υποτρόφου» (Κεφάλαιο Β’, παράγραφος 8). Σε μία από τις πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με το ίδρυμα υποτροφιών, έλαβε την απάντηση ότι η σύμβαση μπορεί να έρθει αρκετό καιρό μετά την έναρξη της υποτροφίας και ότι αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική στην Ελλάδα (!).

Μέχρι που στις 10 Φεβρουαρίου 2020, προτού καν ξεκινήσει η υποτροφία του και χωρίς να έχει παραλάβει τη σύμβαση, λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα από τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Υποτροφιών του ΙΚΥ, ότι το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε ομόφωνα τη διαγραφή του και ακόμη επτά συνυποψηφίων από τον πίνακα των επιλεγέντων διότι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με όσα ορίζονται στις κανονιστικές διατάξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» δεν επιτρέπεται η χορήγηση υποτροφίας. «Η απόφαση είναι ένα βαλς μη λογικής και έλλειψης σεβασμού. Πριν καν υπογράψουμε τη σύμβαση, μας λένε ότι επειδή έχουμε ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε την έρευνα στην Ελλάδα. Και ένα νήπιο μπορεί να αντιληφθεί τα κενά αυτού του συλλογισμού. Αυτό που δεν μας είπαν είναι ότι μας θεωρούν μικροαπατεώνες, ψεύτες και μπαταχτσήδες που πήγαμε να “κλέψουμε” και μας έπιασαν, το οποίο βρίσκω βαθιά προσβλητικό. Δεν περίμενα να μας δώσουν το χρυσό κλειδί της πόλης, που αφήνουμε μια στρωμένη ζωή και επιλέγουμε να ζήσουμε κακοπληρωμένα και με ανασφάλεια μόνο και μόνο για να είμαστε στη χώρα μας, αλλά όχι και να μας προσβάλλουν!» σχολιάζει ο Γιώργος, ο οποίος προχώρησε σε ένσταση που όμως απορρίφθηκε επίσης με τη δικαιολογία ότι «υπήρξε επαρκές χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων έως την έναρξη της υποτροφίας προκειμένου ο υποψήφιος να εγκατασταθεί στην Ελλάδα».

Η δεύτερη απορριπτική απόφαση δεν αγνόησε μόνο την υπεύθυνη δήλωση, που προσκόμισε ο υποψήφιος (όπου δήλωνε ότι αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης θα εκκινούσε όλες τις νόμιμες διαδικασίες επαναπατρισμού και ότι η έρευνα θα λάμβανε χώρα αποκλειστικά στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), αλλά και την επιστολή βεβαίωσης και υποστήριξης της αίτησης του υποψηφίου από τα υπεύθυνα μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι με την παρούσα απόφαση το Δ.Σ. του ΙΚΥ δεν αναγνωρίζει καν τη δική του κωλυσιεργία καθώς δεν συνυπολόγισε τη μη παροχή της επίμαχης σύμβασης, η οποία και αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την έναρξη μιας σοβαρής και νόμιμης εργασιακής σχέσης μεταξύ δύο μερών.

«Βρίσκω εξαιρετικά εκνευριστικό ότι όλοι κομπάζουν για την αριστεία και το brain drain, αλλά η γραφειοκρατική πραγματικότητα είναι ακριβώς η ανάποδη. Θα ήταν κωμικό, εάν δεν ήταν τραγικό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο νεαρός επιστήμονας, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τη στενάχωρη περιπέτειά του, αφήνοντάς μας με τους γλυκόπικρους στίχους του μεγάλου Μανόλη Αναγνωστάκη: «Η πρόγνωσή σας ασφαλής. Θα πέσει η πόλις» εν είδει χαιρετισμού.Πηγή του άρθρου

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More