Τι επιδιώκει ο νέος φορέας που εκπροσωπεί τα σούπερ μάρκετ των 15 δισ. και…

0 31


Του Γιώργου Λαμπίρη

Λίγες δεκαετίες πριν, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ο πρόεδρος του τότε Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), Κ. Βερόπουλος, είχε αναφέρει ότι: “Ο ΣΕΣΜΕ υπάρχει επειδή οι αλυσίδες που είναι μέλη του αντιμετωπίζουν ορισμένα κοινά προβλήματα έναντι του κράτους. Όταν αυτά λυθούν, τότε και ο ΣΕΣΜΕ θα διαλυθεί και τούτο διότι τα συμφέροντα του κάθε μέλους του είναι ανταγωνιστικά έναντι των άλλων. Και είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός που επικρατεί στην αγορά, που αυτός θα μεταφερθεί και εντός του συνδέσμου”. Κάποια χρόνια μετά ο ΣΕΣΜΕ διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη και μόλις χθες έγινε και επίσημα γνωστή η σύσταση ενός νέου θεσμικού φορέα εκπροσώπησης για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, με την ονομασία Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας. 

Ο συγκεκριμένος φορέας επιδιώκει να καλύψει το θεσμικό κενό που υπήρχε τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο εκπροσώπησης του μεγαλύτερου εμπορικού τομέα στην Ελλάδα από πλευράς τζίρου και απασχολούμενου προσωπικού. Πρόκειται για μία εξέλιξη, την οποία ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου, Αριστοτέλης Παντελιάδης, που εξελέγη μέσα από τις σχετικές αρχαιρεσίες, είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με δημοσιογράφους. Αυτή τη στιγμή στον κλάδο απασχολούνται περίπου 100.000 εργαζόμενοι και ο κύκλος εργασιών των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Όπως πληροφορείται το Capital.gr, ένας από τους μεγάλους της αγοράς αντιτάχθηκε στη δημιουργία ενός νέου φορέα εκπροσώπησης, ωστόσο οι αντιστάσεις του κάμφθηκαν και τελικά συμμετείχε και αυτός στον νεοσύστατο σχηματισμό. 

Γενικός διευθυντής ο Απόστολος Πεταλάς

Στον νέο φορέα, ο Απόστολος Πεταλάς, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φουρλή, αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή. Σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr μαζί του, αναφέρει ότι πρόκειται για έναν φορέα που δημιουργήθηκε προκειμένου να εκπροσωπήσει τα θεσμικά ζητήματα των σούπερ μάρκετ. Επισημαίνει ότι είναι μία εξέλιξη, απαραίτητη για τον κλάδο και στην οποία εκτός από την ιδρυτική ομάδα στην οποία συμμετέχουν οι έξι εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων της χώρας, θα ενταχθούν και μικρότερες επιχειρήσεις που διατηρούν από τρεις ταμειακές μηχανές και άνω στα καταστήματά τους. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο, είναι ευπρόσδεκτή. 

Ο διορισμός του κυρίου Πεταλά στη συγκεκριμένη θέση, έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την γνωστοποίηση της απόφασής του να αποχωρήσει από τη διοικητική ομάδα του ομίλου Φουρλή, όπου τη θέση του ανέλαβε ένας παλαιός γνώριμος στον κλάδο των τροφίμων, ο Δημήτρης Βαλαχής με θητεία στην Ανδρομέδα και με ενεργό ρόλο κατά τη συγχώνευση των εταιρειών καλλιεργειών Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα και τη δημιουργία του ομίλου Avramar. 

Στο σχήμα θα ενταχθεί και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο θεσμικό φορέα θα συμμετάσχει και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία είναι μία εκ των επιχειρήσεων που ανήκει στο club των μεγάλων αλυσίδων και δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ένωση Σούπερ Μάρκετ. Τη θετική διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται μάλιστα να επιβεβαιώσουν και πηγές προσκείμενες στη συγκεκριμένη αλυσίδα. Σε προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε και με τη Market In, θέτοντας το ίδιο ερώτημα, δεν καταφέραμε προς το παρόν να λάβουμε κάποια απάντηση, είτε θετική, είτε αρνητική. Αντίστοιχα, μικρότερες αλυσίδες όπως η Πίτσιας με έδρα την Κατερίνη και μέλος του ΕΛΟΜΑΣ, φέρεται επίσης να είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στην Ένωση Σούπερ Μάρκετ. Να σημειωθεί ότι εταιρείες όπως ο ΣΥΝΚΑ Χανίων και η Χαλκιαδάκης, εκπροσωπούνται επί της ουσίας μέσω των συμμετόχων τους, ήτοι του Μασούτη και των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτη. 

Τα μέλη

Τα τακτικά μέλη της Ένωσης είναι: Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας). Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕ αποτελείται από έξι μέλη, που είναι τα εξής: Πρόεδρος: Αριστοτέλης Παντελιάδης, METRO ΑΕΒΕ, Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Μασούτης, Δ. Μασούτης ΑΕ, Γραμματέας: Κωνσταντίνος Μαυροειδής, Πέντε ΑΕ – Γαλαξίας, Ταμίας: Νίκος Λαβίδας, Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Μέλη: Λάμπρος Παπακοσμάς (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ) και Martin Brandenburger (Lidl Ελλάς).

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, στον φορέα μπορούν να είναι μέλη όλα τα νομικά πρόσωπα σούπερ μάρκετ στην ελληνική επικράτεια με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών. Τα μέλη χωρίζονται σε τακτικά και συνδεδεμένα, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος φορέας εκπροσώπησης των σούπερ μάρκετ ήταν ο ΣΕΣΜΕ. Ο συγκεκριμένος φορέας είχε τεθεί στην κρησάρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα μέλη της είχαν κληθεί από τη ρυθμιστική αρχή να απολογηθούν το 2004 για συμφωνία ως προς τη διαμόρφωση των τιμών και νοθεία του ανταγωνισμού. Υπουργός Ανάπτυξης τότε ήταν ο Δημήτρης Σιούφας, ενώ τόσο ο ΣΕΣΜΕ όσο και στελέχη των ΑΒ Βασιλόπουλος, Ατλάντικ, Αφοι Βερόπουλοι, Μετρό, Ι&Σ Σκλαβενίτης, Δ. Μασούτης και Τροφίνο, είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για εναρμονισμένη πρακτική. Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των στελεχών μεγάλων αλυσίδων, προχώρησε σε παραίτηση μετά την καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να αναλάβουν στη συνέχεια τα ηνία της διοίκησης μικρότερες αλυσίδες καθώς και μέλη του ΕΛΟΜΑΣ.
 Πηγή

Απάντηση