Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Δέχθηκαν και σήμερα πιέσεις – Οικονομικός Ταχυδρόμος

0 32


Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, κρατώντας επιφυλακτική στάση στη σκιά των διαπραγματεύσεων για το όριο χρέους στις ΗΠΑ, μετά και την τελευταία προειδοποίηση των Fitch και DBRS για την αμερικανική οικονομία.

Fitch: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο όμως της τεχνολογίας να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,74% στις 7.570 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,31% στις 15.793 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,33% στις 7.229 μονάδες.

Άνω του 5% ήταν τα κέρδη της ολλανδικής εταιρείας ASML, καθώς έλαβε ώθηση αφού τα κέρδη της Nvidia εντυπωσίασαν τους επενδυτές. Η Nvidia ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς την Τετάρτη. Αλλά η πρόβλεψη των πωλήσεών της για περίπου 11 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο -περισσότερο από 50% υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της Wall Street- ήταν αυτό που έστειλε τη μετοχή του αμερικανικού κολοσσού να εκτιναχθεί περισσότερο από 24% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το όριο χρέους των ΗΠΑ

Πάντως, οι ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ παραμένουν, ειδικά αφού οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και DBRS έθεσαν την αξιολόγηση ΑΑΑ υπό αρνητική θεώρηση, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους έχουν αυξήσει τους κινδύνους ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αθετήσει τις πληρωμές για ορισμένες από τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, και οι δύο οίκοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αναμένουν ότι θα βρεθεί λύση καθώς οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ συνεχίζονται.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ της Γερμανίας αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από μηδέν σε -0,3% για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τοποθετώντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε τεχνική ύφεση. Τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε συρρίκνωση 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, παρά τις αρνητικές αυτές προοπτικές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Bostjan Vasle σε συνέντευξή του σε σλοβενική εφημερίδα. Ο Vasle συμβαδίζει με πολλά άλλα μέλη του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ζητούν περισσότερες αυξήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιμείνουν ακόμη και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή

Απάντηση