Γκράφιτι του Άλκη Καμπανού «έλυσε» καβγά μαθητών που έπαιζαν μπάλα στο προαύλιο σχολείου της Θεσσαλονίκης

0 18Ο Άλκης Καμπανός «έλυσε» την ποδοσφαιρική διένεξη μαθητών δημοτικού σχολείου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία τοιχογραφία με τη μορφή του αδικοχαμένου 19χρονου φοιτητή, η οποία δεσπόζει στον τοίχο του σχολείου για να θυμίζει την αντίθεση στην οπαδική βία.

Το πρόσωπο του Άλκη Καμπανού, του 19χρονου φοιτητή που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, άρχισε σιγά – σιγά να σχηματίζεται στον τοίχο του δημοτικού σχολείου της Νεάπολης, ώστε να συμφιλιώσει μία για πάντα τους μικρούς μαθητές και να τους θυμίζει, από δω και στο εξής, πως ο αθλητισμός ενώνει και δεν χωρίζει.

Στη δημιουργία της τοιχογραφίας και μίας εκδήλωσης ενάντια στην οπαδική βία για την οριστική «λύση» του ζητήματος, οδήγησε μία διένεξη μεταξύ των μαθητών της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στην αυλή του 7ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

«Το ποδόσφαιρο είναι το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών την ώρα του διαλείμματος. Οι μαθητές, όμως, είχαν διαφωνίες όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων και το αποτέλεσμα. Υπήρξε μεγάλη ένταση και οι εκπαιδευτικοί που επιτηρούσαν, δεν μπορούσαν να τους χωρίσουν. Έτσι όλοι συμφωνήσαμε να γίνει μια εκτενέστερη κουβέντα και μια εκδήλωση για την οπαδική βία. Αρχικά έγινε μια προετοιμασία μέσα στις τάξεις, όπου οι δάσκαλοι συζήτησαν με τα παιδιά ποιος είναι φίλαθλος, ποιος οπαδός και ποιος χούλιγκαν, τι συναισθήματα γεννιούνται και ποια είναι τα αγαπημένα τους αθλήματα», δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου, Ελένη Βλάχου.

Άλκης Καμπανός: «Εις το Όνομα του Άλκη»

Αφού έγινε η προεργασία και οι μαθητές δημιούργησαν αφίσες για το φίλαθλο πνεύμα, ακολούθησε χθες το απόγευμα εκδήλωση για την οπαδική βία, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και τη Δομή της 1ης Φεβρουαρίου «Εις το Όνομα του Άλκη».

Παράλληλα, ο εικαστικός του σχολείου, Μιχάλης Παλαπουϊδης, έπιασε άμεσα δουλειά και ξεκίνησε να σχηματίζει στον τοίχο του σχολείου τη μορφή του Άλκη, που θα κοιτά διακριτικά από ψηλά τους μαθητές να παίζουν ποδόσφαιρο. «Στην τοιχογραφία ο ‘Άλκης θα παρατηρεί τα παιδιά να παίζουν. Στον τοίχο θα φαίνεται η σκιά των παιδιών και στα μπλουζάκια τους θα γράφουν «εγώ», «εσύ», «ο καθένας από εμάς». Θα υπάρχει και ένα παιδί που δεν θα είναι σκιά, αλλά θα είναι ορατό. Αυτό θα είναι ο Άλκης και στη μπλούζα θα γράφει το όνομα του», εξήγησε ο εικαστικός.

Τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας, στην ολοκλήρωση της οποίας συμμετέχουν και οι μαθητές, θα γίνουν στις 14 Ιουνίου, στην αποχαιρετιστήρια γιορτή του δημοτικού σχολείου της Νεάπολης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Γκράφιτι του Άλκη Καμπανού «έλυσε» καβγά μαθητών που έπαιζαν μπάλα στο προαύλιο σχολείου της Θεσσαλονίκης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή

Απάντηση